Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Preparaty do czyszczenia układu paliwowego i PD do ON

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Pierwszy raz mam do czynienia w silniku diesla z PD,Wiec pytanie moje brzmi:

Jakie preparaty i czy w ogóle można stosować do czyszczenia układu paliwoego i PD,które dolewa sie do baku z ON.

W poprzednich dieslach,czy to pompa,czy CR stosowałem Koncentrat do czyszczenia firmy STP lub Mixol w odpowiednich proporcjach,dodawane do baku z ON i zawsze było bardzo OK-cichszy silnik,wieksze kopyto i spalanie dużo mniejsze.Jak to jest gdy motor ma PD ?????

Opublikowano

jest o tym sporo na forum ale też możesz od czasu do czasu zalać STP do diesla z pompowtryskiwaczami :good:

Opublikowano

stp troche drogi k2 masz za 5zl i jest to samo.

Opublikowano
  • Autor

Ok,dzięki! Poszukam jeszcze na forum(a może ktoś poda jakiegoś linka) :rolleyes:

Czyli mówicie że spoko można lać do baku preparat i nie lekać o PD-może ktoś jeszcze da jakieś swoje doświadczenia w tej kwesti,będę wdzięczny!!! :hi:

Opublikowano

Leje STP co 5k km od około 2 lat.Poprawiły się korekcje na pompkach-potwierdzone logami przed użyciem i po.Pzdr.

Opublikowano

żaden ulepszacz nie zaszkodzi

Opublikowano

stp troche drogi k2 masz za 5zl i jest to samo.

STP to jedyny środek przebadany w war. tech. w Politechnice Śląskiej. Wypadł doskonale. Tylko z 1 zastrzeżeniem. Producent pisze by stosować co 5k km. Wg badan najlepiej co 10k km. I ja tak robie. I proszę nie pisać ze coś co kosztuje 16 zł jest drogie.

Pozdro

ZC

Opublikowano

STP dobry środek ale po co lałeś Mixol-jeździsz na opale?

Opublikowano

Hmmm chyba sobie kupie ten STP i zaleję ;)

Opublikowano

Co do STP hmm czy istnieje taka mozliwosc iz kanala, przewody paliwowe sa osadzone jakims nalotem w postaci "kamienia" i zastosowanie STP moze spowodowac oberwanie sie tych brudow jednoczesnie i zatkanie ukladu paliwowego ?

Opublikowano
  • Autor

Raczej nie.A to dla tego że idzie to wszystko dalej w gar,jest spalane i wydalane.

Mixol (olej do paliwa dla dwusówów-litr 12 zł) lałem do baku Vectry 2.0 DTI,BMW 320d oraz Volvo V50 CDTI-rewelka! :good: w proporcjach setka na 10 litrów ON co któreś tam tankowanie do pełna.

Olej ten ma to do siebie że podczas pracy usówa nagary,oraz zanieczystosci i ma własciwosci smarne.Bardzo dobrze rozpuszcza się w ON.Silniki chodziły ciszej,równiej i mniej paliły(moja sugestia) A podpowiedział mi to facet od Boscha co regeneruje pompy wtryskowe :rolleyes:

Tylko nie wiem jak to zadziała z PD :mysli:

Opublikowano

Raczej nie.A to dla tego że idzie to wszystko dalej w gar,jest spalane i wydalane.

Mixol (olej do paliwa dla dwusówów-litr 12 zł) lałem do baku Vectry 2.0 DTI,BMW 320d oraz Volvo V50 CDTI-rewelka! :good: w proporcjach setka na 10 litrów ON co któreś tam tankowanie do pełna.

Olej ten ma to do siebie że podczas pracy usówa nagary,oraz zanieczystosci i ma własciwosci smarne.Bardzo dobrze rozpuszcza się w ON.Silniki chodziły ciszej,równiej i mniej paliły(moja sugestia) A podpowiedział mi to facet od Boscha co regeneruje pompy wtryskowe :rolleyes:

Tylko nie wiem jak to zadziała z PD :mysli:

Myślę że tak samo
Opublikowano
  • Autor

No tak,tylko że legenda krąży że pompowtryski to wrażliwe,że to że tamto... a nowy jeden to 600zł :mysli:

A tak w ogóle to co sprawia że się PD psują???

Opublikowano

zła jakosc paliwa kolego ! ja co 2-3 tys km zalewam bak k2 diesel+ 50l ropy i autko pali bez problemu, nie kopci, chodzi naprawde bardzo ladnie, przyspiesza. Jak go kupilem to troche byl zamulony ale dalem rade. Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

No OK,ale co sie konkretnie psuje w samym pompowtryskiwaczu i dla czego???

Opublikowano

tak czytam i chyba u mnie ten zabieg się przyda ;)

a z tym mixolem to też fajna ciekawostka. nigdy o tym nie slyszałem.

polece dzisiaj na stacje i kupie te K2 lub STP :P

Opublikowano
  • Autor

No tak,ale jak nie lałeś preparatu długo,to musisz nalać STP na 40 litrów ON w baku,wyjeździć to do końca i zabieg od razu powtórzyć.W tedy powinno być OK :rolleyes:

Opublikowano

Koledzy STP nie jest złe ale radziłbym spróbować kanadyjskiego dodatku do ON "KLEEN-FLO" jest wydajniejszy i w porównaniu z STP moim zdaniem skuteczniejszy w BP za 500ml butelkę płaciłem 20zł :good:

Opublikowano

nie lejcie mixolu do pd bo wróży to problemy

mixol jak kolega napisał wyciszy silnik sprawi ze będzie łatwiej odpalał ale tylko w pompach starego typu i jest naprawdę bardzo dobry miałem omege 2.5TDS '02 i na zbiornik 70l lałem litr mixolu co jakieś 10000km

a co do PD czy CR to zawsze sprawdzone paliwo i wcale nie mysi to być D.GOLD czy inny V-POWER bo one i tak na stacje w jednej cysternie przyjeżdżają

Opublikowano
  • Autor

No to że dobre paliwo to wiemy i to jest podstawa!!!

Ale w tym wątku poruszamy tematy odnośnie przeczyszczenia układu paliwowego oraz PD.

Jak i jakie środki do tego zastosować by pomogło a przy tym problemów sobie nie narobić z pompowtryskami :rolleyes:

Wiec wszystkie sugestie w/w temacie bardzo mile widziane :hi: