Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL TDI PD] Regeneracja siłownika klapy gaszącej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam Panowie,

jestem już po tym zabiegu,udanym w 100% :good:

jako że sam siłowniczek nie występuje jako część zamienna tylko razem z EGRem ,także jest o co powalczyć.

robota jest banalnie prosta:

1.wyjmujemy siłowniczek(obrót w lewo i sam wychodzi)

2.rozpoławiamy(jest na zarzaskach)

3.mamy teraz dwie połówki gruszki,sprężyne,grzybek z cięgnem oraz powód kłopotów membrane!!

u mnie membrana była dziurawa,pękniecie dł.ok 1cm i dlatego nie trzymała podciśnienia.

umyłem wszystko w benzynie estrakcyjnej, a membrane skleiłem klejem do PCV.

składamy wszystko w odwrotnej kolejności i cieszymy sie spokojnym gaśnięciem auta :)

fotek nie porobiłem bo nie miałem aparatu. jest to naprawde prosta robota,nie da sie tam nic zepsuć :good:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

szkoda ze nie ma fotek a czy objawem zepsutej klapy bylo telepniecie przy gaszeniu ?????

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

W moim aucie przy gaszeniu mocno telepało od jakiegoś czasu i wymiana wężyka idącego od N239 do klapy gaszącej znaczenie wyeliminowała te telepaniu choć zastanawiam się nad rozebraniem siłownika jak kolega Michał.

Opublikowano
  • Autor

tak telepanie przy gaszeniu to główny i chyba jedyny objaw. najprościej to sprawdzić na pracującym silniku ręką zamknąć klape,jak zgaśnie miękko to siłownik do regeneracji lub wymiany

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie czy ta membrana jest do kupienia jako część zamienna ?

Opublikowano
Panowie czy ta membrana jest do kupienia jako część zamienna ?

nie...

ale znajdziesz ten silownik na allegro :) w tym roku znalazlem sam silownik za 50 zl

Opublikowano

kilka sztuk widziałem na all....nowych po 120zł cały siłownik ,ja wymieniłem bo sklejenie nic nie dało teraz miękko gaśnie

• 1 rok później...
Opublikowano

mam jedną fotkę tej membrany kiedyś też to kleiłem :wink:

2222222.jpg

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy telepanie przy gaszeniu wystepowalo przy kazdym gaszeniu czy bywalo roznie - raz zatelepalo mniej/bardziej lub czasami wcale ?

Opublikowano

różnie, zależy jak się guma ułoży

Opublikowano

To byc moze mam to samo, bo czasem zatelepie, a czasem nic kompletnie nie czuc przy gaszeniu.

Opublikowano

to napewno to rób póki poduszki całe ;-)

Opublikowano

Dzisiaj rozebralem i membranka jest cala:

qxsicgsk.jpg

Przeczyscilem, zalozylem i dalej przy gaszeniu czasem telepie. Jak byl zdjety ten grzybek to gasilem recznie, szybko zamykajac klape tym benckiem, na ktory naklada sie trzonek tego grzybka i wtedy bylo lux, auto sie gasilo bez zadnego telepanka. Moze cos jest nie teges z tym zaworkiem co steruje podcisnieniem EGRu, tak jakby za wolno sie to odbywalo?!

Edytowane przez KoJ@K

Opublikowano

Zaworek który tym steruje to n239 i też jest czasem zepsuty :)

Fajnie chłopaki ze to naprawiliscie. Ja nawet nie widziałem sensu naprawy bo kumpel mi załatwił za browarka z jakiegoś golfa..

Opublikowano

Przy większej ilości czasu kiedyś sobie podmienie te zaworki i popróbuje czy będzie jakaś różnica. :eusathink:

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam Panów! :) Przy wylaczaniu auta tez mi trzeslo buda ;/ i postanowilem rozebrac ten silowniczek i zeczywiscie byla tam 1 cm dziura, ale po zaklejeniu dalej to samo ;/ i co zauważyłem ze on powinien sie zamylac przy gaszeniu a on ani dgrnie; / to co bedzie winne ?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam. mam problem z klapa. sprawdzalem na zarowce to wychodzi ze masy nie mam...prad jest we wtycce jak zapale zaplon ale brakuje masa. moze ktos mial taki sam problem ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam :hi:

Po przeczytaniu tego postu, postanowiłem rozebrać siłownik ponieważ mam wyżej wymienione objawy jego zepsucia. Zrobiłem kilka zdjęć, oto rezultaty.

Jak widać Egr jest nieszczelny:

1fff22f3f49230b3gen.jpg

Ostatnio go wyczyściłem:

Oto efekt przed :

b769d7683a07b0fdgen.jpg

I po czyszczeniu :

37a7b623a71ea6e0gen.jpg

A teraz siłownik za który dzisiaj się wziąłem :facepalm:

c94c3d2700b1aa2egen.jpg

95d59f24798d9f8dgen.jpg

Jak widać na zdjęciu membrana jest pęknięta przy gaszeniu czuje często telepanie silnikiem, gdy jednak zgaszę go ręcznie silnik gaśnie idealnie równo cicho i bezboleśnie. Nie da się sklepić membrany ponieważ jest bardzo duże pęknięcie na samej górze.

Po namyśle postanowiłem kupić Nowy EGR :facepalm::facepalm: Przydało by się aby ktoś doradził mi jaki najlepiej kupić bo jest tego trochę na allegro i ceny są rozbieżne.

Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

Witam :hi:

Po przeczytaniu tego postu, postanowiłem rozebrać siłownik ponieważ mam wyżej wymienione objawy jego zepsucia. Zrobiłem kilka zdjęć, oto rezultaty.

Jak widać Egr jest nieszczelny:

1fff22f3f49230b3gen.jpg

Ostatnio go wyczyściłem:

Oto efekt przed :

b769d7683a07b0fdgen.jpg

I po czyszczeniu :

37a7b623a71ea6e0gen.jpg

A teraz siłownik za który dzisiaj się wziąłem :facepalm:

c94c3d2700b1aa2egen.jpg

95d59f24798d9f8dgen.jpg

Jak widać na zdjęciu membrana jest pęknięta przy gaszeniu czuje często telepanie silnikiem, gdy jednak zgaszę go ręcznie silnik gaśnie idealnie równo cicho i bezboleśnie. Nie da się sklepić membrany ponieważ jest bardzo duże pęknięcie na samej górze.

Po namyśle postanowiłem kupić Nowy EGR :facepalm::facepalm: Przydało by się aby ktoś doradził mi jaki najlepiej kupić bo jest tego trochę na allegro i ceny są rozbieżne.

Pozdrawiam :hi:

wyżej wkleiłem link gdzie można kupić sam siłownik klapy