Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Przerywanie turba

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mój kumpel ma problem. Kupił audi(A4 B6 1.9TDI 2004r 130 KM) i kurcze pech chciał że w czasie jazdy jego turbo przestaje działać;/ dokładnie rzecz mówiąc wygląda to tak jakby się wyłączało. Jedynym sposobem jest wyłączenie zapłonu i włączenie go z powrotem i wtedy jest wszystko ok. Dzieje sie to co najmniej dwa razy w miesiącu. Co to może być? kończy się turbo jeśli tak to wie ktoś może ile naprawa kosztuje?

z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

pewnie zapiekły się łopatki , trzeba rozebrać turbo i wyczyścić

Opublikowano

Zrobić logi,wstawić i zobaczymy co się dzieje :naughty:

szukajka się kłania :naughty:

Opublikowano

Raczej wystarczy wyczyścić turbo ja zapłaciłem za taka przyjemność 150 zeta. Ten sam objaw miałem tylko u mnie odcinało turbo jak go docisnąłem. "Reset" pomagał ale tak się nie da jeździć.

Opublikowano

Mnie się to zdarzyło dwa razy chwilę po kupnie (poprzedni właściciel musiał uprawiać PSJ) a i ja na początku delikatnie jeździłem :) Zgłębiwszy temat notlaufa przegoniłem niunię konkretnie po A4 od 1 do 6 biegu do ponad 4000 obrotów i spory odcinek 200km/h i od tego czasu jeżdżę dynamiczniej, a jak nie mam gdzie się rozpędzić w Krk dzięki korkom to sobie raz na tydzień w nocy wyskoczę depnąć :) Problem jak do tej pory się nie powtórzył a minęło od tego czasu 6 miesięcy :)

Tak więc na początek polecam dobrze przedmuchać turbo, może wystarczy tak jak u mnie :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Tak więc na początek polecam dobrze przedmuchać turbo, może wystarczy tak jak u mnie :)

Pozdrawiam

Może i Ci się nie zdarza, ale nie chciałbym takiej niespodzianki zobaczyć po raz 1 podczas wyprzedzania( a taka akcja mi się przytrafiła ). Wg mnie koszty nieduże a przy okazji można ocenić stan turba. O wpływie na bezpieczeństwo nie wspomnę.

Opublikowano

Najlepiej chyba zrobić logi, a nie wróżyć z fusów. Ja też miałem notlauf kilka razy i okazało się, że miałem poluzowane opaski na tubo, więc przyczyn może być wiele, nie tylko zapieczone łopatki.

Opublikowano

Dokładnie najpeirw niech kolega zrobi logi a pózniej jak będzie taka ewentualnośc to przeczyscić turbine.

Opublikowano

od kupna mojego audi tez miałem raz ze turbo sie wyłączyło, i zrobilem tak jak kolega napisał wyżej przegoniłem dość porządnie autko i od tego czasu spokój

Opublikowano
  • Autor

to chłopaki zrobię jak niektórzy piszą "przegonie moja NIUNIE" :) i się odezwę. A tak przy okazji możecie polecić dobrego i sprawdzonego mechanika w Krakowie bądź okolice ?

Opublikowano

Kolego nie ma co gonic auta pomoże na chwilkę a efekt po czyszczeniu nie do opisania auto dużo lepiej reaguje na gaz.

Opublikowano

no kolego masz racje, ale może niech raz spróbuje, na pewno nie zaszkodzi

Opublikowano

lepiej wyczyścić i mieć spokój

Opublikowano
  • Autor

chłopaki jednak wyczyszczę bo racja nie ma to jak wyczyścić:) tylko możecie polecic dobrego mechanika od audi w Krakowie?

Opublikowano

Do czyszczenia turbiny nie trzeba jakiegoś specjalnie uzdolnionego mechanika, ważne żeby zalał turbo olejem przed uruchomieniem. Ja to robiłem sam poczytałem troche na forum sobote sobie zarezerwowałem i poszło bez problemów, no może z małymi bo ukręciłem śrubę na geometrii i musiałem rozwiercać

Opublikowano

miałem tak w B6 i obeszło się bez rozbierania, chłopaki w serwisie popsikali penetratorem na sztangę od gruszki turbiny (od spodu podwozia) i było po temacie :good:

Opublikowano

Mi tez przerywało w okolicach 2200 - 2800 obrotów, potem odcinało mi doładowanie, zaobserwowałem ze grucha się w ogóle nie ruszała i to własnie było przyczyną tego szarpania ;) Temu zjawisku jeszcze towarzyszył metaliczny dźwięk. Rozruszałem trochę tą gruchę i teraz jako tako chodzi, ale i tak za 2 tygodnie turbo idzie na stół i czeka mnie czyszczenie łopatek.

P.S.

Chłopaki a jak czyścicie to zaślepiacie EGR czy robicie z nim cokolwiek ? a może już go nie macie ?

Opublikowano

miałem tak w B6 i obeszło się bez rozbierania, chłopaki w serwisie popsikali penetratorem na sztangę od gruszki turbiny (od spodu podwozia) i było po temacie :good:

taa,jasne :cool1: proponuje poszukać ,gdzies jest krok po kroku opis wraz ze zdjęciami z rozbierania turbiny,wtedy zobaczysz na ile się zdaje psikanie"szuwaksem" na sztange :naughty:

Opublikowano

Dpkładnie nie wiem co ma dac psikanie na sztange skoro turbo jest szczelne a nie zapieka sie sztanga tylko kierownice w turbinie a jedyny dostęp do nich jest po rozebraniu turbo.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

U mnie też był taki problem. Mechanik wyczyścił turbo, i kazał jeździć dynamiczniej (od czasu do czasu przegonić). Przez pół roku był spokój a później znowu zaczęło się powtarzać. Jak na razie przegonienie auta pomaga a problem pojawia się tylko gdy auto nie jeździ kilka dni.