Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 ANA] Przednie hamulce "trzymają"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Proszę o pomoc ponieważ juz nie wiem co może być przyczyną tego, że trzymaja mi przednie hamulce.

Wymieniłem tarcze, klocki i uszczelniacze w tłokach, sprawdziłem i wyczyściłem gniazda (jarzma) klocków i dalej to samo.

Podczas ruszania jest wyraźnie wyczuwalny pewny opór. Podniosłem auto do góry i faktycznie z przodu jak zakręcę kołem to wykona około 0,5 obrotu i hamuje - dla porównania taki sam test wykonuje z tyłu i jest ok jak zakręcę kołem to wykonuje około 2 - 3 obroty. Z tyłu tez jest delikatny opór ale wydaje mi się że jest to w normie natomiast z przodu jest to dosyć duży opór - tak jak pisałem wyczuwalny podczas ruszania.

Proszę o jakieś sugestie.

Opublikowano

Jesteś pewinien że to hamulce?

Gdyby ci trzymały to tarcze po jedzie robiłyby sie białe z gorąca....

może łożyska...

Opublikowano

Napewno hamulce - sprawdzałem.

Koło po zdjęciu klocków - jak zakręce to nie chce sie zatrzymać :)

Trochę się grzeją ale nie aż tak bardzo - natomiast strasznie mnie to denerwuje podczas każdorazowego ruszania z pod świateł. Jeździłem innymi autami i tego nie ma tak więc to nie jest mój wymysł.

Opublikowano

Spróbuj rozruszać tłoczek ( wciśnij go a potem naciśnij na hamulec i tak kilka razy ) i psiknąć jakimś wd40

Opublikowano

Serwo zamarzło.

Opublikowano

Tłoczki rozbierałem czyściłem i wymieniałem uszczelniacze - tak więc nie ma śladu rdzy i tłoczki chodzą dobrze. Jedyne czego jeszcze nie sprawdzałem to servo - ale jak je sprawdzic ?

Opublikowano

Najlepiej wymontować.

Opublikowano

miałem podobnie trzymające hamulce po wymianie na nowy komplet , pojeździłem troche , pare razy rozruszałem zaciski, dla pewności wyczyściłem jeszcze raz jarzma i ustało moim zdaniem trzeba troche km żeby nowy komplet się ułożył i dotarł

Opublikowano

Też tak myślałem że jak pojeżdżę trochę to klocki i tarcze się dotrą, ale nic z tego.

Klocki, tracze i uszczelniacze tłoczków wymieniałem we wrześniu a dzisiaj jest styczeń i dalej jest tak samo.

Czytałem cos o przewodzie podciśnienia - jak to sprawdzić gdzie on jest - może to jest przyczyną ?[br]Dopisany: 27 Styczeń 2011, 19:22_________________________________________________Podłaczyłem VAGa i wszedłem w moduł ABS błędów żadnych nie pokazuje, ale jak chcę zrobic test elementów wykonawczych to na pierwszym mam:

Aktywne wyjście: 512 - Czujnik Halla - brak znacznika odniesienia;

a potem mam:

65535 - Uszkodzony moduł sterujący

a następnie wywala mnie z testu wyjść.

Co to oznacza ?? Dodam że ABS działa poprawnie, tylko to trzymanie przez przednie chamulce.