Skocz do zawartości
IGNOROWANY

A6 do ślubu - kilka technicznych pytań do świeżych Młodych lub znających temat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie.

W związku z tym, że z A4 przesiadłem się na samochód bardziej elegancki i klase wyższy (większy) postanowiłem dać ogłoszenie, że chętnie podwiozę do ślubu / wesela.

Zrobiłem ładne ogłoszenie i już miałem telefon... wszystko fajnie, pięknie, bardzo chętnie zawiozę tylko nigdy tego nie robiłem i mam kilka pytań:

Klienci / młodzi zamówili sobie termin XX.X.2011r. - powiedziałem, że termin mam wolny i chętnie zawiozę. Omówiliśmy szczegóły - autko ubierają młodzi, ustaliliśmy cenę i teraz kilka pytań do tych którzy od czasu do czasu podwożą do ślubu:

1. Młodzi żeby mieć spokojną głowę chcą wpłacić zaliczkę - pasowałoby coś napisać, jakąś umowę o usługę albo chociaż że przyjąłem zaliczkę - prośba do kogoś kto ma pomysł jak to sformułować. Jak Wy załatwiacie tą sprawę?

2. Młodzi chcą sami ubrać samochód - nawet ja im to zasugerowałem ponieważ jeszcze nie kupiłem i nie ciągło mnie do kupowania przybrania - teraz poczytałem o tym i mam obawy o jakość usługi przybrania i samo przybranie - na allegro pełno ładnych stroików w które zainwestuje i są one mocowane na przyssawkach. Boje się że w kwiaciarni stroją auto za pomocą taśmy dwustronnej - co wtedy z lakierem? Wesele na wiosnę więc na aucie będzie grubooo wosku. Czy mam się bać o lakier?

3. Jak z muzyką w samochodzie? Organizujecie coś we własnym zakresie dla miłej atmosfery - jakieś spokojne piosenki 'dla dwojga' czy słuchacie ESKI albo RMF podczas podwózki ;)?

4. Coraz rzadziej ale zdarzają się szlabany - wychodzicie i otwieracie bagażnik Wy czy obsługą tego zajmuje się świadek?

5. Jak z otwieraniem drzwi i usługiwaniem (w końcu jesteśmy szoferem) - otwieracie młodemu drzwi, następnie on otwiera je młodej? Czy jak to działa?

5. I najmniej dyskretne pytanie - ile bierzecie $$$ za taką usługę? Powiedzmy 5 godz, bez ubierania samochodu, trasa w sumie ok 50-60km?

6. Rozliczacie się przed imprezą (w ten sam dzień, czy wcześniej) czy po zrobieniu ostatniego kursu? Nie chcialbym usłyszeć 'zapłacę jak dostanę fakturę' czy coś podobnego.

Może pytania głupie ale po pierwsze jak już wykonuje jakąś usługę chciałbym żeby było to wykonane na poziomie a klienci byli bardzo zadowoleni i bez najmniejszych oporów polecili mnie znajomym a po drugie brak wiedzy tłumacze tym że jeszcze nie miałem przyjemności stanąć na ślubnym kobiercu.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ad.1 Jak ja wynajmowałem A8 to kolo miał gotowy druk umowy jak uda mi się znaleźć to przepiszę i podeśle Tobie w wolnej chwili. Taka umowa to po prostu zabezpieczenie dla Ciebie jak i dla klientów.

Ad.2 Zawsze możesz powiedzieć że stroik tylko na magnesach zero taśm co też możesz zapisać w umowie żeby nie było niedomówień.

Ad.3 Muzyka to chyba kwestia dogadania z klientem.

Ad.4 Świadek wysiada do szlabanów Ty jesteś kierowcą tak przynajmniej mi się wydaje.

Ad.5 Są różne opinie co do otwierania drzwi. Wysiadasz otwierasz młodemu który siedzi z tyłu a on pomaga wysiąść młodej Ty ewentualnie możesz przejść i Otworzyć drzwi świadkowi a on świadkowej.

Ad.6 Ja płaciłem gdy jechaliśmy z kościoła na sale. I tak wydaje mi się jest najwygodniej po wejściu na sale młodzi już nie będą mieli jak pamiętać o rozliczeniu z kierowcą chyba że zrobi to ktoś z rodziny ewentualnie świadek gdy będzie wyciągał kwiaty i prezenty z bagażnika. Co do ceny to po prostu musisz wybadać rynek ile w danym rejonie płaci się za taką usługę.

Powodzonka

Opublikowano

tez mialem taki pomysl ale mi sie odwidzialo, szkoda mi auta niby zarobisz 500-700 zl a moga narobic Ci szkod na duzo wiecej :gwizdanie: szczegolnie chodzi mi o wnetrze i lakier, w zadnym wypadku nie daj sobie nakleic tasm tylko przyssawki bo magnes tez odpada A6 ma niektore elementy z aluminium

Opublikowano

Kupilem A6 i myslalem ze zmienie forum ale nie ma mowy... tam nie ma zycia. Polowa tematow pozostaje bez odpowiedzi albo z odpowiedzia 'nie da sie' 'nie kombinuj' itp itd. Tutaj na wszystko zawsze ktos odpowie - dzieki wielkie za pomoc.

Opublikowano

sory odnosnie tego aluminium myslalem ze masz C6 a widze ze posiadasz C5

Opublikowano

C5... podobno maska jest z aluminium. Mi tez szkoda auta ale pomyslalem ze sprobuje... najwyzej zrezygnuje z tego typu fuchy jak cos pojdzie nie tak.

Jesli mozna kilka zlotowek zarobic - kase przeznaczam z tego typu podwozki tylko na samochod (mody, paliwo, naprawy, oplaty). To taka alternatywa dla LPG ;)

Opublikowano

kumpel jezdzi VOLVO S80 do ślubu, więc juz mu napisałem jak on spisuje umowe i żeby dał pisemko jak cos

Opublikowano

Na tych weselach na których byłem to kierowca nie wychodził wgl z samochodu na zastawach ani nic także sobie bedziesz wygodnie siedział tylko ;]

Opublikowano

co do ceny to w całej polsce pewnie inne, ja jeździłem tylko dla znajomych także nie brałem wiele

w moich okolicach para młoda jedzie sama bez świadków to na bramach poprostu mowiłem, że nic nie mamy a świadkowie im cos dadzą albo rzucałem drobne..

chyba każda kwiaciarnia stosuje przyssawki :wink4:

Opublikowano

Kupilem A6 i myslalem ze zmienie forum ale nie ma mowy... tam nie ma zycia. Polowa tematow pozostaje bez odpowiedzi albo z odpowiedzia 'nie da sie' 'nie kombinuj' itp itd.

A6klub. to najgorszy klub jaki jest :wallbash: nikomu nie polecam. Nie udzielają odpowiedzi . Nawet są tacy którzy modeli nie rozpoznają A6 C6 a A6 C5 :thumbdown: totalne dno. przepraszam za OT ale oni mnie zdenerwowali :kox: :kox: widze że nie tylko mnie :hi:

Opublikowano

Kupilem A6 i myslalem ze zmienie forum ale nie ma mowy... tam nie ma zycia. Polowa tematow pozostaje bez odpowiedzi albo z odpowiedzia 'nie da sie' 'nie kombinuj' itp itd.

A6klub. to najgorszy klub jaki jest :wallbash: nikomu nie polecam. Nie udzielają odpowiedzi . Nawet są tacy którzy modeli nie rozpoznają A6 C6 a A6 C5 :thumbdown: totalne dno. przepraszam za OT ale oni mnie zdenerwowali :kox: :kox: widze że nie tylko mnie :hi:

Skoro OT - pytalem o licznik z FISem i jego mozliwosc zalozenia do C5 - nie da sie, nie warto - skoro w A4 dalem rade to i tutaj da no ale podejscie maja takie a nie inne. Nastepnie spytalem o grilla z allroada do C5 przed liftem - nie podejdzie, to nic ze widzialem C5 na allegro wlasnie z takim grillem i na pierwszy rzut oka wyglada tak samo... auto z nim wyglada na duzo mlodsze (roznica mniej wiecej w grilu taka jak w A4 przed i po lifcie). Nic sie nie da, nic nie podejdzie. Zaczeli wklejac grille pelne chromu albo jakies tuningowe badziewia. Ehhhh.

Opublikowano

Jak robilem S6 cala na RS6 to za glowe sie nie ktorzy lapali.

A jak juz mieli pytania to tylko ile to kosztowalo :evil:

Opublikowano

Ja woziłem kilka lat wstecz b5, ostatnio dwa razy mi sie trafiło że ktos zadzwonił bo cos tam słyszał kiedys ale mowie że mam avanta i młodym to nie przeszkadzało wiec dwa razy jechałem kombiakiem. Co do umów nic nie podpisywałem raczej jestem osobą poważną i tego oczekuje od młodych ( nie podpisałbym zadnej umowy zeby nie miec w razie co problemów z US, no chyba że założyłes działalność gosp) Co do wysiadania na bramach to wysiada świadek z % :wink4:

Nigdy tez nie wysiadałem żeby komus drzwi otworzyc.

Co do przystrojenia auta tez zawsze młodzi sobie to załatwiali i za to płacili, i powiem że były strojenia na przyssawki lub na taśme i nie miałem przeciwskazań bo nic sie nie stało z lakierem, nawet byłem w szoku jak fajnie schodziła taśma z auta nawet nie trzeba było nic czyścic ani polerować. W dobrych kwiaciarniach juz wiedzą jaka jest dobra taśma ( miałem strojenia w 3 róznych kwiaciarniach i zawsze taśma z 3M)

Dla mnie najwiekszym mankamentem były wyjazdy z młodymi z sali na zdjecia bo z takimi ozdobami wiecej jak 50km/h to nie da rady szczegolnie jak młodzi wypożyczali gotowe stroiki i pozniej trzeba było to oddać w stanie nienaruszonym bo nie byłoby zwrotu kaucji.

Raz jechałem z młodymi co zapłacili za strojenie z żywych kwiatów i jak juz było po i odwoziłem na sale to Pan Młody tylko rzucił hasło to teraz ile fabryka dała no i było pa pa strojenie :decayed:

Co do kasy to zawsze brałem po odwiezieniu na sale i albo płacił Pan Młody albo świadek

:hi:

Opublikowano

Dzieki wielkie za info... cos mi juz rozjasnilo... do tego obejrzalem kilka przejazdow na youtube i rzeczywiscie kierowca nie 'robi z siebie pajaca'... nie otwiera drzwi, nie rozdaje %%%.