yacob79 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Witam. Dzis rano podpinałęm autko pod KTS żeby wyczyścić błędy z pamięci - miałem uszkodzony termostat i paliła się lampka "check". Chciałem zobaczyć również jaka jest wartość doładowania z turbiny i udalo sie zanotować wartości rzędu 1,58 bara - więc myślę, że całkiem nieźle. Natomiast w pozycji "wartość doładowania zadana" nie zmienia sie nic mimo wzrostu obrotów - ciągle stoi na 990 hpa. Tak więc nie można porównać ile chciałby mieć, a ile ma. Pytanie czy jest to wada i czy ma wpływ na jazdę (mam wrażenie, że na "luzie" nie wchodzi tak szybko na obroty jak zwykły 1,8 sąsiada). [mod]Pytania z innych dziedzin-w innych działach [/mod]
domjenick Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 udalo sie zanotować wartości rzędu 1,58 bara po podpięciu wskaźnika-pokaże 0,58 bara :gwizdanie: co do obrotów-silnik turbodoładowany zawsze wolniej się "wkręci" na obroty,niż silnik atmosferyczny,ze względu na tzw turbodziurę,lag itp wpływ na jazdę ma wartość rzeczywista(aktualna)-o ile wartości rzeczywiste nie przekroczą wartości zadanych po przekroczeniu których sterownik generuje odpowiednie błędy
Rekomendowane odpowiedzi