Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Dziwny dzwiek po odpaleniu na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Po wyczyszczeniu miski olejowej i smoka pompy oleju, modyfikacji odmy (w tym nowa odma + czwórnik + eżektor), przeczyszczeniu dolotu, przepływki, przepustnicy + adaptacja, zastosowaniu Antykoks'a i zalaniu Castrol 10w40 A3/B4, który spełnia normę VW dla tego silnika, (zgodnie z instrukcją pojazdu), problem DZIWNEGO DZWIĘKU PO ODPALENIU NA ZIMNYM SLINKU niemal ustąpił, poinformuję po przejechaniu większego dystansu.

pozdrawiam.

p.s.

podziękowania z Krakowa dla: Marcin'a za fachową robotę.

Opublikowano

Witam

Po wyczyszczeniu miski olejowej i smoka pompy oleju, modyfikacji odmy (w tym nowa odma + czwórnik + eżektor), przeczyszczeniu dolotu, przepływki, przepustnicy + adaptacja, zastosowaniu Antykoks'a i zalaniu Castrol 10w40 A3/B4, który spełnia normę VW dla tego silnika, (zgodnie z instrukcją pojazdu), problem DZIWNEGO DZWIĘKU PO ODPALENIU NA ZIMNYM SLINKU niemal ustąpił, poinformuję po przejechaniu większego dystansu.

pozdrawiam.

p.s.

podziękowania z Krakowa dla: Marcin'a za fachową robotę.

Opublikowano

A jakies kanaly olejowe tez czysciles czy tylko smoka i miske. Wygladalo by na to ze z braku cisnienia poczatkowego ci tyrkotalo. A mierzyles cisnienie oleju przed robota i po ???

Opublikowano
A jakies kanaly olejowe tez czysciles czy tylko smoka i miske. Wygladalo by na to ze z braku cisnienia poczatkowego ci tyrkotalo. A mierzyles cisnienie oleju przed robota i po ???

Niestety, nie mierzylismy ciśnienia oleju. Bardzo prawdopodobne, ze z braku cisnienia poczatkowego, gdyz wystepowalo to jedynie po odpaleniu na zimnym silniku, trwa/lo ok 1 sekundy.

Przy okazji, o czym moze swiadczyc fakt, ze owa 1 sekunda wystepuje/owala jedynie, gdy jazda poprzedzajaca odpalenie np. wieczora dnia poprzedniego, byla dosc agresywna 4-4,5 tys. obrotow. W przypadku jazdy do ok 3 tys obrotow dzwiek ten nigdy przy odpalaniu nie wystepuje/owal, czy to cos sugeruje albo o czyms swiadczy?

Opublikowano

Witam, ostatnio zauważyłem, że po uruchomieniu silnika po dłuższym postoju (8-12 godzin) coś popiskuje rytmicznie. Dźwięk dochodzi z przodu auta, jakby z okolic paska wielorowkowego. Po przejechaniu jakiegoś dystansu i nagrzaniu silnika dźwięk całkowicie ustaje, silnik pracuje jak zegarek. Co to może być?

Opublikowano

Pewnie łożysko w napinaczu paska wielorowkowego. Jeśli jeszcze trzymasz auto w garażu i masz wilgoć to tak się czasem dzieje.

Nie ma strachu. Jak mu nie przejdzie samo możesz ściągnąc pasek i sprawdzić stan łożyska oraz łożysk alternatora, czy nie ma luzu i czy nie szumi.

Opublikowano

o luzach nie powiem bo nie sprawdzałem, ale od jakiegoś czasu coś szumiało (cały czas bez względu na porę roku) ale to raczej od strony pompy wspomagania. A te łożyska alternatora to się wymienia oddzielnie, czy cały alternator (pytam bo się nie znam)?

Opublikowano

Cięzko powiedziec czy to to szumiało. Jak poluzujesz napinacz, trzeba go złapać kluczem od góry i odciągnąć i zdejmiesz pasek można sprawdzić łożyska. Łożyska w alternatorze, gdyby to było to najlepiej wymienić u elektryka, przy okazji sprawdzić stan szczotek itp.

Opublikowano

a może wymianę zacząć od paska wielorowkowego...ma już nalatane ok. 95000km. Dziwne jest to, że jak się rozgrzeje to jest cicho, a padnięte łożysko to chyba daje o sobie znać cały czas (tak mi się wydaje przynajmniej)

Opublikowano

U mnie popiskuje czasami właśnie pasek wielorowkowy bo napinacz jeszcze nie był wymiwniany a już ponad 200tyś na blacie... zwłaszcza w chłodne wilgotne dni.

Opublikowano

u mnie napinacz był zmieniony przy rozrządzie, ale paska wielorowkowego nie ruszali bo był w dobrym stanie. Napinacz przejechał ok. 30tyś. km. Wymienię pasek (chyba najtańszy z tego wszystkiego), a potem jakby coś piszczało to będę bawił się z innymi łożyskami.

Opublikowano
u mnie napinacz był zmieniony przy rozrządzie, ale paska wielorowkowego nie ruszali bo był w dobrym stanie. Napinacz przejechał ok. 30tyś. km. Wymienię pasek (chyba najtańszy z tego wszystkiego), a potem jakby coś piszczało to będę bawił się z innymi łożyskami.

Tylko pasek kup Contitecha nie jakieś dziadostwo :wink:

Opublikowano

ori paski tez nie sa drogie ;)

Opublikowano

ja obstaiwam pasek. szkoda że go od razu przy rozrządzie nie wymieniłeś. a pasek ori luk CONTITECH.

Opublikowano

no niestety...ale powodem wymiany rozrządu był bardziej jego wiek niż przebieg. Jak się często w tych sytuacjach okazuje "w sumie wszystko było jak nowe". No i pasek wielorowkowy został.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

DeloKrK i jak tam sytuacja wygląda ?

Opublikowano

Zawor ktory znajduje sie w podstawie filtra oleju to zawor wysokiego cisnienia oleju jest to stalowa kulka. Po wykreceniu sruby wypada sprezyna i kulka . Gdyby doszlo do zapchania filtra oleju wysokie cisnienie spowoduje przepchniecie kulki i otwarcie zaworu. Zawor zwrotny znajduje sie w samym filtrze oleju, ale tylko w oryginalnych w zamiennikach czesto go nie ma.

2416004362.jpg

filtrolejujednosekcyjny.jpg

---------- Post dopisany at 07:01 ---------- Poprzedni post napisany at 06:58 ----------

A to jest zawor wysokiego cisnienia oleju sterujacy wariatorem zmiennych faz rozrzadu

image.jpg

---------- Post dopisany at 07:02 ---------- Poprzedni post napisany at 07:01 ----------

No i sam wariator

20090819008.jpg

---------- Post dopisany at 07:08 ---------- Poprzedni post napisany at 07:02 ----------

A tutaj jeszcze wiecej na temat klekotania .

http://a4-klub.pl/silniki-benzynowe-30/alt-stuki-rozruchu-244561/

Wedlug mnie za samo klekotanie odpowiedzialny jest wariator , ktory to bez odpowiedniego cisnienia oleju nie jest wyregulowany i obija sie sam w sobie. Przyczyna tego iz olej z niego ucieka moze byc zawor ktory nim steruje. Wewnatrz zaworu jest cylinder z uszczelkami , przesuwanie cylindra powoduje zmiane kierunku przeplywu oleju a co za tym idzie zmienia sie polozenie wariatora i walka ssacego.

---------- Post dopisany at 07:15 ---------- Poprzedni post napisany at 07:08 ----------

Mechanizm zmiennych faz rozrządu jest hydrauliczny. Poczytaj sobie tu zeszyt SSP-246 to dowiesz się coś więcej jak działa:

VolksPage.Net - Technik - SSP - Self Study Program VAG

Opublikowano

Własnie wczoraj rozebrany został u mnie łańcuszek i napinacz , gdyż myślałem że to on hałasuje przy przebiegu 224tyś. Łańcuch ok, ślizgi napinacza nie wytarte . Dalsze oględziny wykazały , że za hałas odpowiedzialny jest wariator . Z racji , że część jest droga i auto normalnie śmiga składamy to z powrotem i tyle.

Zamawiając dziś uszczelkę pod zawór ciśnienia oleju do wariatora , w Inter cars dowiedziałem się ,że sam zawór kosztuje 3800zł w ASO ...:facepalm:

Opublikowano

Nie nie nie kolego cos im sie poje..... wariator ok 1500zl a zawor ok 700zl dokladniejsze ceny sa gdzies na forum. Sa to ceny z ASO bo nigdzie indziej tego nie kupisz.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Styl jazdy chyba nie ma tu nic wspolnego bo olej i tak sie juz bardziej zadki nie zrobi.

---------- Post dopisany 20-05-2013 at 09:57 ---------- Poprzedni post napisany 29-01-2013 at 20:01 ----------

Panowie od dluzszego czasu walcze z wariatorem, kupilem uzywane niestety sprzedawy okazali sie byc malo uczciwi i obecnie posiadam 3 uszkodzone wariatory. Na szczescie koszt byl niewielki wiec jakos to przeboleje. Glowny problem w wariatorze to wytarte rowki po pierscieniach od zaworu , ktory steruje wariatorem. Znalazlem firme z obrabiarkami CNC panowie zaproponowali mi tylejowanie , koszt tez niewielki 170zl . Prawdopodobnie zdecyduje sie na ten zabieg co o tym myslicie ??