Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

czy targować się u notariusza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jutro idę do notariusz , ponieważ kupuje mieszkanie. kilka osób mi radziło, żeby się targować, ale nikt z nich nie kupował nic poprzez notariusza, więc dobre rady mogą dawać Mam pytanie do Was, drodzy Koledzy czy ktoś z Was lub Waszych znajomych targował się u notariusza? za koszty notarialne płace, niecałe 1200zł, więc wg mnie nie mało. pozdrawiam

Opublikowano

1200 zl to nie jest mało jak piszesz , ja bym sprobowali moze zawsze coś zostanie w kieszeni :cool1:

Opublikowano

Ja się nie targuje bo siostra pracuje w kancelarii notarialnej. Tak więc zawsze dostaję extra ceny. Ale możesz spróbować bo mają z czego schodzić :wink4:

Opublikowano

jutro idę do notariusz , ponieważ kupuje mieszkanie. kilka osób mi radziło, żeby się targować, ale nikt z nich nie kupował nic poprzez notariusza, więc dobre rady mogą dawać Mam pytanie do Was, drodzy Koledzy czy ktoś z Was lub Waszych znajomych targował się u notariusza? za koszty notarialne płace, niecałe 1200zł, więc wg mnie nie mało. pozdrawiam

1200zł za akt notarialny? To bardzo mało. W Wawie za mieszkanie 49m2 zaśpiewali ok 4000zł (na początku marca będę wiedział ile dokładnie).

Znajomy podpisywał pod koniec zeszłego roku i się targował. Pracownik kancelarii powiedział, że ustawowo należy zapłacić 5400zł (mieszkanie ponad 50m2 na Bielanach). Zmieszał się jak kolega mu powiedział, że za takie same mieszkanie jego brat w Opolu, za akt zapłacił ok 3000zł, więc jakie ustawowe stawki? Opuścili mu na 4800zł.

Podobno taniej jest jak zawiąże się wspólnotę mieszkaniową i będzie kilka aktów do podpisania (w hurcie taniej).

Opublikowano
  • Autor

tzn razem za wszystko zapłacę 5000żł, ale za samą 'ciężką pracę' notariusza 1200zł

Opublikowano

tzw TAKSA NOTARIALNA :kox:

Opublikowano

tzn razem za wszystko zapłacę 5000żł, ale za samą 'ciężką pracę' notariusza 1200zł

targuj się :good:

Opublikowano

Mozna się targować. Mozna tez zapytac u innego notariusza, choc duzo taniej nie bedzie. Mysle ze ~100PLN mozna "urwac" z calej kwoty, gdyz nie jest duza :hi:

Opublikowano

Ale jak to kupujesz mieszkanie przez notariusza ? może przez pośrednika z agencji nieruchomości ? ja w tym roku kupiłem mieszkanie i zapłaciłem niecałe 1200zl tej

tzw TAKSA NOTARIALNA :kox:

ale za co Wy im takie kwoty płacicie to ja nie wiem :gwizdanie:

za koszty notarialne płace, niecałe 1200zł, więc wg mnie nie mało. pozdrawiam

To całkiem normalna cena i raczej nie zejdą z niej bo to jest chyba cena sztywna, narzucona im. Ale w sumie nie pamiętam mimo iż niedawno kupowałem mieszkanie :)

Opublikowano
  • Autor

Byłem dzisiaj u Notariusza i przed podpisaniem umowy przy zamkniętych drzwiach zapytałem czy jest możliwość negocjacji ceny, na co gościu z uśmiechem odpowiedział, ależ oczywiści, poszedł do sekretarki i mówi: dla tego pana opuść o 200zł . Ładnie podziękowałem:) zawsze dwie stówki w kieszeni

Opublikowano

za koszty notarialne płace, niecałe 1200zł, więc wg mnie nie mało. pozdrawiam

To całkiem normalna cena i raczej nie zejdą z niej bo to jest chyba cena sztywna, narzucona im. Ale w sumie nie pamiętam mimo iż niedawno kupowałem mieszkanie :)

Ceny oczywiście mają narzucone i poniżej nie mogą schodzić , ale mogą narzucać swoją marżę. I to robią. Ostatni rabat jaki dostałem to było coś ok. 700zł od kwoty 2500 :kox:

Opublikowano

Też wczoraj miałem notariusza.Z taksy 1800zł opuścił 300+vat i jeszcze za odpis dla developera nie musiałem płacić.Zawsze trzeba negocjować cenę bo przeważnie się udaje i opuszczają,ponieważ na początku liczą maxymalnie.

Slawek5170:podpowiem Ci kolego,że się trochę zmieniło w sądzie o wpis do hipoteki.Mniejsze koszta się ponosi :)

Opublikowano
  • Autor

a wiesz może o ile się zmieniły te koszta? w ubiegłym tygodniu sekretarka mi napisała, że za sąd zapłacę 400zł, a dzisiaj na rozpisce było, że za sąd płacę 200zł. czy to o to chodzi? bo do banku za kredyt też płaciłem jakąś kasę, więc myślałem, że dlatego mniejsze koszta

Opublikowano

a wiesz może o ile się zmieniły te koszta? w ubiegłym tygodniu sekretarka mi napisała, że za sąd zapłacę 400zł, a dzisiaj na rozpisce było, że za sąd płacę 200zł. czy to o to chodzi? bo do banku za kredyt też płaciłem jakąś kasę, więc myślałem, że dlatego mniejsze koszta

Jeżeli sprawy w sądzie decydujesz się załatwić sam - zapłacisz mniej /pilnuj terminów/. Co do opłat: jeżeli w rejonie masz kilku notariuszy, to możesz coś wytargować bo wiadomo - konkurencja. Jak jest jeden /i w zmowie z innymi/ to nie licz na to. Ja przy ogólnych kosztach transakcji 6500, notariuszowi dałem 1000.

Opublikowano

ja za notariusza za mieszkanie prawie 70m2 w 2003 roku zapłaciłem około 5000 :thumbdown: Wtedy nie chcieli zejść więcej niż 200zł. Deweloper faworyzował jednego notariusza który po podpisaniu ok 250 aktów z bloku kupił za to lokal uzytkowy 75m2 i dwa mieszkania po 55m2 i zapewne jeszcze posmarował dyrekcji dewelopera...

Opublikowano

ja za notariusza za mieszkanie prawie 70m2 w 2003 roku zapłaciłem około 5000 :thumbdown: Wtedy nie chcieli zejść więcej niż 200zł. Deweloper faworyzował jednego notariusza który po podpisaniu ok 250 aktów z bloku kupił za to lokal uzytkowy 75m2 i dwa mieszkania po 55m2 i zapewne jeszcze posmarował dyrekcji dewelopera...

W 2004r.: z tego co dałeś notariuszowi, w kieszeni zostało mu ok. 1200zł - reszta poszła głownie do kasy państwa /podatek, sąd/. Wówczas: 1200złx250=300.000zł/185m2=1622zł/m2. Takie były ceny...??? :mysli:

Opublikowano

ja w zeszlym roku przepisywalem sobie dzialke matki i woja na siebie...(kwestia tylko ormalna bo i tak dzialka jest moja).

wiecie ile mi notariusz krzyknal za sama taxe?

10000 pln gosc chcial..jakis nienormalny typ.

cale szczescie znalazlem drugiego za 2300pln i zadowolony zaplacilem.

jesli masz czas to sugeruje podzwonic po notariuszach z innych miast nawet, ja o malo co do kielc z wawy nie pojechalem pisac aktu...

Opublikowano

Chodzi o to, ze zamiast dwóch hipotek zwykłej i kaucyjnej będzie tylko jedna. Osoby, kóre mają kredyt w banku powinny na tym skorzystać i poniosą mniejsze koszty wpisu do hipoteki. Teraz wiel banków chce i hipotekę kaucyjną i zwykłą - co daje w sumie 400 zł opłat plus podatek od czynności cywilnoprawnych - zgodnie z art. 7 ust. 1 pkt 7 ustawy z z 9.9.2000 r. o podatku od czynnosci cywilnoprawnych (tekst jednolity Dz.U. z 2010 r. Nr 101, poz. 649 ze zm.) podatek wynosi:

od stanowienia hipoteki:

a) na zabezpieczenie wierzytelności istniejących - od kwoty zabezpieczonej wierzytelności 0,1%,

B) na zabezpieczenie wierzytelności o wysokości nieustalonej 19 zł;

po zmianie będzie jedna hipoteka odpowiadajaca hipotece kaucyjnej a w związku z tym koszt wpisu do hipoteki 200 zł i podatek 19 zł.

należy mieć nadzieję, ze urzędy będą poprawnie interpretować przepisy.

W miarę jasno jest to opisane przez prof. Gniewka w artykule Nowelizacja ustaw o księgach wieczystych i hipotece

http://www.edukacjaprawnicza.pl/index.php?mod=m_artykuly&cid=1&id=1137