Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sensor AIRBAG - gdzie jest ?

Gość Gienio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jak w temacie. Gdzie znajduje sie sensor od poduszki powietrznej?? Chetnie dowiedzialbym sie tez jak sie do niego dostac :)

z gory dzieki za pomoc, pzdr

Opublikowano

w tunelu środkowym się znajduje,

Opublikowano

W tunelu srodkowym... a w ktorym miejscu dokladnie ? Od strony pasazera czy kierowcy?? Zeby sie do niego dostac co trzeba zdemontowac??

Opublikowano

@pawlo

sensor znaduje sie 30cm od lewarka?

wydaje mi sie ze tak znajduje sie sterownik, modul. a nie sensor,

jezeli sensor bybly tak daleko to w jaki sposob otowrzyla by sie poduszka podczas wypadku, oczywiscie moge sie mylic. specjalista nie jestem :D

Pozdrawiam Jocker01

Opublikowano

Sensor raczej się znajduje w przodzie zaraz za przednim wzmocnieniem, w dzwiach również mogą występować... (uderzenie boczne)

Napewno nie w tunelu środkowym :polew:

Opublikowano

w tunelu to jest sterownik, sensory są przecież z przodu i na bokach auta...

Opublikowano

no nie do końca, airbag działa na zasadzie mierzenia przyspieszenia G. o ile się nie mylę pierwsze systemy właśnie miały czujniki tensometryczne z przodu ale było to rozwiązanie zbyt wrażliwe i zdarzało się ze bez powodu odpalały.

Opublikowano

NO dobra, chodzilo mi o sterownik a nie sensor hehe :) A to nie w tym sterowniku jest jakas czujka ??

Czyli jak dobrze patrze, to ten sterownik znajduje sie centralnie pod popielniczka - tak ?

Opublikowano

dokladnie pod popielniczką, przyznam szczerze, że jest masę rozbierania i dłubaniny żeby to wymienić