kaktus13 Opublikowano 19 Lutego 2011 Opublikowano 19 Lutego 2011 Witam koledzy!!! Opisze mój problem bo od dwóch dni nie daje mi to spokoju...chodzi o to, że jeśli ruszam i dam pełny skręt to zaczyna coś wyć. Wcześniej nawet przy pełnym skręcie była cisza...co to może być?
kaktus13 Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Opublikowano 19 Lutego 2011 Stan płynu jest właśnie w porządku...
fayera Opublikowano 19 Lutego 2011 Opublikowano 19 Lutego 2011 pompa może wymiana płynu pomoże-od tego bym zaczął
kaktus13 Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Opublikowano 19 Lutego 2011 Wymienie i zobacze jaki bedzie efekt. Dzięki jak na razie, napisze czy coś to pomogło.
okon Opublikowano 19 Lutego 2011 Opublikowano 19 Lutego 2011 Sprawdziłbym jeszcze "sprzęgiełko" w alternatorze..
czeslaw555 Opublikowano 20 Lutego 2011 Opublikowano 20 Lutego 2011 Opisze jak to robiłem w swojej Audicy. Niczego nie rozkręcam i nie ściagąm żadnych węży.Biorę sporą strzykawkę ,zakładam wężyk taki np. do paliwa na strzykawkę i ściągam ze zbiorniczka .Do dalszej zabawy potrzebna jest druga osoba która kręci kierownicą w lewo i w prawo (nic przyjemnego) oczywiście przy zgaszonym silniku ,w tym czasie ściągam to co wlatuje do zbiorniczka .Trochę zabawy z tym jest ale idzie to zrobić . Jak już nic się nie udaje ściągnać ,zalewam nowym płynem i znowu kręcenie kierownicą (nadal nie zapalam silnika).Uzupełniam płyn do max. i jak już nie ubywa zapalam silnik ,kręcę kierownicą w obydwie strony .Płyn będzie trochę z bąblami ale za chwilę bąble znikną .Gaszę silnik i ponawiam cały proces z wyciąganiem płynu i nalewaniem nowego .Daje to pewność że wymieniliśmy praktycznie cały płyn, jednak powodem nie zawsze jest stary płyn.
Norbi Opublikowano 20 Lutego 2011 Opublikowano 20 Lutego 2011 Przede wszystkim nie dobijaj nigdy do oporu kiery, to właśnie wtedy otwiera się zawór który upuszcza ciśnienie i słychać to jako wycie w mocno umęczonych pompach, bo opór nie daje możliwości dalszego wspomagania skrętu. Dobijając za każdym razem do oporu i trzymając tak do końca skrętu skracasz żywot pompy.
MaRioSJ Opublikowano 21 Lutego 2011 Opublikowano 21 Lutego 2011 Daje to pewność że wymieniliśmy praktycznie cały płyn, jednak powodem nie zawsze jest stary płyn. Kolego, zrobiłem Twoim sposobem wczoraj taką wymianę. Jedynie co mógłbym dodać od siebie, to że takim sposobem nie wymienimy nigdy całego płynu. Wlałem może z 300ml (a kręciłem kierownicą sporo), cały układ ma 2-3 razy tyle. Nie zmienia to jednak faktu, że taką wymianę można przeprowadzić bez kanału i "brudzenia sobie rąk". Ja pojeżdżę na nowym oleju kilka dni i znów przeprowadzę taką operację. Odessałem olej, który był dosłownie brązowy, zobaczymy jak się kolor zmieni po kilku dniach.
czeslaw555 Opublikowano 21 Lutego 2011 Opublikowano 21 Lutego 2011 myślę że jak wymienisz 99% to wystarczy to tylko zależy ile razy przeprowadzisz cały proces ,ja wykorzystałem do tej operacji ok 1 litra powtarzając parokrotnie opisaną operację.
MaRioSJ Opublikowano 21 Lutego 2011 Opublikowano 21 Lutego 2011 myślę że jak wymienisz 99% to wystarczy to tylko zależy ile razy przeprowadzisz cały proces ,ja wykorzystałem do tej operacji ok 1 litra powtarzając parokrotnie opisaną operację. Też mam litr i taki sam zamiar, wymieniać aż nie będzie idealnego zielonego
Kamyk Opublikowano 23 Lutego 2011 Opublikowano 23 Lutego 2011 myślę że jak wymienisz 99% to wystarczy to tylko zależy ile razy przeprowadzisz cały proces ,ja wykorzystałem do tej operacji ok 1 litra powtarzając parokrotnie opisaną operację. Też mam litr i taki sam zamiar, wymieniać aż nie będzie idealnego zielonego ile czasu na to potrzebowałeś ???
czeslaw555 Opublikowano 23 Lutego 2011 Opublikowano 23 Lutego 2011 ja zrobiłem to nie spiesząc się w dwie godziny
Kamyk Opublikowano 24 Lutego 2011 Opublikowano 24 Lutego 2011 ja zrobiłem to nie spiesząc się w dwie godziny no to świetny czas ale efekt zgodny z oczekiwaniami ?
kaktus13 Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Opublikowano 27 Lutego 2011 Panowie wymieniłem płyn na nowy i nadal nawet przy jeżdzie na wprost...szczególnie przy ruszaniu słychać takie wycie(dżwięk taki jakby zakłocenia w radiu)...nie wiem co to w wkońcu jest...
barszczyna Opublikowano 2 Marca 2011 Opublikowano 2 Marca 2011 Umierająca pompa wspomagania. Mam to samo.
czarny Opublikowano 4 Marca 2011 Opublikowano 4 Marca 2011 też tak miałem przy pełnym skręcie, zostawiłem to bez niczego stan płynu był ok no i powiem teraz nie mam takich problemów:)
Rekomendowane odpowiedzi