Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[ALL] Środki czystości do czyszczenia wnetrza auta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po zimie mam straszne plamy na siedzeniach w aucie. Wiadomo wsiadało się w mokrej kurtce i później zostały plamy z soli wody itp itd. Pytanie do was jakie środki do prania tapicerki polecacie. Ponieważ wszelkie pianki i aerozole nawet firmy SONAX nie dają rady lub efekt powraca. Więc co polecacie , zaznaczam że plamy pewnie są głębokie.

Opublikowano

Ja już w zeszłym roku odpuściłem samodzielne czyszczenie tapicerki. Nakupowałem pianek różnego rodzaju, środków itp. :kox:

Chemii wyszło mi na ok 80zł, nie licząc mojej roboty, szorowania i suszenia. Wole zapłacić 150-200 zeta i niech się martwią fachowcy :decayed:

Opublikowano

Chyba najlepszy sposób z bardzo zabrudzoną tapicerką zapłacić za pranie tapicerki fachowcą, którzy tym się zajmują,sam jak będziesz czyścił więcej wydasz na chemię zmarnowany czas i nie zawsze efekt jest taki jaki byś oczekiwał.

Opublikowano

wypożycz gdzieś Puzzi 200 Karchera, kup proszek do prania Karchera, poświęć kilka godzin na pranie wnętrza - satysfakcja gwarantowana

Opublikowano

Odkurzacz piorący, żadne pianki do czyszczenia w spreju, szkoda kasy :thumbdown:

Ewentualnie można próbować środkami typu Merida Tapis. Mam i polecam :good:

Opublikowano

Puzzi 200 to nie do końca odkurzacz piorący, ma dużo wyższe podciśnienie, ok 240 Bar, to profi sprzęt, pracowałem na nim ponad rok, wprawna ręka odmłodzi środek auta nie do poznania, co do kosztów, Ramirent na dzień kasuje 20 PLN za wypożyczenie + proszek ok 50 PLN (starczy na kilka dywanów w domu), własna praca bezcenna, myślę, że to jedno z najlepszych rozwiązań po okresie zimowym

Opublikowano

Gdzie taki odkurzać wypożyczyć można w Lublinie lub gdzie za 200zł wypiorą mi środek auta przy mojej obecności?

Opublikowano

Przy Twojej obecnosci ? :D

Nie wiem jak u Was, ale u mnie jest myjnia ktora kasuje wlasnie 200 PLNów za pranie i trwa to okolo 5 dobrych godzin poza fotelami piora wszystko, i na zyczenie takze podsufitke poniewaz ta w audi czesto sie odkleja ;P

Czekanie na auto i obserwowanie raczej nic nie zdzialaja, tyle ze ja mam zaufanie do tej myjni a niektorzy moga nie miec, wiec w sumie tez Cie rozumie.

Opublikowano

jesli myslisz tylko o usunieciu samych plam to polecam środki firmy Merida.przywozi mi je kuzyn bo tam pracuje i ostatnio usuwałem nimi plamy z oleju i ropy na dywanikach oraz kilka plamek na pokrowcach :good: jeśli zaś chcesz miec cała tapicerkę odświeżona i odnowiona to tak jak polecaja chłopaki

Opublikowano

A co polecacie w rozsądnych cenach do kokpitu i innych plastików ? Jakieś sonaxy zdają egzamin czy to również produkt pokroju plaka którego nigdy nie używałem :D

Oraz coś rozsądnego do czyszczenia felg aluminiowych ?

A odnośnie prania tapicerki to nie ma nic lepszego niż pranie parą masz suche fotele nie masz żadnych dziwnych zapachów fotele nabierają szorstkości a nie robią się flakowate jak po praniu na mokro.

Opublikowano

Ja używam Plaka mat i jest ok :)

Opublikowano

A co polecacie w rozsądnych cenach do kokpitu i innych plastików ? Jakieś sonaxy zdają egzamin czy to również produkt pokroju plaka którego nigdy nie używałem :D

A odnośnie prania tapicerki to nie ma nic lepszego niż pranie parą masz suche fotele nie masz żadnych dziwnych zapachów fotele nabierają szorstkości a nie robią się flakowate jak po praniu na mokro.

Do felg kolega mi ostatnio polecał tanioszkę z lidla. W5 czy jakoś tak.

Podobno tanie a dobre bo kosmetyk niemiecki.

Opublikowano

Hehe też przerabiałem to , różne środki testowałem, ale plamy jednak zostawały, zainwestowałem w odkurzacz i sam sobie będę prał :) jak Ci się nie spieszy to możemy się kiedyś umówić na pranie, tyle że konkretne pranie trochę potrwa :hi:

Opublikowano

Na razie mi się nie spieszy, poczekam aż zacznie się prawdziwa wiosna :)

Opublikowano

Koledzy,a jak wygląda temat prania grzanych foteli. Mam na myśli "dogłębne" pranie przy użyciu karchera? Uszkodzę maty grzejne czy nie?

Opublikowano

Co do mat grzewczych nie powinno się z nimi nic stać jeżeli pierze profesjonalista, nie namoczy za bardzo tkaniny, po za tym jeżeli używa przynajmniej Puzzi 200 to tkanina jest prawie sucha po odciągnięciu wody z proszkiem ... EOT

co do kosmetyków, nie są tanie ale super wydajne i skuteczne www.all4auto.pl pełen wybór, ja polecam Smartwaxa i AutoGlym, interior shampoo jest idealny do czyszczenia plastików i jako detailer kokosowy Smartdressing, można mieć mat albo połysk, super odświeża czarne plastiki zmatowiałe i spłowiałe

Opublikowano

Czyli rozumię,że lepiej odpuścić sobie "lanie wody na grzane du..." bo mogą tego nie przetrwać?

Opublikowano

jeśli masz syf na feldze którego nie można domyć ani wyczyścic polecam ALOT , pędzlem napuścisz(bo to jest środek mocny) i spłukasz pod cisnieniem i fela jak nowa a jeśli felgi masz ok a chcesz tylko by ładnie wygladały to bardzo tani a dobry jest środek LŚNIĄCA FELGA

Opublikowano

Ja na mocno zajechane felgi stosuje środek do mycia silników marki KAGER. Schodzi nawet pył z klocków.Po spryskaniu felg przecieram gąbka i po chwili dokładnie spłukuje. Nie należy trzymać tego środka zbyt długo na feldze gdyż jest to środek żrący

Opublikowano

Jeżeli chodzi o czyszczenie podsufitki to benzyna ekstrakcyjna sprawuje się naprawdę dobrze. Mechanik upierdzielił mi kiedyś trochę i wtedy zdała egzamin. Nanosisz na czystą białą szmatkę i trzesz. Potem wietrzysz auto i po kłopocie. Być może i ona pomoże w czyszczeniu foteli. Choć sam nie sprawdzałem.