Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Dziwny dzwiek po odpaleniu na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

koszta wysokie ale mozna powiedziec ze od 3 lat wiedzialem co mnie czeka wiec bylem przygotowany- zaskoczylo mnie jedynie ze ten zawór wysokiego cisnienia jest osobno i kosztuje okolo 1100zł.

Do wszystkich ktorzy mają ten problem - jakbym mial tą akcje przeprowadzic jeszcze raz to wymieniłbym najpierw wlasnie ten zawór i sprawdzil czy cos pomogło - on jest jakos na zewnątrz i nie trzeba zdejmowac pokrywy zeby sie do niego dostac więc i koszta o wiele mniejsze - problem w tym ze ponoć strasznie cięzko to zdjąc nie zawsze sie udaje. U mnie to sie jakos zapiekło i nie chcialo zejść. Nowe weszło bez problemu.

Co do oleju - faktycznie kiedys mialem castrola edge 5W-30 przez 2 okresy ale moim zdaniem to jednak wina serwisów typu long-life i jazdy na krótkich dystansach.

póki co - narazie sie jeszcze nie ciesze - zobaczymy co bedzie po trasie Gdańsk-Lublin.

Pozdrawiam

Opublikowano

No z tym long-life to fakt najistotniejszy o którym zapomniałem wspomnieć. Ale dziwi mnie swoją droga że drążąc przez tyle czasu temat tego terkotu nie wiedziałeś że wariator składa się właśnie z nastawnika na wałku i zaworu wysokiego ciśnienia:wink:

Ale najważniejsze żeby wszystko teraz chodziło jak należy

Opublikowano

Witam opfikon mechanior który wymieniał napinacz również wspomniał o tym zaworze mówił że gniazdo tego zaworu jest aluminiowe a grzybek stalowy i to gniazdo czesto się wyrabia i już nie trzyma, więc coś się pomału potwierdza :naughty:

Opublikowano

ori w ASo to ksozt 1430zl po rabatach do 1.8t:D + Lancuch:D

Ja u siebie wymienilem komplet;) a okazalo sie ze to szklaneczki i d*pa:D ale co tam niech mu na zdrowie wyjdzie:) teraz jade do Ola robic Szklanki:D i sie zobaczy:D

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Z tym stukaniem to jakieś newsy bo u mnie po odpaleniu przez sekundę dwie stuka ale dzwiek jakby bardziej plastikowy :P jak postoi chwile to nie stuka po ponownym odpaleniu tylko z rana przeważnie .. może to co z olejem w sensie z rana on cały spłynie i zanim tam podolazi gdzie trzeba to stuka bo jak jest cieply to olej w silniku jest - nie zdarzy spłynąć i nie stuka , poprzednio jak miałem mazde to stukot był ale to było z związane z popychaczami tzn z takimi płytkami regulującymi luzy zaworowe ale to był bardziej metaliczny dźwięk ...

Opublikowano

masz może nr tego zaworu?

Opublikowano

06B109088C o ile dobrze pamiętam ale potwierdź w ASO, btw kolego gregorypeck możesz zdradzić tajemnice ile kosztowała wymiana? byłem ostatnio w ASO Marszałek w Częstochowie, to mówię zapytam o olej i o ten terkot, w sprawie oleju kierownik serwisu zaczął mówić, że jak jest na gwarancji to wymieniali pół bloki silnika więc mu przerwałem nie pytając o koszty natomiast w sprawie terkotania poszedł po mechaniora podrapali się po głowach i powiedział 1000zł za robotę (plus koszt części oczywiście) w sumie jestem ciekawe czy dali tą cenę, żeby mnie odstraszyć czy faktycznie tyle kosztuje wymiana tego w ASO

Opublikowano

500zł - z tego co wiem to nie jest jakas wielka akcja dla doswiadczonego mechanika: zjdecie pokrywy, rozpięcie rozrządu, zdejmowanie wałków. Ale ryzykowna w tym sensie ze jak diagnoza (przyczyna stukania) bedzie nietrafna to kasa za czesci jest w plecy - a to jest spora kwota wiec wielu nie chce ryzykowac i ja osobiscie mialem spory problem ze znalezieniem mechanika w gdansku ktory nie odsylalby mnie do ASO.

@risoness: bede w domu to sprawdze ten numer

Opublikowano

Rozumiem, a wymieniałeś tylko ten nastawnik?

Swoją drogą dziwnych masz u siebie mechaników, u mnie jak coś przy okazji wymienią, czy nawet popsują to i tak nie ma mowy, żeby oni część kupili, co najwyżej usługa wymiany tego co popsuli będzie gratis ;)

Opublikowano
Rozumiem, a wymieniałeś tylko ten nastawnik?

napisalem kilka postów powyzej co wymienialem - troche tego bylo

Opublikowano

Zawór ma numer 06B 103 741 F i kosztował ok1100zł chociaż ostatnio ceny w ASO poszły sporo w górę:kwasny: Nastawnik czyli regulator zmiennych faz rozrządu (to co na wałku) ma numer 06B 109 088 D i kosztuje obecnie 1790.97zł Wcześniej niecałe 1500

Opublikowano
Nastawnik czyli regulator zmiennych faz rozrządu (to co na wałku) ma numer 06B 109 088 D i kosztuje obecnie 1790.97zł Wcześniej niecałe 1500

Ja pier...:facepalm:

Opublikowano

Przy takich cenach hu..e powinni za darmo to wymieniać :/

Opublikowano

k... nie mogę znalesc tego zaworu zeby zobaczyćjak to gówno wygląda:kwasny:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, od niedawna jestem posiadaczem audi z silnikiem alt , niestety kupowalem je z cieplym silnikiem wiec nie bylem w stanie wychwycic usterki. Auto gdy dluzej postoi , przy odpaleniu wydaje dziwny odglos. Poszperalem troche w sieci i znalazlem pare watkow jednak nikt nie potrafil sie precyzyjnie wypowiedziec w tym temacie . Znalazlem na youtubie filmik obrazujacy prace mojego silnika""" AUDI A6 2.0 ALT DZIWNY DŹWIĘK PRZY ROZRUCHU.mp4 - YouTube """ Poza tymi stukami , ktore trwaja ok 2,3 sekund autko chodzi bardzo dobrze, silnik pracuje rowno, dobrze przyspiesza , zadnych problemow. We wczesniejszych tematach ktore czytalem ludzie sugeruja iz moze to byc uszkodzone :

-hydrauliczne popychacze zaworow

-zawor zwrotny w podstawie filtra oleju

-mechanizm od zmiennych faz rozrzadu

-napinacz lancuszka rozrzadu

Wszystkie te usterki wiaza sie z olejem, albo raczej z jego wyciekiem z poszczegolnych czesci. Wymiana wszytskiego byla by dosc kosztowna. Moze ktos juz probowal rozwiazac ten problem i podzieli sie informacjami.

Udalo mi sie zauwazyc ze, Czesto gdy wroce z pracy odleglosc ok 30km auto zostawiam przed garazem, nastepnie po paru godzinach gdy juz silnik calkowicie wystygnie wstawiam je do garazu , oczywiscie przy odpaleniu stuki. Jednak nastepnego dnia rano gdy odpalam auto stukow nie ma. Wiadomo ze zimny olej jest gesty , a gdy ja tylko wstawiam auto on sie nie nagrzeje . Wynika z tego ze z czegos ten olej ucieka gdy jest rozgrzany. Olej mam castrol 10W40 , moze powinienem zastosowac gestszy ??? choc wydaje mi sie ze to by byla dorazna naprawa i po czasie problem by powrocil. Co o tym myslicie ????

Opublikowano

Oleju na gęściejszy to nie zmieniaj bo zabijesz silnik ,co do tego terkotania to wyraźnej odpowiedzi nie ma co niektórym pomogła zmiana oleju na rzadszy np: 5w40.

Generalnie nie masz się co przejmować sporo osób z tym tak jeździ i nic się z silnikiem nie dzieje ,dolewaj tylko oliwy do motoru bo już chyba wiesz że ALT ma niezły apetyt na niego .

Opublikowano

tego castrola to wywal czym prędzej (choć kilku użytkowników się z tym nie zgodzi i powiedzą że to olej ok.) to co słychać to terkocze łańcuch i napinacz.

Opublikowano

a czy wlanie zadszego oleju nie spowoduje dodatkowych wyciekow ?? no i jakiego producenta polecacie do tego silnika ??? Kolego krzysiekml , skoro to terkocze lancuszek o napinacz czyli walniety bedzie napinacz ?? mozna wymienic tylko napinacz nie wymieniajac lancuszka ??? Wiem ze sporo osob zbagatelizowalo by problem ale ja jestem dosc pedantyczny jesli chodzi o samochod :) Zdazylem tez sie zorietowac ze auto lubi olej , narazie dokonalem malej modyfikacji ktora opisana byla na forum, polaczenie gruszki odmy z dolotem.