Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADR] Lekkie opóźnienie przy hamowniu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zmieniłem wczoraj tylne zaciski w mojej a4 (Ciekły z ręcznego). Założyliśmy zaciski z golfa IV (aluminiowe, trzeba było tylko wymienić kawałek przewodu) I albo jestem przewrażliwiony albo coś mi się wydaje, że podczas pierwszej fazy naciskania, pierwsze centymetry naciśniętego hamulca samochód nie reaguje, dopiero "później" zaczyna mocno zwalniać. Szukam dziury w całym, czy jednak coś jest nie tak ?

Czy wracać do mechaników i suszyć im głowę?

Opublikowano

pamiętam że jak zmieniłem płyn hamulcowy (co też pewnie zrobiłeś) to na początku (jakieś 300 km) miałem wrażenie że moje hamulce są "za miękkie", też na początku nie działały, trzeba było nieźle przycisnąć.

Wszysko się musi dotrzeć...

Opublikowano

a moze uklad hydrauliczny zaciskow nie wpolpracuje prawidlowo z pompa hamulcowa...

Opublikowano

a moze uklad hydrauliczny zaciskow nie wpolpracuje prawidlowo z pompa hamulcowa...

jest ktoś mi w stanie potwierdzić czy jest różnica w "działaniu mechanizmów" hamulca ze może ona prowadzić do jakby takiego opóźnienia ?

Opublikowano

wiesz, to zwyczajne gdybanie. ale jezeli problem pojawil sie po zalozeniu tych zaciskow to wniosek nasuwa sie jeden...

ew. przyczyna moglabybyc inna pojemnosc robocza cylinderka i tloczka zacisku.

Opublikowano

ja bym sprawdził średnicę cylinderka. jeśli jest mniejsza niż w orginale to niestety bedzie słabiej hamować albo trzeba bedzie konkretnie deptać...