Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Utrata mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z moja Audi A4 1.9TDI ,110Km, diesel. Podczas wyprzedzania na 4 biegu przyszedł moment ,że poczułem jak silnik przyhamował, a następnie stracił moc. Na biegu 4 i 5 nie było przyspieszenia. Ciekawe jest to ,iż nie wyświetlił się żaden błąd. Jeśli ktoś wie co to może byc to proszę o podpowiedź. Pozdrawiam.

Ps. w czasie jazdy gdy trzymam np. wciśnięty gaz i go lekko popuszczę to przez moment czuc przyspieszenie

Opublikowano

Pewnie się zapiekły kierownice turbiny. Temat rzeka ;) Musisz je rozchodzić tzn. Częściej używać tej czarnej strony mocy (przyśpieszać)

Opublikowano
  • Autor

no nie mam lekkiej nogi ogolnie, nosze cegły w butach :> a co w tym przypadku trzeba zrobic ? rozebrac turbine??

Opublikowano

Jest o tym trochę na forum miałem podobne objawy tylko od 3 biegu łapało mi muła winą był zawór podciśnienia turbo N75

Opublikowano

mi tez sie takie cos zrobiło że autkomamuła i cieżko ciągnie

nie wiem czemu

a co sie dzieje jk przepływka jest walnięta

Opublikowano

a co sie dzieje jk przepływka jest walnięta

między innymi własnie to sie dzieje :gwizdanie:

Opublikowano

pdobnie się dzieje przy przepływce,

Opublikowano

Najpierw zapnij VAG'a i powiedz jakie błędy ma.

Opublikowano

taaa... jedx na diagnostyke... bo nie wiadomo gdzie jest problem. paliwo albo powietrze... jak narazie wszyscy pisza o powietrzu a okaze sie ze filtr paliwa jest mało wydajny i na wysokich rpm nie daje rady z przepustem paliwa do pompy i tez auto bedzie jechało jakby chcialo a nie moglo...

Opublikowano

Ps. w czasie jazdy gdy trzymam np. wciśnięty gaz i go lekko popuszczę to przez moment czuc przyspieszenie

Witam

W moim przypadku bylo identycznie,po odpuszczeniu gazu lekko przyspieszal,krecil sie max.do 3200 rpm. W weekend zrobilem trase Olsztyn-Szczecin-Olsztyn i dobrze przedmuchalem turbulum.

Jak reka odjął

Pewnie się zapiekły kierownice turbiny. Temat rzeka ;) Musisz je rozchodzić tzn. Częściej używać tej czarnej strony mocy (przyśpieszać)

I jak kolega GIK napisał wczesniej używac czesciej czerwonego pola obrotomierza :)

Opublikowano

Dokładnie ja już sie przekonałem że trzeba dynamicznie śmigać tym autkiem zbyt delikatna jazda poniżej 2 tyś obrotów powoduje zapieczenie sie łopatek w turbinie a jeśli do tego dochodzi katalizator pewnie zapchany i już turbina do czyszczenia.Szczególnie efekt jest po zimie zbyt delikatną jazdą po przez warunki atmosferyczne

Opublikowano

nie koniecznie muszą być zapieczone kierownice mógł walnąć N75 zawór podcićnienia turbiny do afn-a koszt ok 550 zł ale lepiej na początek podmienić z N18 mają tę samą zasadę działania. Jak po podmianie mu przejdzie to znaczy że N75 się skończył (czasem w tym zaworze na membramie robi się dziurka i to jest powód lub też jakiś syf się w nim zebrał i go blokuje) natomiast jak po podmiance zaworów nie ma efektów to znaczy że kierownice zapieczone i czeka cię czyszczenie turbiny, tylko rozbieraj ją delikatnie żeby nie skrzywić wałka turbiny a o to nie trudno bo do rozbierania turba musisz użyć młotka żeby oddzielić tzw częć zimną od gorącej. Możesz zobaczyć też czy sztanga w turbawce działa powinna mieć wychylenie ok 2-3 cm jak nie chodzi tyle to możesz ją ręcznie sprubować rozruszacz a potem przegonić trochę furkę czasem to pomaga na jakis czas jak nie są bardzo zasyfiałe kierownice(zbiera się na nich poprostu nagar).[br]Dopisany: 22 Luty 2011, 14:03_________________________________________________Kata oczywiście można też wypierniczyć, zawsze turbinka będzie miała lżej. tylko pamiętaj że po wywaleniu kata są przypadki wzrostu spalania w TDI, silnik będzie pracował cicho jak z katem tylko będzie wyraźniej słyszalny świst turbawki.[br]Dopisany: 22 Luty 2011, 14:06_________________________________________________AHA ważne na allegro są N75 pierburga w cenie ok 260zł z numerami do afn-a ale po założeniu auto nie śmiga jakieś podróby to są. Wziołem ze sklepu ori i jak ręką odjął ale koszt jeszcze raz taki.

Opublikowano

hmm jak dla mnie to niepotrzebna dyskusja i spekulacje beda logi bedzie diagnoza koledzy :wink4:

Opublikowano

zgadza się logi dynamiczne prawdę ci powiedzą, ale naświetlić koledze troszkę można temacik :cool1:

Opublikowano

U mnie to samo się czasem dzieje, przeważnie bez problemu się wszystko odbywa i auto idzie aż miło, ale bywają dni, kiedy powiedzmy na czwórce przy prędkości 120 obroty dochodzą do 4k i dalej jakby tracił moc, zmiana na piątkę wcale nie daje mu kopa, auto nie chce przekroczyć 140 km/h i cześć. Z koleji w ten sam dzień wracam z roboty i śmiga aż miło. Również muszę podpiąć komputer.

Opublikowano

dokładnie zrób logi i będzie wiadomo