Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Montaż podłokienika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam - pomimo tego ze temat byl maglowany wielokrotnie nigdy nie pojawilo sie fotostory z montażu. Postanowilem zrobic mala relacje podczas dzisiejszego montażu u mnie w niuni. Podłokietnik jest nowy kupiony na jednej z aukcji na a....o, w dziale promocje, rabaty podaje detale gdyby ktos chcial sobie taki prezent sprawic. Podłokietnik nie jest oryginalny ale bardzo fajnie i dokładnie wykonany co bedzie mam nadzieje widać na zdjęciach. Ja niestety nie dostałem pod kolor mojego wnętrza (blue marine) więc czeka mnie na wiosne wizyta u tapicera.

Czas pracy: 2 godziny (wszystko robilem pierwszy raz)

Narzędzia potrzebne:

Klucz nasadowy łamany - 8 mm

Klucz nasadowy 12 mm

Klucz nasadowy 13 mm

Śrubokręt krzyżakowy

3 x blaszka bądz srubokręt

Przed montażem tak to mniej więcej wyglada:

dsc02218be2.jpg

Przesuwamy obydwa fotele przednie jak najbardziej do tyłu. Ukażą sie nam zaślepki które zdejmujemy lekko podwazajac od spodu i odkręcamy śruby które są pod spodem - 8 mm.

dsc02221tc6.jpg

Ja użyłem takiego klucza:

dsc02222yx2.jpg

Nastepnie wyjmujemy popielniczke z tylu i odkrecamy srube przytrzymujaca tunel kluczem nasadkowym 13 mm (to ta na zdjeciu z podkladka). Przed zdjeciem tunelu nalezy zdjac obudowe hamulca recznego - dynks do wyjecia znajduje sie pod spodem dzwigni pomiedzy raczka a kolnierzem (nalezy go pociagnac na dol). Nalezy tez odpiac kostke do komputera - tutaj przydadza sie trzy blaszki badz srubokrety ktore wkladamy w wyciecia i popychamy kostke na dol.

dsc02224zl1.jpg

Podnosimy dzwignie hamulaca maksymalnie do gory i zdejmujemy powoli tunel pamietajac o odlaczeniu z przodu kostki od zasilania zapalniczki. Teraz możemy powedrowac do stolu warsztatowego gdzie jesli na tunelu od spodu jest zaznaczony obrys podlokietnika to wycinamy zaznaczony elelment. U mnie nic nie bylo zaznaczone wiec wkrecilem podtsawe podlokietnika w tunel a nastepnie odrysowalem olowkiem podstawe, odkrecilem i odejmujac po kilka mm wyciolem wczesniej narysowany ksztalt. Mozna wyciac duzo mniej i potem dopasowywac sobie do ksztaltu nogi od podlokietnika.

dsc02226re7.jpg

Powinnismy uzyskac nastepujacy efekt koncowy - mozna lekko spilowac boki dla lepszego efektu:

dsc02230kb3.jpg

Nastepnie zakladamy zalaczona uszczelke - ja u siebie wyciolem kawalek przy wycieciu na hamulec reczny co widac na ponizszym zdjeciu:

dsc02233cx4.jpg

Wszystko (podstawe z podlokietnikiem) teraz skrecamy uzywajac nasadki 12 mm - patrzac na ulozenie uszczelki:

dsc02236rf8.jpg

Tak wyglada calosc zlozona ktora w odwrotna strone skladamy dodajac i dokrecajac 13 mm nakretki z podkladkami nad podstawa podlokietnika. Teraz pozostaje nam sie cieszyc caloscia.

dsc02234vf1.jpg

Pozostaje nam tylko zlozyc wszystko w odwrotnej kolejnosci i cieszyc sie caloscia. Mam nadzieje ze w miare logicznie wszystko ulozylem w calosc i bedzie pomocne. W razie pytan i udoskonalen piszcie smialo.

Powodzenia!!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

aV1OriRS.jpg

a tak wygląda podłokietnik jak ja zrobiłem u siebie tylko jeszcze w domu :naughty:

świetna sprawa taki podłokietnik :naughty:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

wytnijcie wiecej w miejscu gdzie wchodzi plastik od dzwigni chamulca recznego bo mozna sie nie milo zaskoczyc po zmontowaniu. jest tam za ciasno i mozna polamac plastik od podłokietnika zaciagajac reczny. ciecie po zlozeniu nie jest zabiegiem za prostym i mozna sobie tylko szkody narobic

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dzięki za praktyczne wskazówki koledzy, właśnie taki podłokietnik dostałem (faktycznie jest fajnie zrobiony :th:), za chwilke zabieram się do montażu, jak wyjdzie - zobacze. Ale jeśli chodzi o wykonanie podłokietnika - polecam, a i pieniądze nie są za niego duże. :> Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sorry że odświeżam ten stary temat ale mam pytanie odnośnie tego podłokietnika. Nie jest on krótszy od oryginału?

Opublikowano

a ja mam pytanie co do orginału , czy tam nic ciąć nie trzeba ? wszystko pasuje jak klocki lego ?

Opublikowano

Witam koledzy, montowany przezemnie podłokietnik (zapewne taki sam montował marinero) nie odbiega w żaden sposób od oryginału jeśli chodzi o jego długość, jest bardzo wygodny w użytkowaniu. Jeśli chodzi o montaż, to naprawde bardzo prosta sprawa i faktycznie w moim audi było wszystko przystosowane już pod montaż, więc wyglądało to jak składanie "klocków lego". Należy pamiętać, że w większości elementów wyposażenia dodatkowego wszystko w autach już jest przystosowane, tylko kiedyś kupujący nie dopłacił za zamontowanie (takie jak: podłokietnik, wyświetlacz temperatury w zegarach czy nawet parktronik - wiem bo wszystko to już zamontowałem w swej audi). Mam wiele fotek z moich dokładek "fabrycznych niedociągnięć" :naughty:, więc jeśli ktoś potrzebuje dodatkowego foto story z powyższych udoskonaleń - podać maila i już wysyłam. Pozdrawiam.

0c4119a885c921a8m.jpg

Opublikowano

no podlokietnik ma wymiary zbilizone do ori moga sie ruznic minimalnie ale niewidac roznicy :naughty: podlokietnik u mnie sie sprawuje super polecam kazdemu :th:

Opublikowano

Przepraszam za offtopic, ale interesuje mnie do czego sluzy rozowe zlacze na zdjeciu nr 4. Jesli pytanie jest infantylne to sorry :]

Opublikowano

Przepraszam za offtopic, ale interesuje mnie do czego sluzy rozowe zlacze na zdjeciu nr 4. Jesli pytanie jest infantylne to sorry :]

to jest złącze obd2 - łączysz auto poprzez interfejs obd2 z komputerem (mały serwis, sprawdzasz, testujesz, kasujesz błędy, inspekcje ) itd

Opublikowano

A czy tak samo jest z montażem w b6 czy coś więcej trzeba sie męczyć napewno trzeba ciąc plastik konsoli koło ręcznego ale czy bedzie pasowac

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

a gdzie można kupić samą pokrywę/górę podłokietnika?

Opublikowano

będzie pasował podłokietnik z passata b5 99 rok ???

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wczoraj montowałem z kumplem u mnie podłokietnik do b6

Nie trzeba rozbierać tunelu środkowego... wystarczy :

1. Wyjąć tylną popielniczkę

2. Odkręcić 2 śruby pod tylną popielniczką ( klucz 13 mm)

3. Wsadzić tą "blaszkę" do mocowania podłokietnika i przykręcić....

4. Wymierzyć dziurę do wywiercenia.... korzystaliśmy z tego zdjęcia

podlokietnik1dy5.jpg

( z serwisówki audi ) A - 9 mm

B - 5 mm

C - 39 mm

D - 31 mm

E - 15 mm

F - 16 mm

G - 9 mm

H - 43 mm

Suwmiarką wszystko pomierzyliśmy , mazakiem zaznaczyliśmy

5. Wkrętarka i malutkie wiertełko po zaznaczonej lini z 50 otworków i dziura juz była ;)

6. Gdy otwór juz był wycięty użyliśmy pilnika żeby krawędzie poszczępione doprowadzić do porządku

7. W nóżce podłokietnika szły kable ( jeden od anteny drugi od ładowarki ) wywaliłem je

8. Włożyliśmy podłokietnik wszystko ładnie pasowało, skręciliśmy i koniec.

Szkoda ze zdjęć nie robiłem... no ale moze następnym razem

Czas pracy 1,5h z przerwami na herbate i batonika :tongue4:

Efekt Super. Polecam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czolem...

Podlokietnik przyszedl wczoraj poczta i zaraz wzialem sie do montazu...nie bylo ciezko...:-)

Jedyna roznica miedzy tym co ja dostalem a tym ktory jest na zdjeciu w opisie to troche inny typ lapy podtrzymujacej. U mnie nie bylo uchytow z otworami do przykrecenia lapy do tunelu...

Otwor w tunelu wykonalem mala szlifiereczka (rozwiertakiem jak kto woli ;-)

Polecam podlokietnik

Pozdro

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

witam czy ktos wie czy podlokietnik z tunelem od passata b5 da sie wlozyc z tunelem do a4 aby uniknac ciecia itd?poza tym mam opcje w tym tunelu na napoje z tylu a w audi nie mam i mam popielniczke w tym od passata ktorej nie mam w audi i jest tak lipna dziura dzieki za odp pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

ja również jestem po montażu podłokietnika , postępowałem według instrukcji i wszystko było ok do momentu gdy po zmontowaniu wszystkiego chciałem wsadzić popielniczkę z maskownicą na miejsce , okazało się że stopka mocująca podłokietnik jest za blisko popielniczki i nie jestem wstanie zamknąć ani otworzyć popielniczki , niestety próbowałem wcisnać na siłę i urwałem mocowania popielniczki z maskownicą , jedynym rozwiązaniem wg mnie poza oczywiście naprawą mocowania jest zeszlifowanie tylnego żebra łapy mocującej co da ok 1 cm pozwalający na swobodne manewrowanie zaślepką popielniczki , czy wy również spotkaliście się podczas montażu z tym problemem , czy może ja zrobiłem coś nie właściwie , proszę o konstruktywne uwagi

Opublikowano

witam kupielem podlokietnik od passata z popielniczka i tunelem caly montaz zajal mi 10 minut(dzieki za wskazowki z forum) ipolegal na odkreceniu 3 srub mam teraz tunel i podlokietnik od passata wszystko wyglada jak oryginal od audi a za tunel z wysylka od passata dalem 125 zl .Reasumujac kupujac podlokietnik z tunelem od passata nie trzeba nic ciac itd trzeba tylko przykrecic 3 sruby(2 z przody jedna z tylu) wypiac kostke od kompa i puscic ja z boku wszystka gra jak trala pozdrawiam

Opublikowano

tez posiadam ten podlokietnik ale jak sie opieram o niego to plastik bardzo skrzypi czy tez u was tak jest ?? mozna to jakos posmarowac??

Opublikowano

czyli tunel z podłokietnikiem od passata B5 pasuje bez problemu do A4? I jak wygląda sprawa złącza OBDII? Z tego co widziałem w passacie znajduje się przy ręcznym,