KYLOMC Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 19 Grudnia 2011 dźwięk wydobywa sie tylko z stamtąd gdzieś pod kolektorem takze napinacze lub paski raczej nie ,dodam ze jak sie wsłuchałem to ten dźwięk buczy nonstop na rozgrzanym
pepi Opublikowano 19 Grudnia 2011 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Miałem w tym samym silniku hałas trochę podobny ale nie aż taki głośny jak u Ciebie. Z dodaniem gazu był intensywniejszy, przyczyną było łożysko albo "sprzęgło"(nie wiem jak to dokładnie nazywa się) wiatraka chłodnicy silnika, wiatrak krzywo obracał się, jakby pamiątka po dzwonie byłego właściciela.
KYLOMC Opublikowano 20 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2011 Dziś jeszcze raz dokładnie sprawdziłem stetoskopem i pisk pochodzi tak jakby z kolektora a dokładnie z dwóch środkowych kanałów . I teraz moje pytanie czy jest możliwe żeby taki dźwięk pochodził z kolektora ,bo raczej mi się kojarzy ze powinno być bardziej pierdzenie
KYLOMC Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Opublikowano 5 Marca 2014 odświeżam temacik możne ktoś sie natknął na taki dźwięk ?
hary2 Opublikowano 5 Marca 2014 Opublikowano 5 Marca 2014 Tyle lat się z tym męczysz ? nieźle, bardzo podobny dźwięk kiedyś słyszałem gdy rozrząd był za mocno naciągnięty, jęczały łożyska na rolkach. Ale to było w jakimś aucie na stałym napinaczu.
KYLOMC Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Opublikowano 5 Marca 2014 a no tyle lat ostatnio usłyszałem taki dźwięk u kolegi w aucie ale w 1.8 adr był identyczny ale on tez nie wie co to może być ;/ moze te rolki ,niewiem
motor144 Opublikowano 11 Marca 2014 Opublikowano 11 Marca 2014 Jak wcześniej coś tam sprawdzałeś stetoskopem to takim typowo lekarskim czy takim dla mechaników ? Jak lekarskim to marne szanse bo różne dźwięki się nakładają i przenoszą po elementach . Prędzej starym sposobem typu kołek z twardego drewna (np. z kija od szczotki) dociśnięty do ucha i przykładasz do podejrzanych miejsc hałasowania (tylko ostrożnie żeby Ci ucha nie urwało albo nie wciągnęło kołka w paski). A z podejrzanych elementów to może tak wyć np.pompa wody albo może panewka korbowodu (ale to tak 50/50 bo musiała by się już dawno zatrzeć i nie mieć żadnego smarowania).
KYLOMC Opublikowano 11 Marca 2014 Autor Opublikowano 11 Marca 2014 no taki lekarski tyle ze na kocówce jest rurka .... pompe bede wymieniał za rok bo ma termin wymiany rozrządu teraz na dworku sie zrobiło cieplej to juz niema takiego dźwięku tylko przy przymrozkach ,, niewiem o to moze być
Rekomendowane odpowiedzi