Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6/B7] Znikające pliki mp3 (z karty SD) w RNS-E

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cięgle nie mogę sobie poradzić z tym że niektóre pliki mp3 "znikają" w RNS-e czytane z karty SD.

Myślałem że może chodzi o jakość a dokładniej o Bitrate więc przerobiłem na max. 192kb/s (wszysto na stałym bitrate) ale dalej mi część plików "gubi" (nie wyświetla na liście).

Mam założonych 6 katalogów w każdym od kilkunastu do 60-70 plików mp3.

Już nie kumam z czym to może być związane - czy z ilością znaków w nazwie pliku, czy też może z ID3tag?

Opublikowano

RNS-E nie czyta również kart, ze zbyt dużą ilością mp3 w danym zbiorze - przynajmniej ja zauważyłem u siebie. Daje sobie radę też z niezbyt liczna ilością folderów. Problematyczne są zbyt długie i skomplikowane nazwy poszczególnych piosenek oraz bitrate.

Ogólnie rzecz ujmując, takie to troszkę mało dopracowane :thumbdown: Przy założeniu kilkudziesięciu mp3 w jednym folderze nie dziw się, że część Ci ucieknie :wink4:

Opublikowano

Ja mam inną ciekawostkę, mam utwory wyświetlane na liście ale nie mogę ich odsłuchać. Jak daję na następny utwór to rns-e przeskakuje o 5 utworów dalej. Grzecznie czekałem aż dany utwór się skończy i samo zacznie grać następny utwór to i tak nastąpił przeskok o 5 utworów dalej, jak by ich nie było, ale przecież są wyświetlane na liście. Szczerze mówiąc to odczyt kart SD kiepsko jest zrobiony w rns-e. Najbardziej to boli że to taka prosta sprawa, chinole w swoich odtwarzaczach-emulatorach FM znacznie lepiej potrafili sobie z tym poradzić.

Opublikowano

Tylko że RNS-E ma chyba z 8 lat. Wtedy nawet tak dużych kart SD nie było.

Chyba max 256mb

Opublikowano

Airbob być może piosenki,które masz na karcie,są nagrane w innym formacie, np. Wav,mid,rmvb etc.RNS-e odczyta nazwe pliku,lecz nie zdoła go odtworzyć i w tym może być problem. Spróbujcie edytować nazwy piosenek do jak możliwie krótkich i nagrajcie je w formacie MP3- ja jak na razie nie zauważyłem tego problemu u siebie

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Więc troszeczkę już sobie poradziłem. Moje wnioski:

1. Mianowicie bitrate czasami nie jest łykane kiedy jest variable bit rate - VBR, wiec należy przerabiać na constant bit rate - CBR, w zasadzie nie ma problemów nawet z 320kb/s

wg mnie troszkę szkoda miejsca na takie pliki i rozsądne się wydaję wartości 160 i 192kb/s - choć nikt nie broni nagrać sobie kabaret na 64 czy 32 kb/s

2. Druga kwestia to nazewnictwo plików (id3Tag nie ma tu nic do rzeczy) - nie wiem ile znaków dokładnie ale nie może ich być zbyt wiele bo nie widzi pliku kiedy ma za długą nazwę

prosty zabieg a skuteczny ;)

dodam jeszcze że nazywam sobie krotko katalogi i na końcu daję liczkę lików w nim np. "Club (67)" moge sobie spr. czy mi jakiegoś utworu nie pomija.

3.

Ja mam inną ciekawostkę, mam utwory wyświetlane na liście ale nie mogę ich odsłuchać. [...]

spotkałem się z tym ze 2-3 razy na pojedyńczym pliku, myślę że zmiana bitrate załatwia temat - chyba że format znany RNS-E ale przez nowe kodowanie trudny do strawienia

Dobrze mówicie cześć niedoróbek można zrzucić na to że RNS-E nie jest nowinką technologiczną pod kątem odtwarzania mp3. Mnie wkurza:

- wolne przewijanie (gorsze im większy bitrate utworu)

- to że nie można przełączyć czasu utworu na odliczanie wsteczne. Aby znać dlugość utowru podaje ją w nawiasie na końcu nazwy pliku.

- w stosunku do poprzedniego radyjka brakuje mi tez bardziej rozbudowanych ustawień audio

- przewijania nazwy odtwarzanego utworu na FIS lub/i na RNS-e

teraz wszystko już jest OK - powyższe punkty 1 i 2 w pełni rozwiązują moje problemy

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

ja po prostu zkracam nazwy pieśni i wszystko gra jak ta lala :)

Opublikowano
  • Autor

ja po prostu zkracam nazwy pieśni i wszystko gra jak ta lala :)

dokładnie

Ja wszytko jeszcze konwertuję na 160 kb/s z lekką normalizacją i na karty 2 GB wchodzi pełno utworów.

Opublikowano

Czym to konwertujesz ?

Jest do tego jakiś prosty programik ?

Opublikowano

Czym to konwertujesz ?

Jest do tego jakiś prosty programik ?

Ja używam darmowego FormatFactory.

Opublikowano
  • Autor

jedno z lepszych narzędzi to: Easy CD-DA Extractor a do tego używam jeszcze programu do masowej edycji nazw plików i ID3Tag: Tag&Rename

Opublikowano

Witam! mam podobny problem z czytaniem kart pamieci w swoim odtwarzaczu navi audi plus.. mianowicie gdy wkładam kartę z muzyką do gniazda jest napisane mp3 loading i trwac to może w nieskończonośc aa i tak zaden utwor się nie pokaze.. nie jest to kwestia jakiejs blokady? przy okazji chciałbym zapytac czy istnieje mozliwosc odtwarzania filmow dvd w takim urzadzeniu? Wesołych Świąt Wszystkim!

Opublikowano

A przestawiłeś w opcjach z trybu CD na MP3

Opublikowano

tak przestawialem i nic to nie daje...

Opublikowano
  • Autor

Witam! mam podobny problem z czytaniem kart pamieci w swoim odtwarzaczu navi audi plus.. mianowicie gdy wkładam kartę z muzyką do gniazda jest napisane mp3 loading i trwac to może w nieskończonośc aa i tak zaden utwor się nie pokaze.. nie jest to kwestia jakiejs blokady? przy okazji chciałbym zapytac czy istnieje mozliwosc odtwarzania filmow dvd w takim urzadzeniu? Wesołych Świąt Wszystkim!

sformatuj kartę zanim zaczniesz na nią zgrywać ... mi Vista z tym sobie nie radziła to użyłem aparatu, który ma już ponad 5 latek ;)

oczywiście mówiły o "zwykłych" kartach SD a nie SD-HC

Opublikowano

problem był z rozmiarem.. bo radio obsługuje karty nie wieksze niz 2 gb. ale dzieki za zainteresowanie.

Opublikowano

Na pewno 4Gb nie obsłuży ?

Sprawdzał ktoś ? Bo dziś właśnie miałem kupić SD 4gb. :kwasny:

Opublikowano

problem był z rozmiarem.. bo radio obsługuje karty nie wieksze niz 2 gb. ale dzieki za zainteresowanie.

Obsłuży karty 4Gb, karta musi być SD a nie SDHC, np. takie u mnie chodzą:

klik :arrow2:SD 4Gb Platinum

Opublikowano
  • Autor

Obsłuży karty 4Gb, karta musi być SD a nie SDHC, np. takie u mnie chodzą:

klik :arrow2:SD 4Gb Platinum

Nie wiele jest kart 4GB nie HC ale są ... dla mnie 2x2GB w zupełności wystarcza