Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BFC] letnie opony 235/40/18

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, powoli zaczynam myśleć nad kupnem opon letnich 235/40/18 i proszę o porade jakie najlepiej kupić ? chodzi głównie by opona dobrze się zachowywała zarówno przy dużych prędkościach jak i na mokrej nawierzchni, przy tym nie ścierając się w szybkim tempie ... słyszałem, że Continentale są dobre tylko właśnie szybko się scierają podobnie Pirelli, głównie zastanawiam się nad Michelin Pilot Sport 2, Yokohama Advan, Bridgestone RE050, Goodyear Eagle F1, o oponie Cooper Zeon 2xs też słyszałem pochlebne oponie

Opublikowano

Dunlop Sport Maxx

Goodyear F1

oraz ostatnio kolega polecał Yokohama c.drive

taki są moje typy :th:

Opublikowano

www.oponytanio.pl :P

Dunlop sport 9000 lub 9090

:) Goodyear jest spoko ale szybko znika :P

Bridgestone RE050 fajna oponka i dobre parametry ale lipny bierznik :P

D Sport max tez jest OK i całkiem wygląda :)

michelin to kupa jest strasznie głosna :)

pozdro miałem kazda z tych opon wiec mówie to co widziałem :P

wiec to są moje wnioski

jeszcze fajną oponka jest Uniroyal rainsport :P ale tez szybko znika :)

moje przebiegi roczne to około 50 a 60 tys wiem obserwacje były cąłkiem :) wiarygodne :P

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

boberek! wiec po ilu km goodyear jest do wymiany?

Opublikowano

Ja mam Bridgestone RE050 i jestem z nich zadowolony. Mialem tez Goodyear Eagle i jak dla mnie to byly torche za miekkie.

Opublikowano

Dunlopki lub Toyo, tyle, że te drugie szybko się ścierają :cool:

Opublikowano

Conti SportContact3, sprawdzone dobrze wsrod w-wskich spotowiczow :tongue4:

Opublikowano

ja za gdzieś około 2 tygodnie dostane aktualny cennik opon (bo firmy podpisują teraz umowy) i sam coś będę szukał ale w rozmiarze 245/40/18, raczej będę obstawał przy dunlopach bądź continentalach. Swego czasu mialem już toyo bodajże proxes potem jego brata bliźniaka goodyear eagle f1 , oponki rzeczywiście rewelacja, na zakrętach auto przyklejone do drogi :) ,a zdzieralność no cóż, to opona miękka więc naturalne jest że się szybciej zużywa... ale za to jak sie prezentuje na autku :evil:

Opublikowano

a Pirelli czy Michelin nie sa tak dobre?

Opublikowano

a ja myślę że w tym temacie nigdy się nie dogadacie :rolleyes:

Opublikowano

Michelin Pilot Sport PS2 jak najbardziej :th:

jeśli Cię tylko cena nie odstraszy :evil:

Opublikowano

Michelin Pilot Sport PS2 jak najbardziej :th:

jeśli Cię tylko cena nie odstraszy :evil:

POLECAM! Choc mam juz prawie lyse jezdzi sie na nich swietnie!! Ciche dobrze trzymaja sie drogi na suchej jak i na mokrej nawierzchni

Opublikowano

ja właśnie dostałem cennik opon 245/40r18

Continental SportContact2 - 700zł (na 81 opinii, ocena 4.9)

Michelin Pilot Sport - 855zł (na 19 opinii, ocena 4.5)

Dunlop Sport 9000 - 630zł (na 214 opinii, ocena 5.0)

Chyba wybiore Dunlopki bo z tego co widziałem mają najwyższą ocenę na stronie opony.com , a przy tym w tym zestawieniu są najtańsze, ale jak wiadomo przy takich kwotach to nie o kase tu chodzi :). Na coninentalach jeżdziłem już dwa sezony i chciałem sprobówac coś nowego, Michelinki najdroższe z tego zestawienia a w testach widziałem że wypadają gorzej niż dunlopki.

PS jednak pozostaje przy continentalcach, rozmawiałem ze sprzedawcą, który widać że zna się na rzeczy i odradził mi dunlopki (strasznie ząbkują) , michelinki (płaci sie głównie za firme) . rozmawiając z nim wiedzialem że się koleś zna, wiedział o czym mówi, chciał dopasować opone do konkretnego modelu, do konkretnego zawieszenia , pozatym nie chciał mi wcisnąć najdroższej opony , więc mój wybór padł na Coninental SportContact2 , oponke którą znam i na której juz troche pojeździłem....co prawda chciałem zmienić na coś innego...ale jednak pozostane przy tym co znam :), dodatkowym plusem jest ochrona przez oponke rantu felgi :)

Opublikowano
  • Autor

szkoda, że w tym cenniku podali Ci starsze typy opon, przecież są już produkowany Michelin'y Sport PS2 a także Continetal'e SportContact 3...

Opublikowano

sorry nie poprawiłem się , ta michelinka to miała być 2..... a conti... dlatego są dwójki bo akurat nie mają u siebie 3 w tym rozmiarze.... ja mam conti3 ale w rozmiarze 225/45/17 i szczerze mowiac nie przeszkadza mi to ze jest 2 :) "jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma" :th: , tak ze mimo wszystko wybieram conti2

Opublikowano

Panowie zasada jest prosta im lepsze opony tym szybciej się ścierają i tego się nie da przeskoczyć.

Ja ostatnio miałem Conti SportContact2, bardzo fajna guma, przejechała chyba 35 tk. Kolega z serwisu ogumienia polecił mi Uniroyal RainSport, zrobiłem juz na nich 10tk i powiem szczerze, że są dużo lepsze od w/w. :)

Opublikowano

uniroyal rainsport lepszy od conti sportcontact2 ?

to ja powiem tak, ze pirelli p0 rosso masakruje te rainsporty w kazdej dziedzinie, i na suchym i na mokrym i w komforcie - oczywiscie mowie o tych samych rozmiarach 235/40/18

ale oczywiscie ma tez swoj minus - znika w oczach, zrobilem na nich niecale 10 tys. km dosc agresywna jazda i zostala polowa bieznika, czyli mniej wiecej po 15 tys.km nadaja sie do wymiany.

Opublikowano

Każdy ma swoje subiektywne odczucia. Dla kapelusznika niedzielnego najlepsze na świecie będą nalewajki a innemu nawet Pirelli P0 nie spasują. Ja mieszkam w górzystym terenie, dużo krętych dróg i wody. Na Uniroyalach lepiej mi się jeździ i już. Ale przynajmniej w jednym się zgadzamy najlepsze gumy wytrzymują najmniejsze przebiegi. Coś za coś. :)

Opublikowano

Dunlop sport 9000, sam mialem takie kupowac, na wiosne... tylko ze 225/45/17R, ale nie wiem czy z kaska wyrobie ale polecam ta gume...