pastaldo Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Witam, Kolega założył do AFN jednomas i sprzegło od 1Z. Jednomas został odelżony (prawdopodobnie troche stoczony) w celu poprawienia reakcji. Jedni się wypowiadają że na jednomasie się gorzej jeździ a inni ze tak samo jak na dwumasie. Kolega będzie je wyciągał i zakładał od nowa dwumas. Ja mam walnięty dwumas i mysle o założeniu jednomasu i odkupieniu od niego całego kompletu. teraz pytanie: czy to że jednomasz ma mniejszą masę niż standardowy może dawać efekt że w czasie przyśpieszania odczuwa on lekkie drgania w trakcie mocniejszego przyśpieszania? Czy brac ten komplet (sprzęgło prawie nowe LUKa) czy przez ten jednomas będą własnie takie problemy?
.Pablo. Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Wątków o zmianie dwumasa na jedno masa masz trochę wystarczy poszukać. A co do pytania to odpowiedź jest następująca TAK będą występowały drgania.
pastaldo Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2011 i te drgania sa spowodowane mniejsza masa koła zamachowego ? wiem że jest sporo o zmianach ale interesował mnie ten jeden aspekt.
CoLo Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Wiesz co, podobna zamiane ale w benz bede Ja sprawdzal. Pytanie jest jedno, czy po odelzeniu, ten jednomas byl wywazony ?
pastaldo Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2011 No własnie nie wiem, zapytam kolege czy wyważony był ten jednomas. No a co do Twojego zamiaru chetnie się dowiem z jakim efektem to zrobisz. A czego tak naprawdę mozna oczekiwac po odelzonym kole zamachowym? Rozumiem że nie trzeba takiej dużej masy rozpedzać co by przekładało się na szybsza reakcję na gaz, a jakie to może mieć jeszcze plusy i minusy?
CoLo Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Sam powiedziales...szybsze wkrecanie sie silnika lecz to dziala tez w druga strone. Pozbywasz sie dosc awaryjnego i drogiego elementu zastepujac je kolem, ktore powinno dlugo pochodzic.
pastaldo Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Kolega napisałe że staczany i wyważany w jakiejś firmie która tam sporo ludzi polecało na forum golfa i passata. Wiem po co się wkłada jednomas. Chodziło mi tylko jakie sa różnice między jednomasem ori a jednomasem stoczonym (odelzonym - mniejsza masa). To jeden aspekt już znam że lepiej się wkręca na obroty. A jakie są minusy i ewentualnie jeszcze jakieś plusy takiego zabiegu zmniejszania masy koła zamachowego?
CoLo Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Moze byc mniejszy komfort...wlasnie drgania. Jak przetestuje to bede wiedzial cos wiecej bo teraz to gdybanie...
pastaldo Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2011 ok spoko jak nie zapomniesz to sie odezwij co i jak w Twoim wypadku się podziało. Może jeszcze ktoś z zacnych znających sie forumowiczów cos dorzuci od siebie.
SotoM Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 teoretycznie - nie chodzi o wyważenie samego koła zamachowego lecz przy takim zabiegu wywarza się cały układ korbowo-tłokowy razem z kołem zamachowym... miałem 2a przypadki ze gostkom pękał wał korbowy z powodu zamontowanego lżejszego koła zamachowego. koło kupowane ze sklepu jakiegos ze sportem zwiazanego. faktycznie koło było naprawde lekkie w porównaniu z ori ale co z tego. chłopaki chcieli jeździc wiec olali ten najbardziej ważny zabieg.
pastaldo Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2011 więc wydaje mi sie że chyba założę jednomas oryginalny od 1Z i nowy komplet sprzegła LUKa i bedzie najpewniejsze żeby nie rozwalić czegos.
SotoM Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 to jest najlepsze rozwiazanie. ja takze zaczynam dzialac w tym kierunku. od jutra załatwiam graty i chyba w sobote to zrobie...
Rekomendowane odpowiedzi