Skocz do zawartości
IGNOROWANY

mycie silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, ktos wspomnial slowem o myciu silnika i przypomniala mi sie jedna sytuacja - widzialem, jak koles w astrze dti myl silnik... myjka cisnieniowa! czy jest to dla niego zdrowe? jak na moj rozum, jakies wtyczki moga sie odczepic, woda moze dostac sie tam, gdzie nie powinna.

drugie pytanie - czym myc silnik? macie jakies specjalne preparaty i sposoby??

Opublikowano

zdrowe nie zdrowe... wszystko z umiarem, ojciec myl silnik w oplu corsa na stacji benzynowej, dal za to chyba 15zl (mycie karczerem) koles zalal mu jakies wtyczki itp pasci, nie szlo odpalić, a jak wreszcie po mekach sie udalo to auto przerywalo przez tydzien az dokladnie wyschlo. Ja jak kupilem moją A4 sprowadzoną z niemiec i sam mylem silnik bo byl brudny od starosci... Kupilem w sklepie motoryzacyjnym taki preparat specjalny do mycia silnikow dalem 10 zlotych za litrową butelkę, na zapalonym silniku (tak zeby sie grzał) spryskuje sie tym plynem silnik zostawia na 5 minut a nastepnie splukuje wodą najlepiej z weza ogrodowego, zostawia sie silnik zapalony z otwarta maską na 10 minut zeby sie dobrze zagrzal by to co ewentualnie zalejemy mialo mozliwosc odparowania. Schodzi naprawde najbardziej tlusty i zaschniety smar, olej, kurz, preparat nie niszczy lakieru. Teraz moj silnik az sie swieci i blyszczy jakby byl nowy, nic nie zalalem i wszystko chodzi jak powinno, wiec jesli jest taka mozliwosc to lepiej samemu umyc silnik tanszym kosztem nie ryzykując zalania poprzez wielkie cisnienie z karczera. PS: na umycie mocno zabrudzonego silnika zuzylem niecalą polowe owej litrowej butelki

Opublikowano

moment skocze do piwnicy spisac nazwe:P

[ Dodano: 2006-09-07, 11:46 ]

jest to "Preparat do mycia silników - PRO" producent WESCO

litrowa przeźroczysta butelka ze spryskiwaczem

WAZNE!!! przed uzyciem zapoznaj sie z instrukcją uzytkowania, srodek żrący!!!

Opublikowano

no to jak może nie niszczyć lakieru skoro jest żrący??? :shock: Uzywając tego starałbym się uważać żeby jednak gdzieś po lakierze nie prysnąć. I mówisz, że każdy brud złazi? Silnik mojego autka jest już nieźle usyfiony, może też bym umył....

Opublikowano

Kiedyś byl bardzo dobry środek do mycia silników z firmy K7 chyba. Super a jak czyscił felgi , super

Opublikowano
no to jak może nie niszczyć lakieru skoro jest żrący??? :shock: Uzywając tego starałbym się uważać żeby jednak gdzieś po lakierze nie prysnąć. I mówisz, że każdy brud złazi? Silnik mojego autka jest już nieźle usyfiony, może też bym umył....

Żrący w tym sensie ze nie splukany powoduje podraznienia a w niektorych przypadkach poparzenia dloni wiec lepiej myć w gumowych rekawiczkach, ja osobiscie choc student bhp nie przestrzegalem tych zalecen producenta zyje mam sie dobrze i rece mam cale, ale to zalezy kto jaki wrazliwy. Popsikalem maske od srodka bo tez byla usyfiona, wszystko zeszlo i zadnych plam itp nie ma, wylalo mi sie na zderzak i tez jest wszystko ok. Jedyne ale... to tak jak pisze na butelce zeby nie uzywac na aluminium. Ja pryskalem po calym silniku wszedzie czy alum czy nie... i jedyne oznaki to tak jakby lekkie utlenienie sie aluminium na alternatorze, ale ledwo to widac i mnie co prawie nie przeszkadza. Choć felg aluminiowych to ja osobiscie bym nie zaryzykowal tym umyc :D

Opublikowano

to może też sobie umyję silniczek, bo czystością nie grzeszy :razz: