Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Swap skrzyni Multitronic na manualną w Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zdejmujesz osłonę wtyczki z tyłu i są piny opisane

Opublikowano

Koledzy ,a jak przekodować komputer ECU w A4 B7 2.0TDI ?Z tego co wiem to się nie da i trzeba przełożyć ECU z manuala.Wystarczy przerzucić immo ze starego?Czy kodowanie też się zmieni na automat razem z immo?
Czy jest jeszcze jakiś inny sposób?

Edytowane przez A4 B6 Multi

Opublikowano

to jak dokładnie podpiąć światło wstecznego i prędkościomierz wyjaśni ktoś łopatologicznie ?

Opublikowano

napisałem jak podpiąć sygnał prędkości parę postów wyżej.. nie wiem czego więcej oczekujesz

Opublikowano
13 godzin temu, Banan napisał:

napisałem jak podpiąć sygnał prędkości parę postów wyżej.. nie wiem czego więcej oczekujesz

nie wiem kolego czy rozumiesz fakt że nie każdy ma taki sam zasób wiedzy jak ty i to że pod 5 pinem mam prędkość nic nie wnosi potrzebuje żeby ktoś wyjaśnił co z czym połączyć dokładnie opisane o to przykład : "aby działało światło wstecznego należy wpiąć się w ....... w pin nr 69 i z tego pinu połączyć przewód z ...... z pinem nr 96 następnie podłączyć z skrzyni przewód z pinu nr 6 do .... na pin nr 8" ewentualnie schemat wystarczy z opisami bogiem nie jestem nie czytam z myśli

Opublikowano
W dniu 29.06.2018 o 09:43, Kluku96 napisał:

nie wiem kolego czy rozumiesz fakt że nie każdy ma taki sam zasób wiedzy jak ty i to że pod 5 pinem mam prędkość nic nie wnosi potrzebuje żeby ktoś wyjaśnił co z czym połączyć dokładnie opisane o to przykład : "aby działało światło wstecznego należy wpiąć się w ....... w pin nr 69 i z tego pinu połączyć przewód z ...... z pinem nr 96 następnie podłączyć z skrzyni przewód z pinu nr 6 do .... na pin nr 8" ewentualnie schemat wystarczy z opisami bogiem nie jestem nie czytam z myśli

Kolego jest w tym temacie przewałkowane wszystko 10 razy i naprawde nie potrzeba specjalnych umiejętności. Przejrzyj temat i znajdziesz, serio?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam . Jestem tu od nie dawna więc proszę o wyrozumiałość ;) Od dwóch tygodni jestem posiadaczem a4 b7 1.8t 2007 r. auto świeżo sprowadzone z niemiec . Okazało się właśnie że auto fabrycznie miało skrzynie automatyczną tiptronic ,teraz jest manual 5 biegowy , pewnie jeszcze długo bym się nie zorientował gdyby nie zaistniały problem . Podczas jazdy pedał sprzęgła robi się coraz miększy i wpada w podłogę do momentu w którym nie możliwa staje się zmiana biegów . Po podciągnięciu pedału sprzęgła stopą do góry znowu staje się twardy ale bardzo wysoko bierze do tego po przejechaniu paru kilometrów zwłaszcza po mieście i częstym zmienianiu biegów robi się znowu coraz miększy i sytuacja powtarza się . Nie zauważyłem żadnych wycieków płynu hamulcowego układ wydaje się szczelny . Spotkał się ktoś z podobnym problemem ?

Opublikowano
2 godziny temu, Mariusz 74 napisał:

Witam . Jestem tu od nie dawna więc proszę o wyrozumiałość ;) Od dwóch tygodni jestem posiadaczem a4 b7 1.8t 2007 r. auto świeżo sprowadzone z niemiec . Okazało się właśnie że auto fabrycznie miało skrzynie automatyczną tiptronic ,teraz jest manual 5 biegowy , pewnie jeszcze długo bym się nie zorientował gdyby nie zaistniały problem . Podczas jazdy pedał sprzęgła robi się coraz miększy i wpada w podłogę do momentu w którym nie możliwa staje się zmiana biegów . Po podciągnięciu pedału sprzęgła stopą do góry znowu staje się twardy ale bardzo wysoko bierze do tego po przejechaniu paru kilometrów zwłaszcza po mieście i częstym zmienianiu biegów robi się znowu coraz miększy i sytuacja powtarza się . Nie zauważyłem żadnych wycieków płynu hamulcowego układ wydaje się szczelny . Spotkał się ktoś z podobnym problemem ?

Do wymiany wysprzęglik ze skrzyni lub pompka sprzęgła przy pedałach.

Opublikowano
13 godzin temu, Mariusz 74 napisał:

Auto miało multitronika - nie ma innej opcji :)

Opublikowano

Właśnie jutro wymieniam pompkę i wysprzęglik  , okaże się czy to coś da . Jeśli chodzi o typ skrzyni to mogę polegać tylko na tym co okazało się po rozkodowaniu vinu i kodów wyposażenia ,i tam jasno napisane 5 biegowy tiptronic 

Opublikowano
21 godzin temu, Mariusz 74 napisał:

Właśnie jutro wymieniam pompkę i wysprzęglik  , okaże się czy to coś da . Jeśli chodzi o typ skrzyni to mogę polegać tylko na tym co okazało się po rozkodowaniu vinu i kodów wyposażenia ,i tam jasno napisane 5 biegowy tiptronic 

Jeżeli nie ma nigdzie wycieków to pomoże na 100%...Obstawiam wysprzęglik w skrzyni.Nie zakładaj czasem zamienników,tylko ORYGINAŁ bo znowu będziesz miał problemy[100x lepiej używany oryginał niż nowy zamiennik].Co do skrzyni to jeżeli masz A4 B7 2007r i przód napęd FWD tak jak masz w opisie to nie wiem jakim sposobem po vinie wyszło Ci że tam był tiptronic 5 biegowy...

Edytowane przez A4 B6 Multi

Opublikowano

Zacznę od tego że usterka usunięta i jak na razie problem z wpadającym pedałem sprzęgła nie wraca , co prawda jeden dzień jazdy ale wcześniej powtarzało się to często . Zamówiłem wysprzęglik i pompkę sprzęgła (SACHS)  i obie te części dla pewności zostały wymienione  lecz problem był z pompką , po pierwsze została wcześniej nieprawidłowo zamontowana , pewnie z powodu niełatwego dostępu przewód  który wchodzi   do pompki nie był do końca wciśnięty i ten kołnierz na przewodzie który powinien znajdować się za zabezpieczeniem  w pompce wystawał na zewnątrz . Po za tym w samym wejsciu pompki brakowało plastikowej tulejki uszczelniającej. Jeśli chodzi o typ skrzyni  to na naklejce w książce serwisowej jak i  pod kanapą tylnych siedzeń widnieje typ skrzyni JZQ  i tak jak pisałem wcześniej po rozkodowaniu kodów z tych naklejek też wychodzi że pięcio biegowy tiptronic. Na wykonaną przekładkę wskazywało by też parę innych rzeczy a mianowicie ,najpierw zamówiłem pompkę według katalogu i dostałem pompkę z uchwytem do pedału typu klips  , okazało się że stara pompka miała uchwyt z wersji b5 bodajże , co za tym idzie pedał sprzęgła też nie był oryginalnie od b7 .  Skrzynia musiała być na bank zmieniana u niemca , mój znajomy mechanik który wymieniał mi te części stwierdził że wszystko zrobione było z głową ,sama skrzynia i zmiana biegów bez zarzutów ,  działają światła cofania , tempomat , a z tego co wiem czytając forum od paru dni że często są z tym problemy .  Nie działa tylko parktronic tył ale z czasem i tym się zajmę , jestem posiadaczem tego auta od niecałych dwóch tygodni , liczę że więcej niespodzianek już nie będzie . 

Opublikowano
Godzinę temu, Mariusz 74 napisał:

Zacznę od tego że usterka usunięta i jak na razie problem z wpadającym pedałem sprzęgła nie wraca , co prawda jeden dzień jazdy ale wcześniej powtarzało się to często . Zamówiłem wysprzęglik i pompkę sprzęgła (SACHS)  i obie te części dla pewności zostały wymienione  lecz problem był z pompką , po pierwsze została wcześniej nieprawidłowo zamontowana , pewnie z powodu niełatwego dostępu przewód  który wchodzi   do pompki nie był do końca wciśnięty i ten kołnierz na przewodzie który powinien znajdować się za zabezpieczeniem  w pompce wystawał na zewnątrz . Po za tym w samym wejsciu pompki brakowało plastikowej tulejki uszczelniającej. Jeśli chodzi o typ skrzyni  to na naklejce w książce serwisowej jak i  pod kanapą tylnych siedzeń widnieje typ skrzyni JZQ  i tak jak pisałem wcześniej po rozkodowaniu kodów z tych naklejek też wychodzi że pięcio biegowy tiptronic. Na wykonaną przekładkę wskazywało by też parę innych rzeczy a mianowicie ,najpierw zamówiłem pompkę według katalogu i dostałem pompkę z uchwytem do pedału typu klips  , okazało się że stara pompka miała uchwyt z wersji b5 bodajże , co za tym idzie pedał sprzęgła też nie był oryginalnie od b7 .  Skrzynia musiała być na bank zmieniana u niemca , mój znajomy mechanik który wymieniał mi te części stwierdził że wszystko zrobione było z głową ,sama skrzynia i zmiana biegów bez zarzutów ,  działają światła cofania , tempomat , a z tego co wiem czytając forum od paru dni że często są z tym problemy .  Nie działa tylko parktronic tył ale z czasem i tym się zajmę , jestem posiadaczem tego auta od niecałych dwóch tygodni , liczę że więcej niespodzianek już nie będzie . 

Sachs może być jak najbardziej.Fajnie że udało się rozwiązać problem.
A JZQ to Multitronic ,więc coś z tym VIN-em nie tak...

Opublikowano
16 minut temu, A4 B6 Multi napisał:

Sachs może być jak najbardziej.Fajnie że udało się rozwiązać problem.
A JZQ to Multitronic ,więc coś z tym VIN-em nie tak...

To się wyjaśniło :) czyli multitronic  , widocznie coś źle przetłumaczyło. Dzięki 

Opublikowano

pewno był kod 0G7 - tiptronic co oznacza że jest ręczny tryb zmiany biegów na wybieraku a nie skrzynię ;)

Opublikowano

To ja też zgłaszam pozytywne "zmanualowanie" multitronika ..., jestem po i nie ma się czego obawiać.
 Dla rozwoju tego tematu chciałbym opisać swój przypadek swapu w a4 B7 2.5 tdi bdg ośka.
Przekładkę kompletną kupiłem z anglika(łącznie ze śrubami)i dokupiłem tylko  europejskie "geje".
Sama przekładka mechaniczna sprawiła mi  problemy tylko z podpięciem pompki sprzęgła z wysprzęglikiem ale to dlatego,że nie znalazłem europejskich przewodów płynu.
Odpalanie -zworka na przekaźniku ,wsteczny sygnał do modułu komfortu.
Czujnika sprzęgła nie montowałem ,bo tempomatu nie było.
Kodowania:-czytając posty,że sterownik silnika nie przyjmie,trzeba kupić od manuala?...,sądziłem,że nic nie zdziałam.
Po przeczytaniu tematu z innego forum wywnioskowałem,że przed kodowaniem modułów skrzynia i wybierak multi powinna być podpieta do auta !.
Jako,że skrzynia manualna już siedziała na miejscu,podniosłem lewą stronę i wsunąłem multitronika pod lewe nadkole, podpiołem pod okrągły wtyk i wykasowałem błędy.
Pierwsze kodowanie zacząłem od zegarów i zmiana jednej cyfry (z podpowiedzi)na manuala przyjęta .Po wyłączeniu i włączeniu zapłonu paska biegów już nie było.
Następnie abs: tu miałem problem,bo abs na can-ie i zmiana kabla -już podpowiedzi nie miałem...,kilka prób i przyjęty.
Sterownik silnika przyjął kod manuala za drugim razem (2002 awd). Pierwsze 2005 fwd nie weszło.
Wracając do samej mechaniki,pedały przekładałem bez samej podstawy- pasuje od automatu dokręciłem tylko pompkę sprzęgła,potencjometr gazu dałem angielski ,przełożyłem sam pedał (plastik)od europy.
Ogólnie akcja trwała ok 5 dni roboczych ,z tym,że pomocników nie miałem i inne obowiązki też trzeba było ogarnąć...

Wyprzedzając pytanie dlaczego?: brak przyśpieszenia i w trakcie tego braku  trzęsło całym nadwoziem.
W samym sterowniku brak błędów,skrzynia we wszystkich trybach zmieniała biegi prawidłowo,żadnych skoków obrotów itp.

Po wyjęciu skrzyni okazało się ,że lewy przegub wewnętrzny ma duży luz a dwumasa multitronica nie istniała - stąd te wibracje...Kabla od multi nie uciąłem,wisi i czeka na nowe trendy w motoryzacji?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam , ja miałem robiony swap skrzyni Multi z audi a4 b7 na manual i problem teraz tkwi w przekodowaniu sterowników  (esp,abs,check,tempomat) byłem u kilku elektryków i każdy mówi ze sie nie da ?

Opublikowano
30 minut temu, michu9517 napisał:

Witam , ja miałem robiony swap skrzyni Multi z audi a4 b7 na manual i problem teraz tkwi w przekodowaniu sterowników  (esp,abs,check,tempomat) byłem u kilku elektryków i każdy mówi ze sie nie da ?

Widać nie trafiłeś na odpowiednich fachowców,tak jak pisałem wyżej najlepiej przekodować przed przekładką jak skrzynia multi jest w aucie,wtedy kodowania wchodzą,bo błędów w modułach nie ma. 

Tak czy inaczej można to zrobić i gdybyś miał problem tylko z ecu silnika to bym się nie dziwił,ale abs/esp,czy licznik? -to przesada.

Auto jeździ,światło cofania/parktronik działa?

Opublikowano

Światła i czujniki parkowania działają, auto normalnie jeździło do przed wczoraj, tylko że nie było esp, abs, tempomat i check się pali.

Opublikowano
W dniu 19.08.2018 o 21:42, michu9517 napisał:

Światła i czujniki parkowania działają

To połowa sukcesu,teraz tylko podłączyć czujnik sprzęgła żeby tempomat działał ,gdybyś miał kabel hex to ogarnął byś to kodowanie abs-u sam,jest wiele opisów w sieci,kody podpowiada vcds...