Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Z 16 na 17 cali ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, aktualnie w mojej A4 B6 Avant 2004 mam felgi aluminiowe 205/55/16, zastanawiam sie nad zamianą na lato na 235/45/17 - w związku z tym pytanie do Was - czy autko będzie wyglądac dobrze? czy nie bedzie przypadkiem za dużych przerw między oponami a nadkolem ? próbował ktos zrobic taka zamiankę bez innych modyfikacji - co poradzicie? Jak wygląda komfort jazdy i zużycie paliwa ? pozdrawiam

Opublikowano
komfort bedzie mniejszy spalanie minimalnie wieksze

powiem tak, jeśli ktoś zobaczy różnicę między 16 a 17 cali to jest jakiś nadmiernie przewrażliwiony...

uważam że nie widząc zmian koła na aucie człowiek nie jest w stanie odróżnić czy jedzie na kołach X czy na kołach X + 1cal :)

Opublikowano

niby tak Aju, ale popatrz że profil opony przy 16'' to 55 a profil przy 17'' to 45, czyli dość spora różnica, a patrząc na 18'' i profil 40 nie ma aż takiej różnicy jak przy 16 a 17

generalnie, 16'' jest dla osób które lubią zaliczać studzienki i inne drogowe przeszkody

jeździ się na 19'' przy oponie 35 i jest :rolleyes:

Opublikowano

przy przejściu z 205/55/16 najkorzystniej przejść na 225/45/17

Opublikowano

Zima 16', lato 17', i ogólnie rzecz ujmując różnicy nie czuje.... Zresztą już nie raz na temat już było na forum :)

Opublikowano

no to ja jestem widocznie nadmiernie przewrażliwiony poruszając się głównie po śląskich drogach odczuwam ogromną różnicę pomiędzy komfortem jazdy na 205/55/16 a 225/45/17 no i spalanie odczuwalnie wyższe ale za to ten wygląd :tongue4:

Opublikowano

Auto Tobie będzie tylko więcej paliło będzie bardziej mułowate, mniej wygodne i nie wiem jak z koleinami może je przykryje. Druga sprawa pompa wspomagania i magiel dostaną po du*ie. Wspomaganie będzie ciężej chodzić nie wspominam już o zawieszeniu.

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje za opinie, z Waszych wypowiedzi wynika iz chyba nie warto jednak zamieniac kół z 16 na 17 cali - poza wszystkimi niedogodnościami jak większe spalanie, mniejszy komfort jazdy, i jak w poprzednim poście większe zużycie elementów samochodu - na plus tylko wygląd. hmmm.........

Opublikowano

Auto stanie się bardziej taczką przez takie szerokie opony wiem bo zmieniałem w poprzednim aucie a 1 rozmiar większa felga nie zrobi dużej różnicy.

Opublikowano

z 205 na 235 ? przy mocy 115koni ... :cool1: - lepiej sie dobrze zastanow co Ty chcesz zrobic... 235 to sie zaklada do fury co ma 200 koni chyba ze lubisz sobie zwiekszac straty mocy i wiecej lac do baku zeby miec LANS na miescie :naughty: - IMO gra nie warta swieczki .

Sam jezdze na 16 i kiedys myslalem o 17 ale jesli juz to 215 ew. 225 ale to max!.

Opublikowano

Auto Tobie będzie tylko więcej paliło będzie bardziej mułowate, mniej wygodne i nie wiem jak z koleinami może je przykryje. Druga sprawa pompa wspomagania i magiel dostaną po du*ie. Wspomaganie będzie ciężej chodzić nie wspominam już o zawieszeniu.

:polew:
Opublikowano

Też mi się z tego śmiać chce, chociaż jestem zdania że przejście z 16" na 17" bez gleby to nie jest dobry pomysł.

Nie będzie to wyglądać dobrze.

Opublikowano

Dla mnie 205/55R16 są za małe i za wąskie na 235/40R18 dużo lepiej się jeździ :kox:

Opublikowano

Też mi się z tego śmiać chce, chociaż jestem zdania że przejście z 16" na 17" bez gleby to nie jest dobry pomysł.

Nie będzie to wyglądać dobrze.

No ale to całkowicie inny aspekt a nie jakieś problemy ze wspomaganiem bo ten tekst jest najlepszy! No serio! Najlepsze jest to o wspomaganiu! :polew: :polew: Co za bzdura! :wallbash:
Opublikowano
:good: Każdy wie swoje. Na tych kapciach 235 się rozchlasta magiel itd i dostanie luzów jak już nie ma. I z czasem powstanie topic typu dlaczego na zapalonym silniku jak ruszam kierownicą to mi stuka..
Opublikowano

:good: Każdy wie swoje. Na tych kapciach 235 się rozchlasta magiel itd i dostanie luzów jak już nie ma. I z czasem powstanie topic typu dlaczego na zapalonym silniku jak ruszam kierownicą to mi stuka..

:facepalm:
Opublikowano

cos mi sie zdaje ze kazdy co twierdzi ze pali wiecej i komfortu nie ma to jedzi na stalowej 15 z kolpakami

Opublikowano

Ja zmieniłem 205/60/15 na 225/45/17

Różnica, to mniej buja na zakrętach, lepiej trzyma się drogi co za tym idzie hamuje, jest sztywniej, wg mnie spala ok 0,5-0,7l więcej, bardziej czuć nasze drogi, przypadkowo wjeżdzając w dziure słychać dobicie zawieszenia, a na profilu 60 czy zimowym 65 czuć amortyzację, wygląd o niebo lepszy ponieważ miałem 15 cali ''słoneczka'' :) coś za coś :)

Opublikowano

cos mi sie zdaje ze kazdy co twierdzi ze pali wiecej i komfortu nie ma to jedzi na stalowej 15 z kolpakami

następna ciekawa teoria :gwizdanie: fajnie by było gdyby wypowiadali się Ci którzy przetestowali zmiany :cool1:

Różnica, to mniej buja na zakrętach, lepiej trzyma się drogi, jest sztywniej, wg mnie spala ok 0,5-0,7l więcej, bardziej czuć nasze drogi :) coś za coś :)

:good: dokładnie coś za coś