W-69 Opublikowano 3 Lipca 2011 Opublikowano 3 Lipca 2011 Witam. Mam problem z wymontowaniem starego łożyska ze zwrotnicy. Powinno być zabezpieczone pierścieniami z obu stron. U mnie nie ma pierścieni a wygląda to jakby był jeden odlew zwrotnicy krawędzią zabezpieczającą i to z obu stron.
Szati 1991 Opublikowano 5 Lipca 2011 Opublikowano 5 Lipca 2011 tylko jak bedziesz je zakładał to musisz je zaprasować bo młotkiem możesz uszkodzić nowe łożyska;/
Mauros88 Opublikowano 5 Lipca 2011 Opublikowano 5 Lipca 2011 kolego wez to pozadnie wyczysc i musi sie seger tam znalesc :)U mnie bylo podobnie tez tak myslalem a po pozadnym wyczyszczeniu ku mojemu zdziwieniu pojawil sie seger. Rdza i brud wszystko ladnie zakryly
W-69 Opublikowano 9 Lipca 2011 Autor Opublikowano 9 Lipca 2011 Dzięki. Nowe już siedzi i można śmigać. Po dokładnym oczyszczeniu okazało się że nie ma tam żadnego segera jest po prostu wprasowane do oporu i już. Jeśli chodzi o sposób montażu nowego to można to zrobić młotkiem. Należy najpierw wbić łożysko w zwrotnicę uderzając tylko w pierścień zewnętrzny np. przez stare łożysko a potem wbić piastę uderzając tylko w wewnętrzny. Ja tak zrobiłem i wszystko jest OK Pozdrawiam
piotr26a4 Opublikowano 2 Października 2011 Opublikowano 2 Października 2011 Kolego mnie też czeka wymiana przedniego łożyska jak możesz to napisz jak to robiłeś czy trzeba rozpinać wahacze czy nie ma takiej konieczności?
yahoovip Opublikowano 2 Października 2011 Opublikowano 2 Października 2011 Odkręcasz wahacze, wyciągasz zwrotnicę, wybijasz łożysko, wbijasz nowe. Max godzina roboty.
piotr26a4 Opublikowano 2 Października 2011 Opublikowano 2 Października 2011 Ok dzięki chodziło mi najbardziej o to czy wahacze trzeba rozpinać bo jakoś mam do tego uraz
pieciajek Opublikowano 2 Października 2011 Opublikowano 2 Października 2011 Całą zwrotnicę trzeba wyjąć i srubę z przegubu też odkręcić jak i również zacisk i tarczę. A jak zaczniesz wybijać i wbijać jak Ci radzą to będziesz kupował i wymieniał łożysko do nieskończoności. Wymiana tylko za pomocą prasy hydraulicznej acha, patrz jak wciskasz prasą nowe bo wewnątrz łożysko nie ma jednego wymiaru i jak dobrze pamiętam to szerszą średnicą od zewnątrz. A zabezpieczenia nie trzeba bo audi to sprytnie wymyśliło że jedno drugie blokuje i wszystko działa jak należy.
Rekomendowane odpowiedzi