Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Gdzie usunąć DPF-sprawdzone warsztaty.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, po wymianie czujnika różnicy ciśnień, przeczyszczeniu całego układu podciśnieniowego, wyczyszczeniu układu egr moja fura dalej ma kłopot z DPF(zapala się kontrolka dpf, tryb awaryjny i rób co chcesz), filtr niby ma zanieczyszenie 15%, ale nie wiem czy popiołu czy spalinami, moi mechaniorzy twierdzą że popiołu, ale ja myślę że DPF mam zawalony i należy go usunąć. jak ktoś ma pomysł co może być przyczyną to proszę o opinie, no ale jeśli moja teza się sprawdzi to DPF do wywalenia. więc proszę o namiar gdzie mogę pozbyć sie nieszczęsnego DPF-a i jakie mogą być konsekwencje(może będę miał jeszcze wiecej kłopotów), najbadziej interesują mnie wojewódzwa: pomorskie lub mazowieckie. Pomocy.

Opublikowano

mrmotors.pl oraz ecuprojekt.pl :wink4:

Opublikowano
  • Autor

dzięki chłopaki, umówiłem się do AZ, walę tam w piątek wyciąć ten nieszczęsny DPF.

Opublikowano

dzięki chłopaki, umówiłem się do AZ, walę tam w piątek wyciąć ten nieszczęsny DPF.

:good:

Opublikowano

a coś sprawdzonego na śląsku możecie polecić ?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

borczan:

czy po wycięciu flitra poprawiła Ci się dynamika auta?

Opublikowano

ile taka wycinka DPF-u kosztuje?? :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

Po wycięciu filtra auto znacznie zwiększyło swoją dynamikę :evil:, polecam usunąć dziada i cieszyć się z jazdy bez ekozamulania :sick3:.

Opublikowano

borczan:

a orientujesz się czy wystarczy usunąć dpf z ecu,a w dpfie wewnątrz przebić na wylot dziury,tak aby zostawić oryginalną obudowę a w środku pusty ?

czy trzeba to zrobić jakoś inaczej?

Opublikowano
  • Autor

DPF musisz wyciąć fizycznie i usunąć programowo, puszkę nacinasz, wywalasz filtr i wspawujesz rurkę. więcej u tunera który ci to wykona, bo ze mnie laik w tym temacie :)

Opublikowano

ehhh te dpfy..

mam BPW i tam też niestety siedzi DPF. W audi jestem świeżak - jak wygląda kontrolka od DPF'a? szukałem na desce, ale nigdzie jej nie widzę :no: i zastanawiam się, czy zostało to wyłączone programowo i zauważyłem, że od samego początku czuć spaliny z wydechu, ale przy DPFie nic nie powinno być czuć... Zrobiłem ok 600km po trasie z przerwami i dalej czuję w garażu spaliny. Spalanie na trasie przy 100km/h wynosi 4.9l czyli bardzo MAŁO!

jak sprawdzić, czy DPF jest zaprogramowany, czy nie?

Opublikowano
  • Autor

Kontrolka dpf-u to tłumik z kulkami w środku widoczny na fisie(podczas procesu regeneracji), a czy został prawidłowo wyłączony programowo,to dowiesz się jak ci sie zapali kontolka. U mnie jak miałem dpf-a to też czułem spaliny, więc sprawdź pod maską czy masz pospawaną puszkę od filtra.

Opublikowano

ehhh te dpfy..

mam BPW i tam też niestety siedzi DPF. W audi jestem świeżak - jak wygląda kontrolka od DPF'a? szukałem na desce, ale nigdzie jej nie widzę :no: i zastanawiam się, czy zostało to wyłączone programowo i zauważyłem, że od samego początku czuć spaliny z wydechu, ale przy DPFie nic nie powinno być czuć... Zrobiłem ok 600km po trasie z przerwami i dalej czuję w garażu spaliny. Spalanie na trasie przy 100km/h wynosi 4.9l czyli bardzo MAŁO!

jak sprawdzić, czy DPF jest zaprogramowany, czy nie?

a usuwał Ci go ktoś?

Opublikowano

z doświadczenia wiem, że przy DPFie nic niepowinno czuć, jednakże ja czuję, że lecą "syfy" ale nie możliwe, aby cały czas się wypalał - czy jak proces wypalania jest aktywny to komputer bedzie mnie sygnalizował?

Poprzedni właściciel mówił, że nic nie robił z autem (jest pełny serwis z fakturami) ale wiadomo?? jestem takiego zdania, że sam się wszystkiego bede dowiadywał ze zbiegiem czasu.

Można jakoś domowymi warunkami sprawdzić, czy DPF jest wyłączony?

Opublikowano
  • Autor

Tak komputer poinformuje cię o procedurze wypalania.

U mnie jak zaczynałem przygodę z DPF-em, spaliny były wyczuwalne nawet wewnątrz auta.

Opublikowano

W jaki sposob komputer informuje ze procedura wypalania trwa? :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Kontrolka na fisie-tłumik z kulkami w środku. :wallbash:

Opublikowano

Zamiast walic łbem w scianę nie pisz bzdur.Ta kontrolka tylko informuje o zapchaniu filtra a nie mowi nic ze trwa dopalanie!

Co wcale nie jest jednoznaczne.Innymi słowy dopalanie może trwac a wcale kontrolka tego nie sygnalizuje.

Nie wprowadzaj w błąd.