Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Instalacja czujnika deszczu + MCE Swap z B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

(...) Z filmików wynika, że "jaja z FIS" zaczynają się dziać gdy podłączysz kostkę C (zapłon na "0"). A spróbuj najpierw włączyć zapłon i dopiero wtedy podłączyć C - jest to samo?

Gdy najpierw włączę zapłon a dopiero później przy pracującym silniku wcisnę kostkę C to nie mam tego dziwnego zachowania FIS i błędów. Silnik normalnie pracuje. Ale po wyciągnięciu kluczyka silnik nie gaśnie. A gdy zdusi się go wysokim biegiem to nadal działa podświetlenie zegarów i zaczynają się te dziwne błędy. Sytuację normuje wyciągnięcie wtyczki C.

Póki co wszystko pasuje - sprawdź miernikiem czy masz przejście między C/7 i C/8 (lub czymś innym przylegającym (6, 22 lub 24).

* mam nieśmiałe przypuszczenie, że może przy montażu alarmu została zmodyfikowana instalacja elektryczna - będę próbował skontaktować się w tej sprawie z jego instalatorem

No właśnie nie - bo jak wyjaśnisz, że na MCEB6 wszystko działało a teraz nie? Przecież po swapie funkcje większości pinów nie uległy zmianie...

Opublikowano
  • Autor

jeśli bez wpiętej kostki C rzeczywiście działa wszystko - to może być coś albo z kablami, albo z MCE i rzeczywiście może robić override'a sygnału na kablu od zapłonu.

Andy, tak trochę offtopic - dałeś mi do myślenia teraz :decayed:

(teoretycznie) jeśli na przewodzie C/7 podajesz napięcie i silnik pracuje po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki, to zrobię sobię układ wychładzania turbiny po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki :naughty::kox:

podając tam napięcie np.: na 20 sekund od wyciągnięcia kluczyka, silnik będzie pracował wychładzając turbo i sam się wyłączy później :kox: (warunek - zostawienie fury na luzie i na hamulcu ręcznym)

Opublikowano

Raport z pola boju:

* Bart, tak jak pisałem w jednym z PW nie zgadzały mi się kolory kabli między rozpiską a rzeczywistością (w dwóch przypadkach).

- 32/pin19 - nie miałem biało-niebieskiego - został mi 'luzem' czarno-niebieski - a fabrycznie nie miałem włącznika DRL/CLH

- 32/pin28 - nie miałem biało-zielonego - został mi luzem biało-żółty

założyłem, że zostały zmienione kolory kabli i powyższe pary to odpowiedniki. Podłączyłem najpierw 19 później 28 - brakujące światła się pojawiły (prawy boczny kierunek, przednie przeciwmgielne)

KOLORY KABLI MOGĄ SIĘ RÓŻNIĆ W PORÓWNANIU Z ROZPISKĄ TAKŻE PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO PRZEPINANIA KABLI TRZEBA DOKŁADNIE SPRAWDZIĆ ZALEŻNOŚĆ KOLOR KABLA-NUMER PINU. Nadrzędne wydaje się być miejsce we wtyczce (numer pin) a nie kolor kabla.

Zacząłem sprawdzać poszczególne warianty

* światła drogowe, niezależnie od położenia włącznika długich (włączenie 'na chwilę' czy 'na stałe') zapalają się tylko na moment. Po chwili światła gasną.

Co ustaliłem

* wyjęcie przekaźnika '370' - wtyczka była wetknięta w MCE - brak 'cudów' na FIS, brak wycieraczek, sprysków, świateł długich - nawet mignięcia. Wyjęcie kluczyka nie wyłącza zapłonu, 'cuda' na FIS - pomogło wyjęcie wtyczki C

* włożyłem przekaźnik i kolejno odłączałem: włącznik DRL, włącznik świateł, para DRL i włącznik świateł, sam włącznik świateł - brak poprawy - pomaga wypięcie wtyczki C

* przy wyłączonym kluczyku miernik nie pokazał zamkniętego obwodu (miernik na pewno sprawny-przynajmniej w tym zakresie :decayed: ) między parami 7-8, 7-6, 7-22, 7-24 - nie pokazał zamkniętego obwodu między żadną parą pinów w tej wtyczce

* wypiąłem z wtyczki C pin7 - brak poprawy - zapłon wyłącza wyjęcie wtyczki C z MCE

Co sugerujecie?

Jak pisałem mam drugą wtyczkę C - mogę stopniowo przepinać piny do niej zaczynając od masy i CANów i sprawdzać podłączając tę 'testową' wtyczkę do MCE w którym momencie zaczynają się cuda.

Wygląda mi to na uszkodzony MCE (mimo wszystko oby to okazało się prawdą) choć pewność zyskałbym podłączając go w jakiejś B7 z fabryczną instalacją 'high' ....

Opublikowano

Rzeczywiście wygląda na padnięty MCE...

Andy jeśli znajdziesz chwilę czasu - pobaw się tak jak to sobie wstępnie założyłeś czyli, po kolei wkładaj po pinie i zobacz który powoduje te cyrki. Jak podasz mi pin, obejrzę dany obwód i sprawdzimy czy coś jeszcze może na niego tak działać.

...a może znajdzie się ktoś kto pożyczyłby MCE HIGH z B7 na podmiankę - szybki swap i wyjdzie co jest grane.

Opublikowano

(....)

...a może znajdzie się ktoś kto pożyczyłby MCE HIGH z B7 na podmiankę - szybki swap i wyjdzie co jest grane.

Niewiarygodne ale z tym jest problem jak się okazało .... ;(

=====

Zacznę od przepięcia tej mostkowanej masy i CANów. Stopniowo będę 'dokładał' kolejne piny

Opublikowano

Mogę wam podesłać z końcówką L ale to parę dni potrwa... :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Andy, pytaj w swoim regionie - może ktoś podjedzie i przełożycie MCE na szybko :decayed:

rzeczywiście dziwnie się to zachowuje. zrób jeszcze myk:

podłącz miernik do masy i C/7 od zapłonu jak pracuje silnik, a później wyciągnij kluczyk i zobacz czy dalej jest tam napięcie

Opublikowano

(...)

rzeczywiście dziwnie się to zachowuje. zrób jeszcze myk:

podłącz miernik do masy i C/7 od zapłonu jak pracuje silnik, a później wyciągnij kluczyk i zobacz czy dalej jest tam napięcie

W wariancie wtyczka C podłączona do MCE (wyjmę pin7) czy wtyczka C wypięta z MCE?

Właściwie mogę sprawdzić obie opcje

====

Karwa, gdybyście bliżej mieszkali .... :naughty:[br]Dopisany: 08 Lipiec 2011, 09:19_________________________________________________

(...)podłącz miernik do masy i C/7 od zapłonu jak pracuje silnik, a później wyciągnij kluczyk i zobacz czy dalej jest tam napięcie

Sprawdziłem

Napięcia podawane są w kolejności:

bez kluczyka /kluczyk w stacyjce /kluczyk przekręcony /kluczyk przekręcony, silnik pracuje/kluczyk wyjęty po zgaszeniu auta

Wtyczka C poza MCE*: 0V /0V /11,56V /14,20V /0V

Wtyczka C w MCE (pin7 poza wtyczką)**: 0V /0V /12,00V /14,20V /0V

* silnik gaśnie po przekręceniu kluczyka na 'off'

** silnik nadal pracuje po przekręceniu kluczyka na 'off'

:confused4::wallbash:

Przekładać pin po pinie do drugiej wtyczki i patrzeć w którym momencie zaczynają się cuda?

Opublikowano

Przekładać pin po pinie do drugiej wtyczki i patrzeć w którym momencie zaczynają się cuda?

Jedynie w celach poznawczo-testowych - to kurcze musi być wina MCE...

Opublikowano

Chciałbym podziękować jednemu z VIPów za pożyczenie MCE B7 oraz jednemu z moderatorów za pomoc w aranżacji tej 'pożyczki'

:notworthy::wink4:

======

Co to może być? (w czerwonym kółku):

dsc0024wd.th.jpg

Jakaś funkcja, która nie została wdrożona?

Opublikowano
  • Autor

Co dało podłączenie innego MCE ? bo nie napisałeś..

Opublikowano

Zawsze marzyłem by móc w adaptacjach sterownika 09 móc na kanale 12 ustawić "0" .... :kox:

Opublikowano

Andy, przestań tu o kierunkowskazach i napisz co było :>

Opublikowano

To nie MCE :kwasny: Z tym drugim jest mniej więcej to samo.

Daję sobie tydzień na ustalenie czemu nie działa [jutro dzwonię do montażysty alarmu]. Jeśli się nie uda w najbliższy weekend wracam do MCE B6 [w następnym tygodniu muszę oddać wyjmaki]

Tematu nie zarzucam zupełnie ale zbliża się sezon urlopowy i auto będzie mi potrzebne.

Kupię własne wyjmaki i wrócę do tematu

Opublikowano

Wracamy do punktu wyjścia - jedź pin po pinie...

Opublikowano

Co to może być? (w czerwonym kółku):

dsc0024wd.th.jpg

Jakaś funkcja, która nie została wdrożona?

Był tu już opisywany podobny komunikat:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=122416.msg1461328#msg1461328

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano

Rozmawiałem z montażystą alarmu [jak napisać by za dużo nie napisać odnośnie alarmu, który zabezpiecza moje auto :naughty: - pół netu to przeczyta :decayed: ]

Alarm korzysta z CANów MCE właśnie. A alarm ma m.in. opcję odcięcia zapłonu .....

Fachowiec nie był tego pewien na 100% [ma zajrzeć i sprawdzić w swoich materiałach] ale możliwe, że montując ten alarm w B6 wgrywa się do niego inne oprogramowanie/firmware(?) niż montując go w B7.

Stay tuned .... :decayed::wallbash:[br]Dopisany: 11 Lipiec 2011, 10:08_________________________________________________KFX, chyba warto dodać do opisu moją uwagę odnoszącą się do koloru kabli vs numer pinu: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=200069.msg2509765#msg2509765

Brak mi w tym opisie paragrafu poświęconego ustawieniom adaptacji [zakres 1-12] MCE B7. Na razie ustawiłem wartości domyślne.[br]Dopisany: 11 Lipiec 2011, 23:18_________________________________________________

Mam pytanie odnośnie tego czujnika deszczu, czy musi być koniecznie z oznaczeniem 4E0 955 559 E , nie może być np. od A3, A8 o numerach: 8K0 955 559 ? nie będzie pasować mocowanie ?

fota: http://www.lamaisondemesreves.fr/audi_a4/DSC03982.JPG

Ten temat był już poruszany - czujnik 8K0 nie pasuje.

ORLY? :lol1:

czujnik.th.png[br]Dopisany: 11 Lipiec 2011, 23:37_________________________________________________ :banan2: *

* prawie ....

:decayed:

Opublikowano
  • Autor

KFX, chyba warto dodać do opisu moją uwagę odnoszącą się do koloru kabli vs numer pinu: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=200069.msg2509765#msg2509765

Andy nie wiem - jesteś pierwszy, któremu kolory kabli nie pasują :wink4:

może masz "wyjątkowe" auto :decayed:

Opublikowano

(...) może masz "wyjątkowe" auto :decayed:

Złośliwe jest na pewno :lol1:

Ale opis adaptacji możesz zrobić :naughty:

======

1644313919.th.jpg 17085966303.th.jpg

Chyba wszystko gra i trąbi [jest jeszcze błąd na FIS przy wyciąganiu kluczyka ale nie zapisuje się w kontrolerze -> i tak będę drążył ten temat]. Poprawiłem wczoraj lutowanie pin20 kostki C, przejrzałem jeszcze raz piny w kostce C

Nie uświadomiłem sobie jednej rzeczy: w B7 nie ma oddzielnego odbłyśnika/żarówki do świateł drogowych. Drogowe są realizowane jedynie przez xenon i podnoszącą się/opadającą przesłonę. W B6 z bixenonami światła drogowe to oprócz podnoszącej się/opadającej przesłony xenonów jeszcze oddzielny odbłyśnik i żarówka H7(?).

MCE jest na razie zakodowany tak: Coding: 10131. Nie aktywowałem jeszcze DRL-i, nie aktywowałem czujnika deszczu

I teraz moje pytanie: zakładając, że DRL-e będę chciał 'zrobić' przy użyciu dokupionych lampek jak zmodyfikować instalację by po włączeniu świateł drogowych (manetką niezależnie czy 'na chwilę/mignięcie' czy 'świecisz cały czas') oprócz podnoszącej się/opadającej przesłony xenonów zapalały się żarówki H7(?) od świateł drogowych w kloszu bixenonów [xenon plus]. Bardzo mi na tym zależy.

Nie lubię jeździć w nocy a światła drogowe pomagają mi tę niechęć przewyciężyć .... :decayed:

Jak są załączane drogowe w B6 xenon plus? Oddzielny obwód? Przekaźnik? :mysli: Jest oddzielny bezpiecznik od świateł drogowych? Który?[br]Dopisany: 12 Lipiec 2011, 09:46_________________________________________________Tu coś znalazłem: http://www.a4-klub.pl/smf/all_numeryczny_opis_przekaznikow_vag-t136701.0.html

Opublikowano

Andyn odpaliłeś na moim mce? kiedy rezasz u mnie ?