Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AHU] Gorsze odpalanie po wymianie alternatora???? czemu???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakieś 2 tygodnie temu siadł mi alternator, przejeździłem w sumie bez ładowania jakieś 15-20km po mieście. Samochód czekał na naprawę jakieś 7dni. Później pojechałem autem do mechanika i ten stwierdził ze nie ma ładowania do alternator do wymiany. Zresztą z jego usług nie jestem zadowolony, co opisałem w dziale. Ale zastanawia mnie że po odbiorze auta z zregenerowanym alternatorem , mój Audik jak by gorzej zapala , dawniej nawet przy -20C za pierwszym strzałem, a teraz przy -5C tak za 3 strzałem. Czy to wina akumulatora który został rozładowany do pewnego stopnia i wszystko wróci do normy po przejechaniu jakiegoś dłuższej trasy w czasie której podładuje alternator akumulator ( np 100km)??? Teraz przejechałem po mieście jakieś 30km i nie widzę poprawy. Świece miałem wymieniane rok temu na Beru i max co na nich zrobiłem to 15tys km, a przed awaria jakiś miesiąc temu pali od strzała.

Opublikowano

Spróbuj podładować akumulator i zobaczysz czy będzie poprawa w zapalaniu. A może coś pogrzebał więcej :mysli:

Trzeba by jeszcze zmierzyć ładowanie jak alternator po regeneracji ładuje.

Opublikowano

Dobrze zmierzę to jak będę w domu bo nie mam miernika w tej chwili w Lbn.

Opublikowano

Jakieś 2 tygodnie temu siadł mi alternator, przejeździłem w sumie bez ładowania jakieś 15-20km po mieście. Samochód czekał na naprawę jakieś 7dni. Później pojechałem autem do mechanika i ten stwierdził ze nie ma ładowania do alternator do wymiany. Zresztą z jego usług nie jestem zadowolony, co opisałem w dziale. Ale zastanawia mnie że po odbiorze auta z zregenerowanym alternatorem , mój Audik jak by gorzej zapala , dawniej nawet przy -20C za pierwszym strzałem, a teraz przy -5C tak za 3 strzałem. Czy to wina akumulatora który został rozładowany do pewnego stopnia i wszystko wróci do normy po przejechaniu jakiegoś dłuższej trasy w czasie której podładuje alternator akumulator ( np 100km)??? Teraz przejechałem po mieście jakieś 30km i nie widzę poprawy. Świece miałem wymieniane rok temu na Beru i max co na nich zrobiłem to 15tys km, a przed awaria jakiś miesiąc temu pali od strzała.

a możę alternator ciężej chodzi poprostu po regeneracji? I akumulator poprostu ma na co zużyć enerię aby kopnąć silnikiem.

Wczesniej szczotki były bardziej zużyte i mniejsze obciążenie było na alternatorze a teraz pewnie większe.

Opublikowano

No mam nadzieje ze wróci to do normy :) jak przejadę z kilka razy większa trasę. Ale jak coś to jeszcze sprawdzę napięcia na akumulatorze i alternatorze .

Opublikowano

Zużycie szczotek niema wpływu na siłę potrzebną do obrócenia alternatorem , co innego łożyska (krzywo skręcony alternator , albo ukrzywdzony wirnik)

Sprawdź jeszcze świece żarowe czy grzeją

Opublikowano

majuDJ podaję tylko linki do innych for bo Twoja obecność robi się już nudna. Na każdym forum zakładasz takie same tematy robiąc niepotrzebny śmietnik... Czy Ty naprawdę nie widzisz jakie robisz z siebie pośmielisko?? Podaję te linki również dla Ciebie bo na tamtych forach Ci wszystko dokładnie wyjaśnili.

http://www.lkaudi.nazwa.pl/forum/viewtopic.php?p=8260#8260

http://vaglublin.pl/viewtopic.php?p=63146#63146

http://lkt.pl/viewtopic.php?p=216593#216593

Sądzisz, że teraz ktoś Ci poleci jakiegoś mechanika, lub zaoferuje swoje usługi?? Bo ja wątpię. Powiem Ci od siebie, że mam taki sam motor jak Ty i miałem podobny problem jak mi się rozładował aku w Kronach, ale jak wróciłem do Polski wszystko wróciło do normy. Nie szukaj mechanika odrazu i zakończ pisanie typu:

majuDJ napisał/a:

Później pojechałem autem do mechanika i ten stwierdził ze nie ma ładowania do alternator do wymiany. Zresztą z jego usług nie jestem zadowolony, co opisałem w dziale.

bo tamte tematy Ci administratorzy pozamykali, więc lepiej nie zaczynaj znowu jakiejś chorej wojny bo to się mija z celem. Masz problem to pisz o problemie, a nie o tym co bylo gdzieś tam, kiedyś tam... Przejedź 1000km i jeżeli problem nie zniknie to wtedy napisz.

majuDJ, polecę Ci mechanika z którego pracy będziesz zadowolony na 100%. Nie robi na odwal, da Ci odrazu do ręki gwarancję, da Ci fakturę lub paragon wedle Twojego uznania, a jeżeli będziesz chciał poczekać aż zrobi to dostaniesz kawę, bądź herbatę i do tego ciastka. Siądziesz sobie wygodnie w pokoju z telewizorem i sporą szafką z gazetami i spokojnie poczekasz aż zrobią Ci autko Sam byłem i niego jak zakładali mi przedni zderzak i powiem szczerze, że traktują klijenta bardzo porządnie Musisz pojechać na ulicę Piasecką i tam jest taki ogromny autoryzowany serwis samochodów Volkswagen, Audi Podam Ci również godziny otwarcia żebyś potem nie napisał im negatywnej opinii, że pojechałeś a tam było zamknięte

poniedziałek - piątek: 7:00 - 18:00

sobota: 8:00 - 14:00

niedziela: nieczynne

Opublikowano

Bez kitu gdzie by nie wejść na jakie forum to Twój temat, sprawdź najpierw świece, aku alternator musiał by mieć masakryczne obciążenie, poza tym po chwili był by gorący jak by coś w nim nie tak złożone było.

Opublikowano

Altek nie ma nic do odpalania,chyba ze poprzedni porostu nie doładowywał aku i ten padł.

Zaraz będzie kolejny temat,czy ciśnienie w oponach ma wpływ na odpalanie. :polew: