Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Szerokość felgi a szerokość opony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. na wiosne zamierzam zakupic nowe alufelgi do mojej a4.

do tej pory mialem 235/45/17.

teraz sie chyba zdecyduje na 245. bo chyba wejdzie do b6?

i tu pytanie: jakiej szerokosci felga powinna byc do tej opony? felga 18.

chodzi mi o optymalny rozmiar a nie o jaki jeszcze sie tam jakos zmiesci.

czy mozna sie zgodzic z tym co znalezlem?

http://www.abbco.pl/felgi/informacje_szerokosc_felgi.htm

18x8,5 245/40/18

aaa i jakie ET?

dzieki

Opublikowano

dzieki. ale jesli mi do mojej a4 jakis konfigurator dobiera 15calowe felgi to nie jest dokladnie to co mi chodzi.

z konfiguratora AEZ tez nie mam zbyt wielkiego pozytku.

o zamienniku opon juz nie wspomne poniewaz ja zupelnie o co innego pytam. nowa opona ale i nowa felga.

Opublikowano
http://www.opony.com/felgi/konfigurator2.asp?ID_AUTA=39&srub=5&z=1&D=18&link=#gora5 tu masz 18, rozmiar opon to jedno, mi chodziło o ET, w zależności jaka felga to różne ET musisz zastosować, ale im wiecej wystaje to tym ładniej. Oczywiście musisz zmienić rodzaj autka na swój
Opublikowano

problem w tym ze w moim roczniku pokazuje sie b5 i nie wiem czy to jest dokladnie to samo.

moze to tylko wina zlego zdjecia ale pewien nie jestem.

Opublikowano

Musisz wziąść ten powyżej 2004, coś tam jest spaprane

Opublikowano

jak chcesz szersze to kup 255/35/18, one sa prawie idealnym zamiennikiem 195/65/15

245/40/18 jest troche za wysoka - pozatym przy takiej wysokosci gumy felga bedzie optycznie wygladala na mniejsza

dla feli szerokosci 8,5" oponka 255/35 bedzie dobra, seryjnie wlasnie Audi daje takie opony do takiej szerokosci felgi

pzdr

Opublikowano

a ewentualnie do 18x8 co proponujecie?

235/40R18

245/35R18

255/35R18

????

i drugie pytanie: jakiej firmy opony brac?

Opublikowano

Na zime, szeroka felga jest gorsza niż węższa :thumbdown: . A tak wogóle to stracisz na mocy rzeczywistej, mimo że średnica ta sama i pali więcej, krótko mówiąc same minusy. Moje doświadczenie jest takie, bardzo szeroka opona jest dobra na parkingu lub do wyjątkowych zastosowań - wyścigi na torach zamkniętych. Czasami także w Niemczech, bo tam drogi i prędkości inne, ale u nas? Większość prędkości jest do 180, to i tak chyba powiedziałem optymistycznie, bo ruch jest coraz większy i nie ma gdzie wykorzystać mocy silnika, nie wspominając przepisów. Opony warto mieć zawsze nowe i z nie starszej produkcji niż dwa lata. A jeszcze jedno, w Łowiczu drogi są równe, nie chce się czepiać, ale to nie Hanover i tylko można felgi poniszczyć nie mówiąc o nerwach. Ja bym zamienił na węższe i nieco wyższe.

Opublikowano

do tej pory jezdzilem z 235 i na spalanie i osiagi nie marudzilem. teraz mam ochote na 18 i szukam opon tylko do takiej felgi.

natomiast jesli chodzi o drogi w Polsce to moza sie czasami zdziwic. az tak zle nie jest. brakuje autostrad ale na poremontowanych drogach krajowych dziur nie ma. a wyremontowych tych drog jest duzo(z okolic lodzi i wawy moglbym dac kilka przypadkow ale to nie ten watek).

przez niemcy tez czasem przejezdzam a jak wjade na autostrade przed poznaniem to prawie do samego lowicza predkosc 180km/h jest na dobra sprawe moja minimalna.