Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVJ] Jaki to zawór

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam co to za zawór podobny do zaworu DV pomiędzy filtrem powietrza a turbem i połączony z z odmą http://img405.imageshack.us/i/zdjcie0049q.jpg/ i jak on działa bo u mnie jest przelotowy i czy ma wpływ na osiągi i pracę silnika.Proszę o odpowiedz.

Opublikowano

To nie żaden zawór i ma być wolny przelot.

Opublikowano
  • Autor

no właśnie a po co tam w środku jest sprężynka i membrana?

Opublikowano

To jest grzybek odmy .W środku jest tylko membrana na sprężynce, olej wdmuchiwany z odmy tam się zatrzymuje i ścieka pod pokrywę zaworów.

Opublikowano

To jest grzybek odmy .W środku jest tylko membrana na sprężynce, olej wdmuchiwany z odmy tam się zatrzymuje i ścieka pod pokrywę zaworów.

dokładnie tak jak pisze CUB@

Opublikowano
  • Autor

no tak nie wiem jak w innych 1.8T ale w 1.8T AVJ ten zaworek jest pomiędzy turbem a przepływką i na dodatek poniżej pokrywy zaworów i łączy go dopiero metalowa rurka ok.40cm i nie kumam jak ma spływać olej do pokrywy zaworów? no bez urazy oczywiście.Cz czasem nie powinno być tak, że jak DV się otworzy i ciśnienie wróci między turbo a filtr powietrza to on ma na chwile się przymknąć co by ciśnienie nie poszło pod pokrywę zaworów?ale to tak według mnie i właśnie tego nie jestem pewien.

Opublikowano

dokładnie -w AVJ-ten grzybek jest na dolocie powietrza-tam się skrapla woda,z oparów w pokrywie zaworów-widocznie takie umiejscowienie nie było najlepsze-bo kolejne 1,8T-juz miały przy gumowym trójniku odmy

dokładna nazwa tego to wg ETKI "Zawór regulacji ciśnienia" :wink4:

Opublikowano

Polecieli z tą nazwą:)

Ale co? to się sypie? co tam się może uwalić?

Opublikowano
  • Autor

właśnie co to nie wiem tylko u mnie to jakaś membrana wylazła ze środka i jak ten zaworek(jak zwał tak zwał)w ogóle ma działać czy ktoś wie skoro według ETKI to "Zawór regulacji ciśnienia" dzięki kolego domjenick.[br]Dopisany: 01 Kwiecień 2011, 11:54_________________________________________________zaworek kupiony założony i trochę inaczej działa jak ten stary

Opublikowano

Ile dałeś za zaworek?

Opublikowano
  • Autor

102 zety,zdecydowanie dużo jak na taki wynalazek ale cóż nigdzie nie było w okolicy używki i niestety trzeba było nowy.

• 1 rok później...
Opublikowano

Dołaczę się do tematu

Ostatnio odkręcałem rurkę z tym zaworem bo było lepiej się dostać do czujnika temp.wody i oczywiście była maź w środku.Wyczyściłem (przemyłem) i teraz właśnie się zastanawiam jak ma działać ten "zaworek reg.ciśnienia" skoro jest wolny przelot w obie strony bez jakichkolwiek oporów.

Odłaczyłem rurką na wejściu zaworka i widać tam sprężynkę i otwór nic poza tym.

Niech ktoś napisze czy ma byc wolny wylot czy jakiś opór.

Wyjście z zaworka idzie do rury turbiny, wiec jak turbina ssie powietrze z filtra powietrza to też z tej odmy, czy nie ma to jakiegoś błedu wskazania na przepływomierzu?

Opublikowano
  • Autor

powiem tak,przelot ma być z tym,że jak turbawka zaczyna zaciągać to ten zaworek lekko przymyka przelot bynajmniej na nowym tak się robiło,jest tam sprężynka i membrana.