Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Przeładowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z przeładowaniem pompuje powyżej 0.6 bara ,sprawdzałem szczelność przewodów wychodzących z N75 ok a sam zawór też ok WG nie puszcza co jeszcze może być przyczyna przeładowania ?

Opublikowano

WG sie zacisna albo spadł wężyk od aktuatora

Opublikowano

Jakby spadł wężyk z WG to by było 1,5bar, a nie ledwo co powyżej 0,6 . Nieszczelność między turbo-przepustnica.

Opublikowano

u mnie jak nie załozyłem węzyka było dokładnie 0.9 bara jak wystepowało przeładowanie

Opublikowano

u mnie jak nie załozyłem węzyka było dokładnie 0.9 bara jak wystepowało przeładowanie

mi też dmuchał 1.3 bara i odcinał

Opublikowano
  • Autor

Jakby spadł wężyk z WG to by było 1,5bar, a nie ledwo co powyżej 0,6 . Nieszczelność między turbo-przepustnica.

mi własnie pompuje gdzieś ok 1.3 bara ale wężyk jest na miejscu ładnie zaciśnięty . Kolega mówisz ze gdzieś nieszczelność miedzy turbo a przepustnica i tu chyba moze być przyczyna bo jak wziąłem pompkę i dmuchnąłem w muszle turbiny a wlot zamknąłem ręką to gdzieś ulatywało powietrze w okolicach IC

Jak myślicie ? a i jak jest max to moc faluje jakby ?

Opublikowano

dmuchnik powietrze ze sprezarki w gruszke i zobacz czY ciegno pracuje

Opublikowano
  • Autor

pracuje i ładnie trzyma .... troche poszusowałem po necie i nie którzy mówią ze ECU bierze dane z sondy i prze pływki kiedy ma pójść napięcie do n75 czy to prawda ?

Opublikowano

i z czujnika temperatury w dolocie

takie zadanie ma ECU

ale wydaje mi sie ze usterka jest stricte mechaniczna

posprawdzaj wezyki bo jezeli masz przeladowanie w turbinie nie otwiera sie WG

Opublikowano

To słabe masz to turbo już :gwizdanie: Moja funfel nówka K03 z odpiętym wężykiem od WG potrafiła 1.9bar dmuchnąć z samego dołu na ułamek sekundy rzecz jasna. Ale lepiej takich eksperymentów nie robić co by wirnik w kosmos nie odleciał :gwizdanie:

nie którzy mówią ze ECU bierze dane z sondy i prze pływki kiedy ma pójść napięcie do n75 czy to prawda ?

Nie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

jutro wezmę podepnę wężyk z WG do muszli turbiny zboczymy ile mi dmuchnie (czytałem ze powinno być 0.4bara) jak będzie dalej przeładowywać to znaczy ze WG do wymiany .A jak będzie tak jak przypuszczam 0.4 bara i przy dobrym n75 , wężykach ..... to co ta nieszczelność mi zostaje IC ? czy coś namieszane w ecu [br]Dopisany: 03 Kwiecień 2011, 19:58_________________________________________________Dziś wymontowałem IC i się okazało ze sa dwie dziurki ;/ jedna na radiatorze a druga na plastyku .czy to mogło powodować przeładowywanie i lekkie szarpnięcia na jałowym?

Opublikowano

dwie dziurki ;/ jedna na radiatorze a druga na plastyku .czy to mogło powodować przeładowywanie i lekkie szarpnięcia na jałowym?

Tak.

Opublikowano

przeładowanie-to chyba nie od dziurek na IC :wink4:

Opublikowano

przeładowanie-to chyba nie od dziurek na IC :wink4:

Skoro ciśnienie doładowania spada ( dziurki w IC ) i ubytek jest wykrywalny przez sterownik następuje automatyczna korekta i WG zostaje zamknięty i turbo dmucha więcej by uzupełnić braki powietrza u układzie i dlatego są przeładowania.

Opublikowano

jak masz dziure w dolocie to turbo nie ma siły napompowac tyle aby nastąpiło przeładowanioe

to slepy zaułek

Opublikowano
  • Autor

zamontowałem nowy IC niestety przeładowania dalej są ale już nie dochodzi do 1bara :D jak wtedy . wyglada to tak daje 3bieg gaz w deche dochodzi do 0,8-,09 bara i tak jakby falowało mocą i nagle spada do 0,6 bara i równo trzyma no i w końcu spada dalej ... a co do szarpnięć na jałowym już ustąpiły i auto jakby szybciej odpowiada na wciśnięcia gazu

Opublikowano

Szukaj dalej nieszczelności, słabo sprawdziłeś, bo przypuszczam że masz większe sito z dolotu.

Opublikowano
  • Autor

ok sprawdzę jutro jeszcze wszystko ciśnieniowo i zobaczymy czy jeszcze gdzieś puszcza[br]Dopisany: 13 Kwiecień 2011, 19:45_________________________________________________wiec sprawdziłem szczelność .. zatkałem wlot dolotu i wsadziłem butle z ciśnieniem (nie wysokim) zrobiłem tak aby od razu zobaczyć odmę czy szczelna , po wpompowaniu ciśnienia nie było słychać ulatniającego się powietrza jak wtedy . Ale gdy dobrze się wsłuchałem było słychać lekkie puszczanie w okolicach czujnika temperatury a rura odmy . Patrzyłem na rurę ale nic nie było widać ;/ (sprawdzałem na ciepłym silniku ) , sprawdzę jeszcze na zimnym silniku czy szczelina się rozszerzyła i mam chyba przypuszczenia ze ten dźwięk co mam gdy jest zimny silnik dotyczy się puszczania ciśnienia

Co stawiacie :

-uszczelka pokrywy zaworów

-uszczelka głowicy

-rura odmy

Opublikowano

Na moje ucho wygląda na to, że turbo ma się ku końcowi luz na wirniku - ociera o obudowę.

Opublikowano

przecież można sciagnac rure i sprawdzic czy jest luz