Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] BGB 2.0tfsi quattro czy to uszkodzona turbina ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie , dzisiaj audi zrobiło mi niespodziankę i jeździ już w tej chwili cały czas w awaryjnym. Parę dni temu sprawdzałem wężyki przy zaworze n75 , dv i gruchy. Nie mam żadnych nieszczelności. Zacząłem bawić się gruchą , ruszałem nią do przodu i do tyłu żeby wyeliminować uszkodzenie. Później wpadłem na pomysł ,że fajnie by było podnieść ciśnienie , kręciłem delikatnie kluczem , ale nic się nie dało zrobić za trudny dostęp i możliwe ,że troszeczkę pokrzywiłem sztangę wallbash wallbash A przed moim upgradem turbina zaczęła dziwnie głośniej świszczeć ( stąd też pomysł szukania nieszczelności) , przy delikatnym deptaniu głośno było słychać wirnik turbiny. W tej chwili wirnika już nie słyszę , przy dodawaniu gazu auto prawie wogóle się nie zbiera a przy 3tys obr prawie wcale nie ma reakcji. Vaga mogę zapiąć dopiero w piątek , więc może mnie nakierujecie co może być przyczyną........oby nie turbina sad może tą sztangę faktycznie pokrzywiłem , ale czy to by miało wpływ ??

PS: przy około 2000obr słychać takie dziwne grzechotanie , tak jakby jakiś metal o metal ocierał , po przekroczeniu 2000 problem znika , tak samo jest jak spuszczam z obrotów przy schodzeniu w dół przy 2000 grzechotanie , poniżej ok. Sorka za chaos ale na szybko pisałem :)

pozdro

Opublikowano

A przed moim upgradem

:facepalm:

jedź do jakiego speca żeby zdiagnozował samochód jak tak "upgadujesz". taka moja rada :wink4:

Opublikowano

kolego oddaj to auto komus kto lubi marke, kup sobie golfa III i mu rob upgrady kluczem, obnizaj zawias zaciskami linowymi itd ,my tu najpierw !!!!!!!!!!!!!!!!! VAGUJEMY !!!!!!!!!!!!!!!!

Opublikowano
  • Autor

Ok , auto poddane analizie , wyszło w sumie 9 błędów:

p310b,

P0300,

P0303,

P0304,

P1602,

P0100,

P0299,

P0101,

Proszę o pomoc w usunięciu usterek :)

Opublikowano

Ok , auto poddane analizie , wyszło w sumie 9 błędów:

p310b,

P0300,

P0303,

P0304,

P1602,

P0100,

P0299,

P0101,

Proszę o pomoc w usunięciu usterek :)

Z czego to błędy ??

Opublikowano

eh widzę, że słabo idzie Ci doprowadzenie samochodu do porządku :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: :polew:

jak już czaki napisał - oddaj go komuś kto ci to ogarnie i lepiej już sam nie kombinuj :polew:

Opublikowano

wrzuć wszystko co wyskoczyło a nie tylko numery błedów

Opublikowano

Najpierw może sprawdź wężyk podciśnienia, bo jak się 'bawiłeś gruchą' :polew: :polew: to może wyskoczył od strony zaworu sterowania turbiną

Opublikowano
  • Autor

pieprze to bawić się już sam nie będę , dałem audi do serwisu , ciekaw jestem ile popłynę znowu :(

Opublikowano

pieprze to bawić się już sam nie będę , dałem audi do serwisu , ciekaw jestem ile popłynę znowu :(

znaczy do ASO czy do kogoś kto się na tym zna bo to zasadnicza różnica :gwizdanie:

Opublikowano

Ale terraz będziesz mieć z pińcet kunia :kox:

Najpierw może sprawdź wężyk podciśnienia, bo jak się 'bawiłeś gruchą' :polew: :polew: to może wyskoczył od strony zaworu sterowania turbiną

:polew: :polew: :polew:

kolego oddaj to auto komus kto lubi marke, kup sobie golfa III i mu rob upgrady kluczem, obnizaj zawias zaciskami linowymi itd ,my tu najpierw !!!!!!!!!!!!!!!!! VAGUJEMY !!!!!!!!!!!!!!!!

:polew: :polew: :polew:

warnwarn.gifOT

Opublikowano
  • Autor

okazało się ,że turbina zatarta :( powiedzcie mi ,czy turbina mogła się zatrzeć od tego ,że był wcześniej zamontowany stary zawór DV z pękniętą membraną ?? w warsztacie powiedzieli mi ,że ona nawet nie nadaje się do regeneracji :( jak kupiłem autko to wymieniłem zawór DV z tym ,że już był pęknięty i samochód od nowości jeździł na starym zaworze.

Aha , czy te turbiny posiadają zmienną geometrię ??

Opublikowano

DV do smarowania nic nie ma

ktoś katował i nie dbał o auto

Opublikowano
  • Autor

Wymiana turbiny rozwiązała problem autko rwie asfalt jak szalone :) wieczorkiem zrobię logi i wrzucę do oceny. pozdro

Aha wszystkie błędy jakie wywaliło były spowodowane uszkodzoną turbiną. Po założeniu nowej wszystko jest :good:

Opublikowano

Mógłbyś podać koszt nowet turbiny.

Opublikowano
  • Autor

3300zł nowa turbina :( bolało strasznie ale teraz jazda samochodem - bezcenna :)

Opublikowano

3300zł nowa turbina :( bolało strasznie ale teraz jazda samochodem - bezcenna :)

o kurde ... to dopuki cena części do TFSi nie spadnie , nie będzie to popularne auto w PL, bo obecnie ceny na allegro bardzo atrakcyjne :mysli:

Opublikowano

o kurde ... to dopuki cena części do TFSi nie spadnie , nie będzie to popularne auto w PL, bo obecnie ceny na allegro bardzo atrakcyjne :mysli:

części do TFSI nie są jakoś specjalnie drogie... rozrząd jest tańszy niż do starego 1.9TDI... a dobre ceny na allegro bardziej wynikają z ceny PB i braku możliwości gazowania, jest też dużo sprowadzonych za wielkiej wody po wielkim dzwonie co też wpływa na fajną cenę...

sory za off-topic

Opublikowano

Przepraszam, ze zrobie OT, ale czy dobrze zrozumiałem, że 2.0TFSI nie można gazować ?