manius_29 Opublikowano 22 Lutego 2011 Opublikowano 22 Lutego 2011 Proszę o podanie napięcia spoczynkowego wasego akumulatora, zmierzonego przed rozruchem, po co najmniej całonocnym postoju samochodu pod chmurką na siarczystym mrozie (obecne warunki) i ewentualny opis przebiegu rozruchu. Wyczytane w literaturze: - wartość napięcia spoczynkowego sprawnego akumulatora to minimum 12,5V (niestety brak info w jakiej temperaturze zewnętrznej) - pojemność akumulatora przy temperaturze -25 spada do 60%.
rysiuu Opublikowano 22 Lutego 2011 Opublikowano 22 Lutego 2011 Dziś rano było u nas -9*C. U mnie aku trzymało 12,3V
manius_29 Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Opublikowano 23 Lutego 2011 Dzięki za odzew, a jak z odpaleniem? Od przysłowiowego "strzała"? U mnie było -25, napiecie rano 12,09V, akumulator roczny, wczoraj ładował sie cały dzień, dolałem wczesniej wody demineralizowanej, a odpalenie przebiegło z pewnymi oporami tj. chwilowa zwłoka po przekręceniu kluczyka (około 0,5s) i potem takie 3-4 sek. kręcenie. Poproszę o więcej wypowiedzi w temacie.
fly07 Opublikowano 23 Lutego 2011 Opublikowano 23 Lutego 2011 Mój akumulator to w tej chwili totalna padaka, ale auto nawet przy dużym "-" pali od "strzała". Napięcie akumulatora w stanie spoczynku zawsze powinno być powyżej 12V. To, że jest w jakimś % rozładowany nie ma znaczenia - powinien trzymać jak jest sprawny, dopiero przy rozruchu napięcie może spadać nawet o kilka V.
Rekomendowane odpowiedzi