Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Dziwny dzwiek po odpaleniu na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dodam 3 grosze - jestem po wymianie rozrządu - olejów - napinaczy hydraulicznych itd ... stukot był i jest - bardzo krótko ale słychać go - nie jest mocny - klepiący ale słyszalny, sprawdzony miałem cały silnik - dokładnie, także łańcuch i napinacz z drugiej strony silnika - jest wszystko w porządku - spelcjalnie rozmontowano cały silnik aby być pewnym że jest ok.

Opublikowano

Dzięki za uwagę Tigy. Czyli to potwierdzałoby hipotezę, że jest to jednak ten rozklekotany moduł nastawczy, a najprawdopodobniej część nr 4 (o ile dobrze patrzę) na rysunku załączonym przez Gregorypecka.

Niejaki Marw napisał:

Witam , z tym stukaniem troszke powalczyłem najpierw myślałem że to napinacz ale wymiana nic nie dała. Dopiero jak dobrałem się do nastawki okazało się że w niej tkwi problem . Jak miałem zdjęte wałki odkręciłem nastawkę i rozebrałem , w środku jest element ruchomy który przy wolnych obrotach blokowany jest bolcem . U mnie otwór w który wchodzi bolec był wyrobiony. Nastawka koszt 1250 zł. tylko oryginał.

Dopisany: 19 Sierpień 2009, 08:32Kilka fotek nastawki http://picasaweb.google.pl/Marw1976/Nastawka1#

Opublikowano

wszystko wskazuje na wariator bo jak sie dobrze wsluchac to warkot wydobywa sie wlasnie z tych okolic. Slychac go tylko przy pierwszym odpaleniu po dlugim postoju (narazie), dlatego ciezko to zdiagnozowac u mechanikow.

Opublikowano

u mnie dodam - zbyt niski poziom oleju objawiał się takim odgłosem w zakresie 2500 obrotów jakby głuchy - blachy, jakby wpadała w wibrację ... a to były dostające strzały powietrza w układ rozrządu - pojawiało się tylko w tym samym zakresie pracy silnika - ok 2500 i co ciekawe tylko w czasie jazdy - nigdy nie było słychać gdy stał ... :/ trzeba sprawdzać olej 15 min po zatrzymaniu silnika i koniecznie z dwóch stron bagnetu - kilka razy ... potrafi oszukać.[br]Dopisany: 16 Maj 2010, 13:35_________________________________________________aha a odgłos jakby z kolektora dolotowego z tyłu silnika słychać

Opublikowano

u mnie dokładnie jest identycznie ....

u mnie dodam - zbyt niski poziom oleju objawiał się takim odgłosem w zakresie 2500 obrotów jakby głuchy - blachy, jakby wpadała w wibrację ... a to były dostające strzały powietrza w układ rozrządu - pojawiało się tylko w tym samym zakresie pracy silnika - ok 2500 i co ciekawe tylko w czasie jazdy - nigdy nie było słychać gdy stał ... :/ trzeba sprawdzać olej 15 min po zatrzymaniu silnika i koniecznie z dwóch stron bagnetu - kilka razy ... potrafi oszukać.[br]Dopisany: 16 Maj 2010, 13:35_________________________________________________aha a odgłos jakby z kolektora dolotowego z tyłu silnika słychać

Opublikowano

Kolego aramir - jakby co to daj znać - powiem co i jak było u mnie i jak z tego wybrnąć ;) aktualnei nawet na rozruchu zimnego nic się nie dzieje - cuda, cuda :)

Opublikowano

rozmawiałem z wieloma osobami , które posiadają ta wersje silnika ...

wszyscy to samo ... pali olej , terkocze przy odpalaniu ...

osobiście nie przejmuje sie tym i pilnuje na razie poziomu oleju ....

ciekawy jestem jaka będzie reakcja na wymianę wariatora(cena mnie przeraża) ...

obecnie odma i kierownica powietrza jest u mnie oki ...

Opublikowano

rozmawiałem z wieloma osobami , które posiadają ta wersje silnika ...

wszyscy to samo ... pali olej , terkocze przy odpalaniu ...

osobiście nie przejmuje sie tym i pilnuje na razie poziomu oleju ....

ciekawy jestem jaka będzie reakcja na wymianę wariatora(cena mnie przeraża) ...

obecnie odma i kierownica powietrza jest u mnie oki ...

Nie każdy spala olej :cool1: Mój 150k przelotu i dość mocne baty dostaje... Zero pobierania oleju :przebiegly: Latam na motulu 8100 x-cess. A stukanie przy odpalaniu jest ale się tym mało przejmuję :decayed:

Opublikowano

u mnie właśnie przestało głosniej chodzić z rana - odma, taśmy na krańcach odmy i trójnika - do tego kierownica powietrza - a aramir - sprawdzałeś czy w srodku pracuje przepustnica ? było kilku że kierownica była ok ale w srodku nie działało - ew kierownicy ramie było całe ale nie przekazywała podciśneinia na pracę ramienia i była bezużyteczna ... teraz chodzi jak marzenie :)

Opublikowano

To teraz trzeba postawic pytanie jaki wplyw moze miec dziura w odmie lub uszkodzona kierownica powietrza na stukot z wariatora.

Moim zdaniem dziura w odmie wplywa niekorzystnie na cisnienie oleju. Jezeli cisnienie jest za male to olej przy rozruchu nie dochodzi do wariatora i stad ten stukot.

Dobrze kombinuje?

Opublikowano

tak obstawiam ... jak maiłem za niski poziom stukot był silniejszy ... :/

Opublikowano

oki panowie w takim razie jak dokładnie (100% pewność) sprawdzić działanie kierownicy ...

czy po zdemontowaniu jest możliwość zajrzenia do środka ???

a może jest gdzieś dokładny opis ???

PS. Tutaj kolega testuje właśnie auto po wymianie , ale na razie nie daje odpowiedzi czy wpłynęło to radykalnie na zużycie oleju ....

http://www.a4-klub.pl/smf/b6_alt_demontaz_kolektora-t132392.0.html

[br]Dopisany: 19 Maj 2010, 13:16_________________________________________________oki tigy właśnie wszystko mi wyjaśnił(tele) ...

postaram się jak najszybciej sprawdzić dodatkowo sprawność mojej kierownicy ..

Opublikowano

no to podzielcie sie na forum jak to sprawdzic - bo u mnie tez ta kierowniczka reaguje na wdepniecie gazu i zakladam ze jest dobra - ale kto wie :mysli:

Opublikowano

zdjęcie kierownicy , a dokładniej sterowania to tylko 2 torx`y i odchylasz sterowanie ramieniem kierownicy powietrza ...

szczerze myślałem, że wyjdzie również cała ta "listwą" z czterema zaślepkami ....

okazało się, że demontuje sie w ten sposób tylko samo sterowanie listwą...

układ sterowania jest połączony z "listwą" plastikowymi zatrzaskami (u mnie wszystkie całe)....

resztę listwy (uwaga na sprężynkę która się tam znajduje, aby wam nie uciekła ) można obracać o 360 stopni ....

przy obracaniu nie słyszałem trzasków , zupełnie swobodne obracanie ....

przy zakładaniu ponownie sterowania naturalnie dokładnie zwrócić uwagę jak sa ułożone zatrzaski (nic na siłę)...

gregorypeck , a czy jest u ciebie jakakolwiek reakcja jak auto pracuje , a ty w tym czasie poruszasz ręcznie kierownica powietrza ...

czy zmieniają się obroty czy auto pozostaje bez reakcji ...

Opublikowano

I jak gregorypeck udało się ???...

Jak sprawdzisz, koniecznie daj znać...

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, ja u siebie mialem podobne dzwieki i okazalo sie ze robil to lancuch uderzajac po odbudowie i za chwile jak pochodzil dostal cisnienia oleju i spokuj ja wyminilem napinacz lancucha i sie uspokoilo.

Opublikowano

Jak szklanki sie odzywają to przez parę sekund po odpaleniu klekocze (metalicznie) szkoda tysiaka :(kto ci to zaproponował?

Opublikowano

Dokładnie łańcuch, znajomy miał podobny problem, napinacz, przy okazji łańcuch i wszystko ok.