Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Szybko rozładowujący sie akumulator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie

mam następujący problem, szybko mi sie rozładowuje akumulator [pojemność 65Ah]

fakt faktem ze na pokładzie jest dużo osprzetu (zegarek, alarm, fis, radio itp) ale bez przesady

za pomocą amperomierza zmierzyłem pobór pródu z akumulatora w czasie postoju na zamkniętym aucie

wynik mnie trochę zanipokoił, prąd oscylował w granicach 500mA, chyba trochę za dużo

czy taki wynik to coś normalnego czy mam jakiegoś ukrytego porzeracza prądu ??

Opublikowano

65 Ah to troche malo na dieselka

Opublikowano
  • Autor

65 Ah to troche malo na dieselka

wiem ze trochę mało ale wiesz jak jest taki mam innego na razie nie będę miał

Opublikowano

0.5 A to troche duzo. Wepnij amperomierz i wyjmuj za koleja bezpieczniki - zacznij od radia (u mnie akurat tak bylo, ze wylaczone pobieralo 0.35 A i tez przysiadal akumulator. Po wyjeciu danego bezpiecznika jak zmniejszy sie pobor pradu to bedziesz wiedzial, ktory obwod pobiera (dany bezpiecznik od danego ukladu).

Opublikowano
  • Autor

0.5 A to troche duzo. Wepnij amperomierz i wyjmuj za koleja bezpieczniki - zacznij od radia (u mnie akurat tak bylo, ze wylaczone pobieralo 0.35 A i tez przysiadal akumulator. Po wyjeciu danego bezpiecznika jak zmniejszy sie pobor pradu to bedziesz wiedzial, ktory obwod pobiera (dany bezpiecznik od danego ukladu).

a co byłó z tym radiem ze tak prąd łupało ??

a wiesz co coś w tym może być gdyż w zeszły piątek zapodałem sobie nowe radio i nie wiadomo co w nim siedzi

a po drugie w sobotę demontowałem pozostałości po jakimś zestawie głośnomówiącym i też coś tam może siedzieć

Opublikowano

witajcie

mam następujący problem, szybko mi sie rozładowuje akumulator [pojemność 65Ah]

fakt faktem ze na pokładzie jest dużo osprzetu (zegarek, alarm, fis, radio itp) ale bez przesady

za pomocą amperomierza zmierzyłem pobór pródu z akumulatora w czasie postoju na zamkniętym aucie

wynik mnie trochę zanipokoił, prąd oscylował w granicach 500mA, chyba trochę za dużo

czy taki wynik to coś normalnego czy mam jakiegoś ukrytego porzeracza prądu ??

jak zmierzyłeś pobór prądu na postoju ?

Opublikowano
  • Autor

no pomiar natężenia padu na postoju to nie jest trudne zadanie, mozesz to zrobić na dwa sposoby

- zamykasz auto i odkręcasz klemę + i mięszy klemę a aku dajesz amperomierz

- wyciągasz bezpiecznik i tam mierzysz

- posiadasz cęgi do mierzenie natężenie prądu stałego - ale z racji ceny tego miernika rzadko stosowane

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Sprawdzić prąd podczas postoju można w prosty sposób:

1. trzeba mieć jakiś amperomierz, większość multimetrów ma taką funkcję (po przełożeniu przewodu pomiarowego w inną dziurkę i przełaczeniu zakresu pomiarowego)

2. pomiar należy wykonać po odłączeniu (rozwarciu) ujemnego przewodu do akumulatora pomiędzy tym przewodem a stykiem w akumulatorze.

3. przy zamkniętych drzwiach raczej trudno jest wyjmować bezpieczniki ale do sprawdzenia prądu trzeba zamknąć drzwi i poczekać aż zgaśnie lampka w środku (w tym celu można zamknąć i otworzyć centralny z pilota).

typowe prądy podczas postoju podawane w instrukcji A4, to 1-3 mA, u mnie były rzędu 40-50mA (obawiam się, że to trochę za dużo).

Opublikowano

40-50mA to wcale nie dużo, taki jest pobór jak w aucie jest jakieś radio i alarm. Przy takim poborze prądu aku ci się szybko nie rozładuje bo to wychodzi około 1Ah na dobe czyli np po tygodniowym postoju aku rozładuje się o 7Ah swojej pojemnośći. Jeśli masz aku powiedzmy 75Ah to jest to niecałe 10% po tygodniu. Ja u siebie mierzyłem i na włączonym alarmie mam pobór 70mA.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U mnie jest 250mA, wyciągałem bezpieczniki i spadało czasem do 200mA.

Znalazłem jeden bezbiecznik ale jest on przy skrzynce przekażników (nad pedałami), taki troche inny.

Metalowa obudowa i ma 30A.

Po wyciągnięciu prąd spadł do około 80mA, samochód zapalałem niby wszystko działa.

Co to za bezpiecznik? W książce (Sam naprawiam) nie znalazłem go.

Może ktoś wie do czego on służy.

Opublikowano

wrzuc fotke albo jaki rysunek

Opublikowano

złożyłem już obudowe pod kierownicą i zdjęcia nie zrobię.

wyglad jakby wąski przekażnik z dwoma blaszkami na wsuwki.

wymiary około 1cm x 3cm x 3cm

napewno to bezbiecznik sprawdzałem miernikiem