wiktorsam Opublikowano 21 Czerwca 2011 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Witam Znalazłem przyczynę piszczącego paska wielorowkowego - zużyte stawiające za duży opór łożysko od wiskozy. Niestety żeby je wymienić muszę zwalić całą łapę, odkręcić pompę wody, alternator, pompę wspomagania. Niestety utknąłem już na pompie wspomagania, za chiny nie chce mi spaść koło pasowe. Odkręciłem te trzy śruby, a koło siedzi i tak jak przyspawane. Pukałem młoteczkiem i poza poobijanym kołem nic się nie zmieniło. Może mi ktoś napisać jak to k..estwo ściągnąć ? trzeba coś jeszcze odkręcić ? Będę wdzięczny
mlodyy Opublikowano 21 Czerwca 2011 Opublikowano 21 Czerwca 2011 kolo sie zbija, dobry młotek kawałek deski i jazda , kolo zazwyczaj zapieka sie wiec jakieś wd40, ja osobiście lekko podgrzałem je palnikiem i dwa uderzenia i zeskoczyło
karbonek Opublikowano 21 Czerwca 2011 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Ja do wymiany wisko zdejmowałem tylko alternator
wiktorsam Opublikowano 21 Czerwca 2011 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2011 wisko spoko, ale ja mam całe łożysko co w łapie siedzi do wymiany, trzeba na prasie wyciskać :/
mlodyy Opublikowano 21 Czerwca 2011 Opublikowano 21 Czerwca 2011 to tak jak Ci pisałem popryskaj wd jak nie masz palnika i młotkiem, ogólnie do zdejmowania tego kola jest ściągacz ale nie podejdziesz nim jesli przodu nie zdejmiesz
wiktorsam Opublikowano 21 Czerwca 2011 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2011 Przód mam zwalony, wd już od 3 dni leję, dzisiaj podejdę z palniczkiem może zejdzie w końcu
mlodyy Opublikowano 22 Czerwca 2011 Opublikowano 22 Czerwca 2011 to jeśli masz przód ściągnięty to zwykły ściągacz do sworzni itp i ładnie zeskoczy[br]Dopisany: 22 Czerwiec 2011, 11:06_________________________________________________tylko z tym paliczkiem to delikatnie żebyś za bradzo nie rozgrzał bo pompa pójdzie w piz....
Rekomendowane odpowiedzi