Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Który z nich jest FWD a który QUATTRO...?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów i koleżanki :hi:

Mam pytanie myślę o zmianie silnika na dużo lepszy i chciałbym dowiedzieć sie konkretnie który z tych silników jest z napędem FWD a który QUATTRO... Wiem że z FWD niema sensu robić QUATTRO dlatego proszę o pomoc w wyborze nowego silnika i jakieś opinie co do tych silników...

image.jpg

Opublikowano

Bierz 1.8t quattro lub 2.8...

Opublikowano
  • Autor

Hmmm no tak ale czy da się i czy się opłaca wsadzić do mnie quattro...

Opublikowano
Hmmm no tak ale czy da się i czy się opłaca wsadzić do mnie quattro...

do b5 nie wsadzisz Q... inna podłoga

Opublikowano

QUATTRO to opcja i nie jest przypisana do konkretnego silnika, ale z reguły łatwiej było kupić A4 w Q z większymi silnikami. Bierz 2.8 30v albo 1.8T

Opublikowano

Każdy silnik oprócz 1.6 i 1.9 w wersji 90 konnej był w opcji z quattro

Opublikowano

Witam kolegów i koleżanki :hi:

Mam pytanie myślę o zmianie silnika na dużo lepszy

dużo lepszy byłby z S4, do Ciebie 1.8T bo będziesz mógł jeszcze coś z niego wycisnąć

Opublikowano
  • Autor

no i wszystko jasne czyli mam do wyboru 2 silniki 1.8T albo 2.8 30V wydaje mi sie ze 2.8 bedzie chyba lepszym wyborem...

Opublikowano

no i wszystko jasne czyli mam do wyboru 2 silniki 1.8T albo 2.8 30V wydaje mi sie ze 2.8 bedzie chyba lepszym wyborem...

pod jakim kątem lepszy :mysli:

2.8 = 193 PS i koniec + duże spalanie

1.8 T = min 150 PS w serii + potencjał na więcej (sam program i podchodzisz pod 200 PS jak nie w 200 )

Spalanie 1.8 T na pewno niższe niż w 2.8

Opublikowano

1. W 1.8T 150PS samym programem możesz mieć maksymalnie 180PS o ile silnik jest zdrowy

2. 2.8 spali niewiele więcej niż 1.8T i jest napewno wytrzymalszy i dźwięk fajny ale serii to napewno nie będzie trzymał nie mówiąc już o braku możliwości podniesienia mocy.

Tak więc jedynym słusznym silnikiem zdaje się być 1.8T. Sam chętnie bym sobie wrzucił taki silnik :)

Opublikowano

suma sumarum 1.8 T bierze górę każdy to powie ja nie każdy to większość

bierz 1.8T

Opublikowano

a dzwiek 20V tez jest IMO fajny, moze nie rasowy jak V6 ale na pewno inny niz zwyklej 4cyl jednostki

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

pod jakim kątem lepszy :mysli:

2.8 = 193 PS i koniec + duże spalanie

1.8 T = min 150 PS w serii + potencjał na więcej (sam program i podchodzisz pod 200 PS jak nie w 200 )

Spalanie 1.8 T na pewno niższe niż w 2.8

aha bardzo dziękuje za info... a jeśli oprócz chipa chciałbym zaingerować w silnik (np.; intercooler, lepsze turbo itp) co wybrać i wogóle co jest 5??? jeśli możecie to podrzućcie jakies linki z takimi przeróbkami 1.8T bo jestem tym zainteresowany...

Opublikowano

Kolego jak chcesz tak mocno dłubać turbo soft itp. to może lepiej S4 B5 nie są w dużych cenach a masz i V6 i turbo x 2 :wink4:

Opublikowano

Jesli chodzi o moc to tylko turbobenzyna(1,8t i 2,7bt), ale tanio nie będzie

Opublikowano

Ja polecam 1.8T. Nie brałem w ogóle go pod uwagę.Rozglądałem się za 2.8 bo fajniejszy dźwięk no i to wolnossące V6. Kupiłem jednak 1.8T w mocniejszej wersji AJL czyli 180km i nie żałuję ani trochę.Brałem się już z 2.8 i nie dostałem po tyłku bo szliśmy równo. A po programie z 180 koni zrobi się ok.210 :) Ja żałuję tylko że mam FWD bo w deszczowe dni buksują mi koła ale nie można mieć wszystkiego. Ja z swojej strony polecam 1.8T(szukałbym wersji 180km) albo 2.8 z q

Opublikowano

Nigdy sie nie zrobi na 210 po programie :gwizdanie: nawet 2 z przodu nie zobaczy bez wymiany mechaniki

Opublikowano

Nigdy sie nie zrobi na 210 po programie :gwizdanie: nawet 2 z przodu nie zobaczy bez wymiany mechaniki

Czemu tak sądzisz? Kolega z pracy ma AJL-a i po samym chipie wyszło mu 208km :) Jak silnik jest w dobrej kondycji to myślę że jest to możliwe. Devastation czyli forumowy kolega w swoim AJL-u ma 212km po chipie.

Opublikowano

jak by tak było pieknie to by było o tym głosno na forum, a jakos nie jest, nie ruszysz dolotu, testpipe i innych szmerów bajerów nie ma szans na 200km w tym silniku. AJL ma chyba wtryski inne od tego 150km

turbo ma takie samo jak AEB, jedyny 1,8t który robi sie na ponad 200 programem to BEX w serii 190km ale ma turbo K03s

Opublikowano

Może i masz rację ale ja wykres kolegi widziałem i wzrok mam dobry :) Oczywiście nie mówię że nie masz racji bo może nie znam się aż tak dobrze jak ty i nie mam takiego doświadczenia przy grzebaniu w autach ale pisałem koledze który założył ten wątek o własnych doświadczeniach.Jedyne co np. u mnie było zmieniane to DV na ten z Audi TT 225km. I w serii moje auto pokazało 189km więc myślę że chip podnosi moc troszkę więcej niż 10km :) Chociaż gdzieś słyszałem że w AJL-u przyrost mocy nie jest tak duży jak w zwykłym AEB więc mogę sie mylić :wink4: