Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mieszkanie, sprzedaż,podatki...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, moze pomozecie mi rozkminic sytuacje prawna jezsli chodzi o sprzedaz mieszkan i o Urzad skarbowy...

1. Delikwent w 2007 dostal mieszkanie wlasnosciowe od rodzicow. Od urodzenia byl tam zameldowany. Teraz chce sprzedac i kupic inne, ale 5 lat nie minelo. Wiec skarbowka cos do tego napewno ma.

2. Delikwent dostaje w przyszlym roku dom wolnostojacy po rodzicach jako spadek. Chce to sprzedac i kupic mieszkanie. Jest tam zameldowany na stale.

Jak to bedzie wygladalo w tych dwoch sytuacjach, bo podobno w ony bedzie inaczej i jak wyglada sprawa, jezeli nowo kupowane mieszkania sa tansze, bo tu tez bedzie roznie.

Opublikowano

jezeli nie minelo 5lat a chce sprzedac to musi tylko zlozyc w US pismo z oswiadczeniem ze kase ze sprzedazy przeznaczy na zakup innej nieruchomosci do 1 roku.

Opublikowano

A ktos pozniej to sprawdza ? Bo jesli sprzedam za 300, kupie za 100 to od 200 w teorii powinienem zaplacic podatek?

Opublikowano

US sprawdza każda umowę i akt notarialny

lepiej nie cuduj bo Ci dokopią

mmie kontrolowali po 4 latach i 7 miesiącach

Opublikowano

Bo jesli sprzedam za 300, kupie za 100 to od 200 w teorii powinienem zaplacic podatek?

Opublikowano

tak, jak sie nie myle to bedzie 19%

ale musisz sprawdzic jak to jest z nabyciem mieszkania od rodziców na drodze darowizny

Opublikowano

zapłacisz podatek od nadwyżki jaka Ci została z tego co dostałeś za chatę a tego za ile kupiłeś i najlepiej sam się zgłoś po sprzedaży bo jak oni się sami odezwą to może to trwać 2 lata i wtedy dostaniesz do zapłaty podatek plus odsetki...

Opublikowano

Sprzedać kupić inne,a na nadwyżki przygotować fakturki na usługi remontowe i/lub faktury na zakup materiałów potrzebnych do remontu wykończenia mieszkania....przecież nie każdy z rodziny,znajomych zbiera rachunki,a prawie każdy przeprowadza remonty :cool1:

Opublikowano

siemanko

jestem w podobnej sytuacji. w 2008 dostałem (po połowie z bratem) w darowiźnie mieszkanie od mamy. na chwile obecną chce swoją część sprzedać bratu a sam kupić inne mieszkanie. w US mi powiedzieli ze skoro nabyłem to mieszkanie przed 2009r to przysługuje mi tylko ulga meldunkowa czyli jeśli bylem zameldowany min 12 miesiecy to nie płace podatku od sprzedaży (tego 19%). zapłacę jedynie podatek od sprzedaży udziału w gruncie czyli jakieś grosze.

to o czym pisze kuredu tyczy się nieruchomości nabytych po 01.01.2009. wtedy płacisz podatek od różnicy jaka Ci zostanie lub nie płacisz wcale jeśli udokumentujesz ze całość uzyskanych ze sprzedaży środków przeznaczasz na zakup nowej nieruchomości...

pzdr