Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Szyna CAN BUS ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hejka, obecnie w autku posiadam radyjko oryginalne Audi Concert I na kasetki, podłączone 4 głosniki przód i 2 w tylnej półce, chciałbym zamienić to radio na Concerta II na CD, i tu moje pytanie który model Concerta II bedzie pasował do mojego auta, mogłby mi ktos z Etki spisać nr modeli odpowiednich , od ktorego roku wprowadzono szyne CAN BUS ?

rok prod. mojego auta to 02.99 ( juz po lifcie )

pomozcie chlopaki :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć! moje auto to a4_1996 na pokładzie oryg. Audi BETA - kupiłem CHORUSA z a6_2001 i musiałem usunąć pin "+" z wtyczki nr II (czarnej) bo podałbym +12 na szynę K-Bus radia. Magik od tego sprzętu powiedział mi że zmiana nastąpiła w 1998. Od tego roku "podobno" zaczęli montować radioodbiorniki z szyną K-Bus. Pozdrawiam

Opublikowano

Czesc wszystkim, to moj debiut w klubie ;o))

Ja mam A4 z kwietnia 2000 i jeszcze nie ma CAN'a.

Wydaje mi sie ze dopiero od 2001 w A4 montowali CAN'a.

A tak na marginesie, wie kots jakie sygnaly sa doprowadzone do ktorych PIN'ow wtyczki ISO w tym walsnie roczniku.

Wlasnie walcze z radyjkiem Concert II i adapterem do CAN'a, jak na razie nie dziala ;o((

Opublikowano
Czesc wszystkim, to moj debiut w klubie ;o))

jako debiut powinieneś wybrać dział NEWBIE :wink:

Opublikowano
  • Autor
Cześć! moje auto to a4_1996 na pokładzie oryg. Audi BETA - kupiłem CHORUSA z a6_2001 i musiałem usunąć pin "+" z wtyczki nr II (czarnej) bo podałbym +12 na szynę K-Bus radia. Magik od tego sprzętu powiedział mi że zmiana nastąpiła w 1998. Od tego roku "podobno" zaczęli montować radioodbiorniki z szyną K-Bus. Pozdrawiam

czesc, sluchaj a tego Chorusa masz na CD czy na kasety ? dziala Ci normalnie ?

Opublikowano

czesc, sluchaj a tego Chorusa masz na CD czy na kasety ? dziala Ci normalnie ?

Cześć! tylko na kasety, :sad: niestety na CD trzeba wydac kilka setek. Jak pisałem wcześniej po wyjęciu pinu-a "+" z wtyczki nr II radyjko zamocowałem, wpisałem kod i GRA, jakość dziwięku o wiele lepsza od BETY - no i działają wszystkie funkcje. Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

no ja mam Concerta na kasety, i chcialbym zmienic na CD, bo juz era kasetek przeminela ;) tylko ze z tego co sie dowiedzialem rocznik 99 nie posiada jeszcze Can Busa, i pozostaje zakup jedynie zmieniarki, ewentualnie konwertera do szyny , jednak jego cena mnie przeraza ok 300 zl

ps. wiem ze zmieniarka w sedanie w B5 mocowana jest pod tylna polke w bagazniku, tylko zastanawia mnie ktoredy poprowadzony jest kabel od niej do radia, jak ktos ma fabrycznie zmontowana zmieniarke u siebie to niech zobaczy ktoredy idzie kabelek :)

Opublikowano
no ja mam Concerta na kasety, i chcialbym zmienic na CD, bo juz era kasetek przeminela ;) tylko ze z tego co sie dowiedzialem rocznik 99 nie posiada jeszcze Can Busa, i pozostaje zakup jedynie zmieniarki, ewentualnie konwertera do szyny , jednak jego cena mnie przeraza ok 300 zl

ps. wiem ze zmieniarka w sedanie w B5 mocowana jest pod tylna polke w bagazniku, tylko zastanawia mnie ktoredy poprowadzony jest kabel od niej do radia, jak ktos ma fabrycznie zmontowana zmieniarke u siebie to niech zobaczy ktoredy idzie kabelek :)

Mam ten sam problem a nawet gorszy bo ja mam Chorusa i niema możliwości podłączenia zmieniarki ,a strasznie niepodoba mi się w A4 nieoryginalne radio i wymyśliłem sobie że zostawie ten oryginał który mam w aucie odepne wtyki i zamontuje sobie odtwarzacz CD w schowku i będzie i taniej i ładnie i nie będzie kusić , taki mam plan :wink:

Opublikowano
  • Autor

Mam ten sam problem a nawet gorszy bo ja mam Chorusa i niema możliwości podłączenia zmieniarki ,a strasznie niepodoba mi się w A4 nieoryginalne radio i wymyśliłem sobie że zostawie ten oryginał który mam w aucie odepne wtyki i zamontuje sobie odtwarzacz CD w schowku i będzie i taniej i ładnie i nie będzie kusić , taki mam plan :wink:

zgadzam sie z Toba, jak radyjko to tylko oryginal fabryczny :)

zawsze mozesz kupic Concerta na kasety za 200 zl ;) tylko ze cena zmieniarki troche wysoko 450 zl :neutral:

ps. myslisz o odtwarzaczu przenosnym CD player ? jak podepniesz u siebie, to daj znac, moze i ja pokombinuje :)

Opublikowano

ps. myslisz o odtwarzaczu przenosnym CD player ? jak podepniesz u siebie, to daj znac, moze i ja pokombinuje :)

Ja myśle żeby zainstalować normalne radyjko samochodowe CD/Mp3 powinien wleźć do schowka ,a tego chorusa zostawić na swoim miejscu.

Ale powiem szczerze że pomysł wyprowadzenia wejścia audio jeżeli by była taka możliwość by była lepszym rozwiązaniem i wtedy wyprowadził bym sobie wejścia do schowka i podpiął odtwarzacz MP3 i by było prościej i lepiej. Czekam też na jakieś info jeżeli ktoś jest obeznany z elektroniką.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

rozejrzalem sie troche i sprawdzilem , i koles na allegro oferuje adapter ktory umozliwia podlaczenie playera mp3 do radyjek z wyjsciem na zmieniarke, tak sie zastanawiam czy to naprawde dziala, gdyz alternatywa wydaje sie dobra

adapter 150 zl + jakis playerek do 250 zl i wychodzi taniej niz zmieniarka,

pozostaje tylko wyprowadzenie kabla w odpowiednie miejsce do podlaczenia playera , gdzies w okolice kierowcy pod pulke zeby nie trzeba bylo otwierac schowka zeby zmienic utwor lub przelaczyc

podaje linka do allegro : http://www.allegro.pl/item101834496_aux_in_vw_gamma_5_beta_5_audi_skoda_mini_jack.html

jak ktos juz takie cos stosowal, to prosze o opinie :)

jestem ciekaw tylko jak z jakoscia odbioru, wydaje mi sie napewno bedzie lepsza jak juz z wysluzonych kasetek

• 5 lat później...
Opublikowano

:hi: Zakłucenia w radiu po włączeniu xenon Hid :wallbash: . CB bez zakłuceń :good:, a mam podłączone zasilanie bezpośrednio do radia. Oco chodzi, co robić?

Opublikowano

:hi: Zakłucenia w radiu po włączeniu xenon Hid :wallbash: . CB bez zakłuceń :good:, a mam podłączone zasilanie bezpośrednio do radia. Oco chodzi, co robić?

Ale wygrzebałeś skamielinę.

z tego co się orientuje to pozostaje ci zmiana przetwornic, ale większość dostępnych ma ten sam problem. Ja próbowałem 3 komplety i odpuściłem.