Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Instalacja czujnika deszczu + MCE Swap z B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

rozpiska pinów kostki lusterka znajduje się tutaj: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=157734.new#new

B6 ma to samo co B7

Dzieli bardzo kolego o to chodzilo juz prawie wszystko wiem

pin 1 = zasilanie lusterka (z bezpiecznika 31 15A – w drodze do bezpiecznika kabel przechodzi przez pomarańczowy 17-pinowy konektor – pin 3 – w lewym dolnym słupku A) [czarno/niebieski]

pin 2 = masa [brązowy]

pin 3 = rozłączenie fotochromu po wybraniu biegu wstecznego (z MCE, kostka 23-pin, pin 2 – w drodze do MCE kabel przechodzi przez pomarańczowy 17-pinowy konektor – pin 9 – w lewym dolnym słupku A) [niebiesko/czerwony]

pin 4 = aktywacja fotochromu dla lusterek zewnętrznych (w drodze do lusterek kabel przechodzi przez pomarańczowy 17-pinowy konektor – pin 7 – w lewym dolnym słupku A) [fioletowo/biały]

pin 5 = aktywacja fotochromu dla lusterek zewnętrznych (w drodze do lusterek kabel przechodzi przez pomarańczowy 17-pinowy konektor – pin 8 – w lewym dolnym słupku A) [fioletowy]

pin 6 = rozłączenie fotochromu w przypadku włączenia lampki w podsufitce (do lampki podsufitki, pin 1 – mostek z zasilaniem lampek do czytania) [brązowo/czarny]

czyli w moim wypadku:

Pin 1 zasilanie po stacyjce (+)

Pin 2 masa z lampki Pin 6

Pin 3 plus ze wstecznego

Pin 4 i 5 lusterka boczne , ktore sa juz w planach tylko szukam skladanych

Pin 6 do zmostkowanego pinu 1 i 6 w lampce

A gdzie impus zmieszchu na ktorym mi zalezy???

pin 3 z lusterka podpina się do pinu 2/B w MCE i do wstecznego - patrz na rozpiskę :)

Opublikowano

ok juz prawie wszystko jasne.

Czyli pin 3 daje impuls o zmieszchu z lusterka do MCE, ale czy to plus czy masa?

tylko to jeszcze jest niejasne :wallbash:

Opublikowano
  • Autor

Żadne z tych, to sygnał cyfrowy do MCE.

Tym samym przewodem idzie sygnal z czujnika światła i deszczu z możliwością adaptacji czułości obu

Opublikowano

jest jakas mozliwosc aby uzyc tego impulsu w postaci analogowej???

Opublikowano
  • Autor

tego nie wiem, ale szczerze wątpię - bo na tym przewodzie jest komunikacja 2-kierunkowa (możliwość zmiany czułości czujnika deszczu i światła oraz odczyt wartości przez MCE)

Opublikowano

Jeżeli w swojej B6 mam fabryczny odpinany hak holowniczy to muszę coś jeszcze dodatkowo przepinać we wtyczkach?

Czy nie ma takiej potrzeby bo opis w pierwszym poście także ten wariant wyposażenia bierze pod uwagę? :mysli:

:notworthy:

Opublikowano
  • Autor

Jeżeli w swojej B6 mam fabryczny odpinany hak holowniczy to muszę coś jeszcze dodatkowo przepinać we wtyczkach?

Czy nie ma takiej potrzeby bo opis w pierwszym poście także ten wariant wyposażenia bierze pod uwagę? :mysli:

szczerze to nie wiem - nie mam haka i tego nie przerabiałem..

Opublikowano

A możesz to jakoś sprawdzić?

Mam już MCE z B7 na oku, resztę gratów też za chwilę będę miał .... :)

Opublikowano
  • Autor

A możesz to jakoś sprawdzić?

Mam już MCE z B7 na oku, resztę gratów też za chwilę będę miał .... :)

nie mam jak :confused4: może Bart pomoże :decayed:

Opublikowano

Wszystko OK - z haka do MCE liczy się tylko CAN.

Opublikowano

witam ponownie po urlopie :hi: czas skończyć to dzieło.

problem długich i ręcznej regulacji wysokości swiateł...

podłączyłem tak jak mówiłeś do przekaźnika i pupa... sekundę poświeci, przekaźnik pyknie, sekundę poświeci, przekaźnik pyknie jeszcze na chwilkę zaświeci i to by było na tyle... Może zły przekaźnik??? podłączyłem pod te od wycieraczek i klaksonu. Za słaby??

Opublikowano
  • Autor

nie mam pomysłu na ten moment z tym...

jeśli na wyjście długich z MCE podamy żarówkę, lub przekaźnik i żadne z nich nie świeci normalnie.. hmmm :disgust:

Opublikowano

jakiś elektryk???

a może Bart-S coś wymyśli :naughty:

a teraz co do regulacji... odłączyłem kabelek który szedł do pinu 8 we włączniku regulacji (gdzieś w opisie zmiany z LOW na HIGH było żeby zostawić), podałem z MCE 32/20 (mostek z pin-1 włącznika świateł) i... dalej nie działa... znaczy się NIE DZIAŁA jak włącznik świateł jest w pozycji AUTO, jak włączę normalne światła wszystko ładnie działa i się reguluje... :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Włącznik świateł zmieniałeś, czy od początku był z AUTO ?

Opublikowano

Włącznik świateł zmieniałeś, czy od początku był z AUTO ?

czego ja tam nie zmieniałem :polew:

zmieniałem, zmieniałem...

Opublikowano
  • Autor

Sprawdź kable od regulatora, moze coś tam nie gra i z włącznika w trybie AUTO nie dochodzi wtedy zasilanie? Skoro dochodzi przy włączonym ręcznie.. :)

Opublikowano

Czytając ten tutorial i porównując go z tematem z rozpiską MCE nasunęła mi się pewna refleksja: pierwotnie [czyli w B6 sprzed rezania] miałeś włącznik świateł z opcją 'auto'?

I w oparciu o taki wariant przygotowałeś powyższy opis, prawda?

Jeśli tak, to warto opis wzbogacić o opis dodatkowych połączeń gdy 'rezamy' B6, w której fabrycznie nie było włącznika z opcją 'auto'. Okablowanie jest uboższe, trzeba dokładać kable

Opublikowano
  • Autor

Czytając ten tutorial i porównując go z tematem z rozpiską MCE nasunęła mi się pewna refleksja: pierwotnie [czyli w B6 sprzed rezania] miałeś włącznik świateł z opcją 'auto'?

I w oparciu o taki wariant przygotowałeś powyższy opis, prawda?

Jeśli tak, to warto opis wzbogacić o opis dodatkowych połączeń gdy 'rezamy' B6, w której fabrycznie nie było włącznika z opcją 'auto'. Okablowanie jest uboższe, trzeba dokładać kable

tak, miałem fabrycznie instalację HIGH z włącznikiem z AUTO i z bixenonami.

można by dołożyć kilka wariantów, jednak do tego potrzeba skompletowane info od osób, które zrobią takiego moda na innej instalacji niż moja i wyjdą kruczki. ja niestety nie dam rady przewidzieć wszystkiego, wychodzi w trakcie.

i tak się cieszę że udało się na moim zrobić takiego swapa.. :wink4:

Opublikowano

Ale to nie jest przypadkiem casus Barrowca?

Może nie miał pierwotnie włącznika z opcją 'auto' [brak okablowania] i dlatego po swapie ma problem? I pewnie na taki problem i ja się natknę.

Czyli do uwzględnienia

* MCE B7 wtyczka 32pinowa - Pin 29 – Aktywacja trybu automatycznych świateł do jazdy (z pinu 7 włącznika świateł) (WE) [niebieski]

a także

Pin 24 – Aktywacja trybu CLH z włącznika 0/1 (pin 7) (WE) [biały]

Pin 30 – Aktywacja świateł DLR z przełącznika 0/1 (pin 3) [WE] [niebiesko/czerwony]

oraz włącznik świateł z opcją 'auto' z B6 i B7:

* Pin 7 – Aktywacja automatycznego włączania świateł do jazdy (WY) [2x niebieski]

* Pin 16 – Zasilanie diody AUTO (mostek z pinem 7) [niebieski]

Może coś pominąłem, wgryzę się głębiej gdy zacznę u siebie 'rezanie' [czekam na MCE od B7 i wtyczkę do włącznika DRL/CLH] Choć bez wyjmaków do pinów to będzie jakiś koszmar :evil:

Opublikowano
  • Autor

jak ktoś poza mną dociągnie to do końca, to będzie można zupgradować opis.

potwierdzam - bez wyjmaków masakra, szpilki, śrubokręciki.. a i tak ciężko było :confused4: