kyniu Opublikowano 21 Stycznia 2011 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Witam mam takie pytanie dla obytych w temacie Moja teściowa chce przepisać dom na moją żonę teść nie żyje,czy jest możliwość przepisania nieruchomości w taki sposób aby rodzeństwo mojej żony nic do tego nie miało ? Siostry mojej żony od dziesięciu lat nie mieszkają w domu rodzinnym,przez ten okres my łożyliśmy na dom ponieśliśmy spore wydatki na remont domu a one domagają się swojej części
Grzesiekkbc Opublikowano 21 Stycznia 2011 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Z tego co wiem to mają takie prawo jeśli nie zostało to zapisane w testamencie, że dom jest dla twojej żony to cały dom powiedzmy że są to 3 siostry jest podzielony na 3 części. Tak było u mojego sąsiada który też zmarł i sąd podzielił dom na 3 części parter, 1 piętro, 2 piętro i każde z rodzeństwa ma swoją część. Siostry po prostu chcą wydrzeć kasę od Was za swoją część i jeśli się tego nie zrzekną to będzie kiepsko dla Was.
I r o Opublikowano 21 Stycznia 2011 Opublikowano 21 Stycznia 2011 jeżeli nie było nic zaznaczone w testamencie (chodź i to można podważyć) cały majątek zostanie podzielony pomiędzy wszystkich spadkobierców tj. Twoja teściowa, żona i jej siostry jeżeli jest tak jak piszesz i łożysz na ten dom, a siostry Twojej żony są "ludzkie" to zrzekną się w sądzie na jej korzyść, bo sprawa majątkowa musi się odbyć, bo teść nie żyje
GILI Opublikowano 21 Stycznia 2011 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Z tego co wiem to mają takie prawo jeśli nie zostało to zapisane w testamencie, że dom jest dla twojej żony to cały dom powiedzmy że są to 3 siostry jest podzielony na 3 części. Tak było u mojego sąsiada który też zmarł i sąd podzielił dom na 3 części parter, 1 piętro, 2 piętro i każde z rodzeństwa ma swoją część. Siostry po prostu chcą wydrzeć kasę od Was za swoją część i jeśli się tego nie zrzekną to będzie kiepsko dla Was. Nie cały dom na 3 części,bo połowę domu ma teściowa,a połowa teścia jest dzielona na 4 równe części, dla teściowej i każdej z 3 córek.
ono Opublikowano 21 Stycznia 2011 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Więc kawałek ganka będziesz miał na 100 %
Blondi89 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Musi być konkretnie napisane, że zostają wydziedziczone, jeśli poprostu ich osoby nie będą wymienione w testamencie, a nie zostanie użyte słowo wydziedziczone, to mogą wystąpić do sądu o zachowek.
medik Opublikowano 22 Stycznia 2011 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Krótka piłka. Teściowa pisze darowizną , na córkę i po sprawie. Wolne od podatku. Testamenty to się pisało 50 lat temu.
kyniu Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 22 Stycznia 2011 Krótka piłka. Teściowa pisze darowizną , na córkę i po sprawie. Wolne od podatku. Testamenty to się pisało 50 lat temu. Ale teść nie żyje to chyba mają prawo do jego części?
medik Opublikowano 22 Stycznia 2011 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Jak za życie nikomu nie zapisał to mają prawo,, i nikt im tego nie odbierze, żadne zapisy.
Blondi89 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Krótka piłka. Teściowa pisze darowizną , na córkę i po sprawie. Wolne od podatku. Testamenty to się pisało 50 lat temu. Darowizna nie jest opodatkowana ?
I r o Opublikowano 22 Stycznia 2011 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Jak za życie nikomu nie zapisał to mają prawo,, i nikt im tego nie odbierze, żadne zapisy. dlatego sprawa tak czy siak musi przejść przez sąd, idź do informacji w sądzie tam Cię pokierują
medik Opublikowano 22 Stycznia 2011 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Jeśli teść nikomu nie zapisał, to najpierw musicie zrobić sprawę spadkową po nim. Dziedziczą żona i dzieci. Także rodzeństwo otrzyma swoją część po ojcu. Darowizna nie jest opodatkowana ? W prostej linii tak.
fayera Opublikowano 22 Stycznia 2011 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Nie cały dom na 3 części,bo połowę domu ma teściowa,a połowa teścia jest dzielona na 4 równe części, dla teściowej i każdej z 3 córek. Dokładnie tak+sprawa spadkowa po teściu musi się odbyć
kyniu Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 22 Stycznia 2011 Dzięki chłopaki za odpowiedzi Sprawa wygląda tak że rodzeństwo się spisze oprócz jednej siostry,która od dawna jest wyrodną córką kilka lat wstecz wyniosła się z domu pod namową swojego faceta założyła sprawę w sądzie przeciwko swoim rodzicom,aby oni płacili alimenty na nią oczywiście sprawę przegrała Czy podczas sprawy spadkowej będzie można to przeciwko niej wykorzystać?
Rekomendowane odpowiedzi