Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Nastawnik fazy rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Mam taki problem:zapaliła się kontrolka silnika a na kompie wyszło nastawnik fazy rozrządu...mechanik mówi o jakiejś cześć za 1500 zł...masakra...ktoś może ma jakieś pomysły...dodam , że świeżo założony rozrząd ale jest już podjechany...jestem już po wymianie całego dołu silnika...oprócz głowicy (pękła panewka)...mam już dosyć wydatków...

Opublikowano

Jedyny pomysł to wymiana na nowy :confused4: ceny niższej raczej nie znajdziesz niż 1500 zł. Z tego co pamiętam to przy wymianie tego nastawnika ( wariatora ) trzeba tez rozrząd machnąć.

Opublikowano

Etka twierdzi, że w ALT jest inny regulator faz, a napinacz łańcucha jest oddzielnie

p.s. Jest poniedziałek i mogę mieć problemy ze wzrokiem :>

Opublikowano

W ALT-ku oprócz napinacza łańcuszka jest jeszcze wariator który odpowiada za wcześniejsze otwarcie zaworów i to chyba to nawaliło u lejek a4.

p.s. część z tej aukcji jest do 1.8T a nie 2.0

Opublikowano
  • Autor

jeszcze jedno pytanie ??czy może się tak działać przez gaz?teraz spróbuje skasować i będę jeździł na benie i zobaczymy co będzie...

Opublikowano

gaz do tego nic nie ma, od gazu możesz mieć błąd katalizatora ewentualnie przy źle wyregulowanym błąd mieszanki system to lean lub rich[br]Dopisany: 23 Kwiecień 2011, 15:12_________________________________________________masz napinacz z elektromagnetyczna regulacją czy zwykły?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

pojawił się taki błąd..

17927 - d cylindrów 1, przestawienie faz wałka rozrządu: brak funkcji...MIL zapalona...

może ma ktoś jakieś pomysły?

Opublikowano

a silnik rowno pracuje? z tylu glowicy masz zawur wysokiego cisnienia oleju. mialem podobnie i silnik klekotal jak wyrabany diesel. ale samo mu przeszlo. mam nadzieje ze cos pomoze.

Opublikowano
  • Autor

po pierwszym klekocie pracuje rewelacyjnie...ale co z tym zaworem?

Opublikowano

z tego co ja sie dowiedzialem to ten zawor odpowiada za cisnienie oleju w rozrzadzie. nazwa polska w ETOS to "zawor wysokiego cisnienia" a po ang. "oil pressure relief valve" i wydaje mi sie ze to on odpowiada za zmiane faz rozrzadu. ostatnio zmienialem tam uszczelke i u mnie chyba jest niesprany w nim zaworek ktory odpowiada za utrzymanie oleju w rozrzadzie po zgaszeniu silnika. [br]Dopisany: 22 Maj 2011, 03:14_________________________________________________zerknij sobie na to

http://postimage.org/image/bz4dq0ec/

• 3 lata później...
Opublikowano
  • Autor

z tego co ja sie dowiedzialem to ten zawor odpowiada za cisnienie oleju w rozrzadzie. nazwa polska w ETOS to "zawor wysokiego cisnienia" a po ang. "oil pressure relief valve" i wydaje mi sie ze to on odpowiada za zmiane faz rozrzadu. ostatnio zmienialem tam uszczelke i u mnie chyba jest niesprany w nim zaworek ktory odpowiada za utrzymanie oleju w rozrzadzie po zgaszeniu silnika. [br]Dopisany: 22 Maj 2011, 03:14_________________________________________________zerknij sobie na to

http://postimage.org/image/bz4dq0ec/

Witam. Wymieniłem nastawnik faz rozrządu na używany ale sprawny. Kontrolka zgasła błąd nie wyskakiwał rewelacja...do czasu...chyba w zależności jak się ustawił to kontrolka sie zapalała i zaczynał warczeć na rozgrzanym silniku.. jak sie dobrze ustawił to cisza i kontrolka gasła...ale zdecydowanie częściej warkotał...nie pozostało nic jak tylko zmienić na stary zepsuty...teraz kontrolka świeci a silnik nie terkocze...brak słów...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Podepnę się do tematu.

Chcę wymienić nastawnik na używany. Czy mogę po prostu wyjąć stary założyć nowy czy trzeba go jakoś ustawić ?

Opublikowano

Koledzy odezwijcie się do benyA4 - on zajmuje się regeneracją zarówno wariatorów jak i zaworów. Zna temat dość dobrze, a że jest koleżeński to doradzi i wytłumaczy :wink: