Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Instalacja czujnika deszczu + MCE Swap z B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Odnośnie braku świateł drogowych (długich) po montażu MCE z B7 u kolegi barrowiec1...

a to kolega barrowiec niema bixów :mysli:

Opublikowano

nie ma, nie ma :no:

jutro jeszcze jedna próba z elektrykiem... a jakby zakodować na halogeny i oszukać MCE że to nie xenon... da radę???

to w takim razie w b7 jak chce się tylko 'mrugnąć' długimi to??? przecież to się musi rozgrzać, zapalić... jak to jest??

i

Opublikowano

jutro jeszcze jedna próba z elektrykiem... a jakby zakodować na halogeny i oszukać MCE że to nie xenon... da radę???

Teoretycznie powinno to zadziałać ponieważ dla świateł drogowych i DRL wyjściem są te same piny (kostka B, 16 i 18). Przy czym z tego co pamiętam to próbowałeś już zmiany kodowania na halogeny i wywala Ci błąd spalonej żarówki świateł mijania. Halogen i ksenon na pewno różnią się zasilaniem i tu jest boniek - trzeba by jakoś oszukać MCE, że są to zwykłe żarówki (jakiś dodatkowy układ na przewodzie zasilającym?). Zadanie dla elektryka (nie wiem czy możliwe do zrealizowania). IMO docelowo jednak BiX-y ;)

to w takim razie w b7 jak chce się tylko 'mrugnąć' długimi to??? przecież to się musi rozgrzać, zapalić... jak to jest??

Palnik rozgrzewa się w trybie świateł mijania - przy włączeniu długich nic w zasilaniu już się nie zmienia. Opada tylko przesłona i wiązka światła leci wyżej.

Opublikowano

Nie lubię takich choinek... Będąc na Twoim miejscu wybrałbym ori rozwiązanie (ale to tylko moja opinia :wink4:).

Opublikowano
  • Autor

@ KFX - możesz dopisać w DIY, że na śmiałków startujących ze standardowymi reflektorami lub zwykłym ksenonem czeka dodatkowa modyfikacja oraz koszty. Dorzuć do tego linki DIY wrclaguny opisujące montaż BiX-ów i samopoziomu :decayed:

dopisuje, no chyba że uda się znaleźć sposób, jak odpalić długie w xenonie przy zakodowaniu bixenona, albo jak odpalić xenon przy zakodowaniu halogenów :)

Opublikowano

@ KFX - możesz dopisać w DIY, że na śmiałków startujących ze standardowymi reflektorami lub zwykłym ksenonem czeka dodatkowa modyfikacja oraz koszty. Dorzuć do tego linki DIY wrclaguny opisujące montaż BiX-ów i samopoziomu :decayed:

dopisuje, no chyba że uda się znaleźć sposób, jak odpalić długie w xenonie przy zakodowaniu bixenona, albo jak odpalić xenon przy zakodowaniu halogenów :)

Ze względu na charakterystykę soczewki i przesłony w ksenonie - raczej zbyt ciężkie do wykonania (prędzej to drugie rozwiązanie). A Jeśli ktoś chce mieć DRL to zostają już BiX-y.

Opublikowano
  • Autor

Ze względu na charakterystykę soczewki i przesłony w ksenonie - raczej zbyt ciężkie do wykonania (prędzej to drugie rozwiązanie). A Jeśli ktoś chce mieć DRL to zostają już BiX-y.

chodziło mi Bartku o MCE - jak odpalić długie H7 w xenonie, mając zakodowane bixy (problem barrowca)

Opublikowano

Czy problem z xenonami występuje tez w przypadku zwykłych lamp z żarówkami H7 i chińskimi xenonami ?

Czy lusterko o symbolu : 4F0 857 511 G

http://allegro.pl/audi-a6-a5-a4-q7-lusterko-fotochrom-przyciemniane-i1635844516.html

będzie pasować do mocowania szyby z B7 ?

Opublikowano

To lusterko od B8 [zdaje się]

Piekielnie drogie w dodatku. I niekompletne - ta górna nakładka ma inny kolor. Szukaj od B7

Opublikowano
  • Autor

taaa, ta sztuka jest od B8.

napisz do kolegi "czaki22" z pytaniem o lusterko z B7 pod czujnik deszczu, powinien mieć :wink4:

odnośnie zwykłych lamp H7+H7 to nie ma problemu, bo są tak samo skonstruowane jak w B6.

o chińszczyźnie nic nie powiem, bo nie wiem :gwizdanie:

Opublikowano

DŁUGIE ODPALONE :dance:

drugie podejście u elektryka było i się udało... i poszło pod przekaźnikiem...

można wykasować dodatkowe modyfikacje :banan:

:radocha::punk::radocha:

Opublikowano
  • Autor

A jednak przez przekaźnik się udało :decayed:

Opublikowano

Udało się, udało... nie wiem czy to ja wcześniej coś namieszałem, czy miałem zły przekaznik.

Opublikowano

To się naciąłem :kwasny::confused4:

W sedanie w prawej tylnej lampie gniazdo światła przeciwmgielnego choć puste [jak wnioskuję po zdjęciach] jest kompletne.

W avancie nie ma tej dolnej blaszki na dnie gniazda [plusowej?] która dociska żarówkę w gnieździe - efekt?: brak możliwości podłączenia zasilania i żarówka nie trzyma się w gnieździe :wallbash:

Jak to obejść :?:

=========

Barrowiec, masz avanta, nie miałeś tego problemu?

Opublikowano

Nie, u mnie wszystko było ok. Usunalem plastikowa zaslepke i żaróweczka elegancko weszla.

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie tego czujnika deszczu, czy musi być koniecznie z oznaczeniem 4E0 955 559 E , nie może być np. od A3, A8 o numerach: 8K0 955 559 ? nie będzie pasować mocowanie ?

fota: http://www.lamaisondemesreves.fr/audi_a4/DSC03982.JPG

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie tego czujnika deszczu, czy musi być koniecznie z oznaczeniem 4E0 955 559 E , nie może być np. od A3, A8 o numerach: 8K0 955 559 ? nie będzie pasować mocowanie ?

fota: http://www.lamaisondemesreves.fr/audi_a4/DSC03982.JPG

Ten temat był już poruszany - czujnik 8K0 nie pasuje.

Opublikowano

tak, już znalazłem po pewnym czasie.

drobna uwaga - Hugo, funkcja szukaj na stronie nie działa chyba prawidłowo, bo nie wyświetla postów po wpisaniu niektórych numerów części.

Google lepiej przeszukuje stronę :)

Opublikowano

:przebiegly:[br]Dopisany: 02 Lipiec 2011, 20:34_________________________________________________Warunki brzegowe:

* fabryczne bixenony

* włącznik świateł od B7 z dodanym połączeniem pin11 -> pin 32/5 MCE w wersji D - wcześniej był włącznik w wersji A [instalacja nie miała opcji 'auto' w standardzie]

* włącznik CLH/DRL z dorobioną wiązką zgodnie ze schematem od Barta

* lusterko fotochromatyczne z B7 z czujnikiem deszczu [dorobiona wiązka według schematu od Barta] - czujnik nie był jeszcze aktywowany vagiem

* kodowanie MCE B7 [wersja 'L']: 10131. Chyba VIN przyuczony - jak sprawdzić skuteczność przyuczania? :mysli: Wcześniej MCE w wersji 'F'

Po całej nocy z podłączonym MCE [wtyczka A odłączona] nie było błędów na FIS, auto odpaliło. Działały wycieraczki, spryskiwacze, światła przednie i tylne, kierunkowskazy, awaryjne. Nie ma świateł cofania. Nieprawda, światła cofania są. Po prostu włączają się po chwili a nie od razu :) Stopy też są.

Długie są ale tylko 'chwilowe' gdy włącznik świateł jest ustawione na światła pozycyjne [działa mignięcie 'długimi']. Gdy włącznik świateł jest w pozycji 'światła włączone' po włączeniu 'długich' zapala się kontrolka w liczniku ale światła się nie włączają :thumbdown:

Po krótkiej przejażdżce:

MOV 0025

Nie ma klaksonu plus refleksja :decayed:

MOV 0026

Niemiła niespodzianka na koniec :confused4:

MOV 0027

:wtf:

Coś namieszane z kablami? MCE uszkodzony?