Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Brak mocy na benzynie dusi się

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dzisiaj zaczął mi sie pewien problem.

Samochód nie chodzi na benzynie :wallbash:.Znaczy sie odpala i ma wolne obroty wporządku ale jak chcę pojechac to dodaję gazu i samochód zaczyna szarpać , muli go, wogóle nie przyspiesza, jakby go cos zatykało.Na gazie chodzi bez zarzutu jest zrywny , nic nie strzela ,nie dusi się, nie szarpie, wolne obroty są w potrządku.Dodam ze na Vagu nie ma żadnych błegów.Od czewgo zacząć? :wallbash:Poczytałem juz wszystko i nic nie wiem.gdzie szukać?

Opublikowano

Wymień filtr paliwa i dodaj jakiegoś preparatu do paliwa do czyszczenia wtrysków np (STP) zalej więcej benzynki

ja miałem podobne objawy po tym co napsiałem znikły i na benzynie auto znowu Burza :hi:

Opublikowano
  • Autor

No własnie filtr paliwa wymieniałem jakieś 10000 tyś temu i preparat tez wlewałem.Ale chyba spróbuję go wymienić, bo skoro an gazie chodzi to tylko coś z ukłądem paliwowym zostaje do sprawdzenia (albo filtr, albo pompa, albo wtryski albo zawór ciśnienia paliwa)Zacznę od najtańszej opcji :)

Opublikowano

no ja też wymieniałem filtr w lipcu i wytrzymał zimę a potem się rozwarstwił i latał w środku blokująć przepływ paliwa wymieniłem i jest GIT mam nadzieje że u ciebie też tak będzie :):hi:

Opublikowano

Tak jak pisze kolega wyżej, powinno pomóc

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze nie wymieniłem filtra ale troche pojezdziłęm na benzynie i jakby jezdził lepiej jednak nadal niekiedy go muli i szrpie, to tego na wolnych oibrotach dziwnie chodzi ( tal jakby na chwilę przygasał).na gazie chodzi bez zarzutu jest zrywny. ( teraz mam na opak na gazie ma więcej mocy niż na benzynie :> mieżle!!!)

Opublikowano

Rozgrzej go i spróbuj zerznąć porządnie.

Opublikowano

Ja miałem podobnie, tylko u mnie czasami strzelało pod maską jak chciałem ruszyć. Wymieniłem sondę i czyściłem przepływomierz( jak go odłączyłem to lepiej pracował silnik, musiało być dużo syfu). :)

Opublikowano
  • Autor

Witam.

Po długiej przerwie i odwiedzeniu kilku mechaników (którzy nic nie poradzili tylko by chcieli wszystko wymieniać) znalazłem co było zepsute.

Od ostatniego postu samochód zaczą chodzić jeszcze gorzej a mianowicie strasznie rzucało buda na wolnych obrotach tak jakby pracował nie na wszystkich cylindrach.na gazie przyspieszał dobrze i miał moc a na benzynie wogóle nie jeżdził. Wczoraj wziąłem się za demontaż i czyszcenie przepyustnicy i co się okazało.

W rurze dolotowej powietrza przed przepustnicą pękł kruciec do którego podłaczony jest rura od odmy. cała przepustnica była w oleju (ale to mały problem), pzry okazji wymieniłem przewody wysokiego napięcia.Zauważyłem że łaczniki gumowe kolektora ssącego są jakby przesuniętę i postanowiłem je poprawić.Jak odpiołem opaski i przekręciłem te gumy to okazało się że w dwóch od spodu są pękniecia i starsznie dużo oleju.

Jeszcze tych gum nie wymieniłem bo nie wiem gdzie je kupić ale uszczelniłem trochę silikonem i narazie jest wszystko w porządku.Stawiam że to było powodem tak złej pracy.jednakże na te dziury złożyło się wszystko po koleji,a mianowicie: stara sparciała guma, oelj z odmy i słabe przewody.(nadmienię ze mam gaz i czasem choć rzadko lubi strzelić w kolektorze szczególnie teraz gdy jest bardzo parno na dworze. Pozostaje mi tylko kupić gumy i wymienić tylko że w tych sklepach które odwiedziłem ni mają takich cześci. Zostaje mi tylko serwis. Ciekawe ile ona tam kosztują.Może ktoś już pytał i wie. dzięi za wszystkie odpowiedz.

Opublikowano

Zostaje mi tylko serwis.

raczej szrot lub ogłoszenia na forum :naughty: :naughty: :naughty: :naughty: :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Łaczniki gumowe katalizatora nowe radzej dostpene tylko w serwisie.

Koszt 28zł/szt.

więc cztery to koszt 112zł (niezle za kawałek gumy)

Ale co zrobić.

Opublikowano

Miałem taką samą sytuacje w Audi 80 :) Na szczęście u mnie pomogło przeczyszczenie wtrysków preparatem STP A koszt 112zł to i tak nie jest kosmiczna kwota. Przynajmniej autko będzie normalnie jeździć i ty będziesz zadowolony :wink4:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam.

Wymieniłem te gumowe łaczniki i filtr paliwa.

Jest duża poprawa w pracy silnika, szczególnie na gazie.

Na LPG wszystko jest w porządku .

Nadal mam problem z jazdą na benzynie tzn:Gdy jest zimny wcale nie pali an benzynie.Zaskoczy i obroty spadają koło 400 i słychac jak by chodził na dwa gary i prawie gasł i tak kilka razy odpalam.NIe moge od razu przełączyć na LPG ponieważ po dodaniu gazy obroty spadaja i prawie gaśnie.Jak już uda mi się przełaczyć na gaz to wszystko jest w porządku.Po nagrzaniu silnika przełaczam spowrotem na benzynę i samochód chodzi ma wolne obroty w porządku ale brakuje mu mocy.NIe przyspiesza płynnnie tylko się dusi i krztusi.Pod większym obciążeniem nie daje rady.zastanawiam się nad wtryskami czy nie sa zapieczone.Czy ktoś miał taki problem?Czy moze ktos już czyścił w tryski w ADR. A może to wina regulatora ciśnienia?Na Vagu nie ma żadnych błędów.[br]Dopisany: 20 Czerwiec 2011, 07:47_________________________________________________Witam ponownie.

Wczoraj wymieniłem kostkę stacyjki bo kluczyk był już zbyt lużny i świateło świeciło sie za wczesnie.

Dzisiaj rano odpaliłem i ku mojemu zaskoczeniu zaczął bardzo łądnie chodzić na benzynie( nie ksztusił się , nie dusił, miał dużo mocy).Pochwaliłem go no i niestety po jakiś paru zakrętach osiedlowych znowu brakuje mocy.Wogóle nie wkręca się na obroty cięzko ruszyć i co za tym idzie przełączyć na gaz.Wczesniej stawiałem na wtryski zapieczone ale po dzisiejszej pzrygodzie na zimnym silniku ta opcja raczej odpada.Może macie jakieś sugestie co sprawdzić??[br]Dopisany: 22 Czerwiec 2011, 07:04_________________________________________________Witam Panowie i Panie.

nadal się męcze z moim samochodziekiem.

Ostatnio wymieniłęm wtryski i regulator ciśnienia paliwa i nadal nic.

nadal nie jeżdzi na benzynie tzn odpala ma ładne wolne obroty ale po dodaniu gazu (nawet muśnięcieu pedału) poprostu obroty spadają i krztusi się.

najgorzej jest na zimnym silniku bo bardzo cięzko jest go wkręcić na obroty.Ja się zagrzeje to da radę jechać, ale tak od 1500obr go strasznie odcina i szarpie.gaz do dechy a tu jak byś stał w miejscu. Poradzcie co dalej robić bo najczęsciej słyszę żenby podłączyć pod kompa i zobaczyc błędy.Byłem w kielcach u Koseli ale nie mógł się podłaczyć. Podpiołem u siebie i nie pokazało żadnych błędów.Musze to zrobić przed zimą bo jak będzie zimno na dworze to nie rusze spod bloku.Mam nowe swiece i przewody WN.Na gazie chodzi normalnie.pali tyle samo co palił.Nic niepokojącego się nie dzieje.

Opublikowano

A może podmienić przepustnicę na próbę. Miałem podobny objaw. Ciężko odpalał, obroty spadały do 400 i zero siły. Jak się podgrzał to zapier... normalnie. Na Vagu nie bylo błędów. Kupiłem przepustnicę używkę i od tamtej pory gicio. Jeszcze nad obudową gdzie jest filtr powietrza jest taki czujnik, wykręć go psiknij WD, przedmuchaj, może jeszcze przepławkę wyczyścić jakimś preparatem.

Opublikowano

A może podmienić przepustnicę na próbę. Miałem podobny objaw. Ciężko odpalał, obroty spadały do 400 i zero siły. Jak się podgrzał to zapier... normalnie. Na Vagu nie bylo błędów. Kupiłem przepustnicę używkę i od tamtej pory gicio. Jeszcze nad obudową gdzie jest filtr powietrza jest taki czujnik, wykręć go psiknij WD, przedmuchaj, może jeszcze przepławkę wyczyścić jakimś preparatem.

zvaguj auto bo to wrozenie z fusow

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Podłaczyłem kompa i żadnych błędów.Odłączyłem nawet przewody od emulacji tryskiwaczy i nic nie pomogło[br]Dopisany: 12 Lipiec 2011, 19:28_________________________________________________Witam.

Z uwagi że mam urlop i więcej czasu wsiąłem się za samochód, bo nie dało się jeżdzić.Pojechałem do mechanika z myślą ile mnie to będzie kosztowało,A tu niespodzianka :-) Mechanik odkręcił wkąłd przy przepływomierzu, wyjął go i ukazały się tam dwie takie sprężynki (druciki).Były strasznie czarne,Lekko przeczyścił je benzyną, zakręcił i wszystko śmiga aż miło.Zapłacieł tylko 30zł.Byłem u Koseli w Kilcach.TWraz aż chce się jeżdzić.