Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Lampy LED tzn. dlaczego nie warto ich zakładać - living version

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

są zwolennicy i przeciwnicy... wydaje mi sie ze temat juz jest wyczerpany...kazdy zrobi jak uwaza..

pozwolę sobie też wrzucić filmik uniwersalnych DRL...efekt widać przy 0:36 sek filmiku

http://www.youtube.com/watch?v=R1VkvMGnHs4#noexternalembed-ws

nie wiem czy to są te lampy co na filmiku ale to są najszersze jakie znalazłem z uniwersalnych na allegro...mają 30cm

każda dioda ma ponoć 1W

http://allegro.pl/swiatla-do-jazdy-dziennej-drl-523hp-led-e4-gwaran-i1937203475.html

Opublikowano

Ja jestem tego samego zdania co "Kowi87" :notworthy: Lampki choinkowe wcale nie są lepiej widoczne :thumbdown:

Ilość diod(68) w DRL H7 wraz z oryginalnymi odbłyśnikami światła drogowego dają o niebo lepsze światło, nie mówiąc już o efekcie wizualnym, który lampki choinkowe niestety psują:

afada0792a67a440gen.jpg

ca98f3268d1067a6gen.jpg

:hi:

Opublikowano

Te moze były by i nie głupie :mysli:

Ja jestem tego samego zdania co "Kowi87" :notworthy: Lampki choinkowe wcale nie są lepiej widoczne :thumbdown:

Ilość diod(68) w DRL H7 wraz z oryginalnymi odbłyśnikami światła drogowego dają o niebo lepsze światło, nie mówiąc już o efekcie wizualnym, który lampki choinkowe niestety psują:

afada0792a67a440gen.jpg

ca98f3268d1067a6gen.jpg

:hi:

:good:
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Jako elektronik, kilka uwag :

SPRAWNOŚĆ

1,3% sprawność żarówki włóknowej z kloszem czerwonym

4% Sprawność żarówki żarnikowej - Białej

16% Sprawność lamp wyładowczych (ksenony?), jarzeniówki, "białe" LED. Białe LED nie istnieją, to LED niebieskie z luminoforem - luminofor zamienia niebieskie światło na inne (czerwone zielone) w takiej proporcji że razem tworzą światło białe: N11%, CZ39% ZIEL50%. Białe zimne więcej niebieskiego.

96% Sprawność led monochromatycznych (jednokolorowych) czerwonych, żółtych.

CENA

30gr/szt Malutkie LED są tanie np. Transfer Multisort Elektronik - Części elektroniczne

400zł/szt Duże 100W kolor czerwony

Transfer Multisort Elektronik - Części elektroniczne

Ta duża z przykładu świeci tak jak 5000 tych małych.

Jak widać więcej szt. znaczy taniej i mniej światła.

Porządne światło jazdy dziennej składa się z kilku LED (5-8szt) o mocy 3-5W lub więcej (np. 10W) a nie ze 100 malutkich.

350zł Białe 100W LED kosztują gołe 350zł

1360zł lampa uliczna tej mocy

Transfer Multisort Elektronik - Części elektroniczne

Jak coś kosztuje poniżej tej ceny to nie świeci jak w reklamie

Co do wyglądu nie mam zdania.

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo widać te LEDY lepiej niż zwykłe lampy

i tutaj sie zgodze z SZYNIKAR led jest duzo lepszy niz zwykle zarowki i mniej pradu zra tylko ich cena poki co jest wieksza , ale dobrze zrobione led oswietlenie jest wytrzymale i przez to producenci zarowek nie chca ich, zwykla zarowka pali sie szybciej i wiecej ich kupimy, proponuje obejrzec film o nie oficjalnej zmowie producentow zarowek ktora juz w 1920 jak dobrze pamietam powstala i ograniczyla zwyklej zarowki co mamy w domu zywotnosc o 1000 godzin, slynne palenie sie zarowek H7 tak wiec jest wytlumaczone i nawet H7philips pada po kilku miechach pracy ,

---------- Post dopisany at 21:14 ---------- Poprzedni post napisany at 20:42 ----------

samochod ma sluzyc i byc ekonomiczny i skoro mam wymieniac zarowki phlilipsa po 20 zl co pare miesiecy , a przez 1,5 roku juz 4 H7 wymienilem to wole zamontowac ledy mimo ze ktos moze powiedziec ze w moim a4 to zle wyglada, po prostu wybiore jaies lapmy led i zamontuje kolo halogenow jak przepisy mowia gdzies na wysokosci 25 cm, bawienie sie w paski led to bezsens, a nie zamierzam wypalac lamp mijania i niszczyc akumulatora bo ktos zarzadzil jazde na swiatlach mijania cala dobe i to przy silnym lobby producentow zarowek i pewnie producentow akumulatorow , i mowa ze to szpeci samochod to jest troche bezsensowne , tak samo ktos moze powiedziec ze samochod 12 lat to zlom ale na taki mnie stac i taki mi odpowiada , szpecenie samochodu to tuning w stylu ze moj bedzie wygladal na nowszy model lub na taki ze optycznie bedzie mial 100koni wiecej , bo mu wydeech zaloze to huczy i wyglada jak komin, ale kazdy robi co mu sie podoba i to jego gust, kiedys jak instalacje gazowe wchodzily to wiele bylo opini negatywchych ja kto gaz niszczy silnik , i uswiadomiano mnie ze silnik mi padnie od gazu , jakos 300 tys zrobilem na silniku i silnik wytrzymal a buda zgnila , i tyle co oszczedzilem jezdzac na gazie zamiast na paliwie to bym z 3 silniki kupil , tak samo montujac led widze w tym oszczednosc bo nie bede musial tyle h7 kupowac i przedewszystkim lampy bede mial nie wypalone i w nocy bede lepiej widzial a i akumulator dluzej wytrzyma, tylko jest kwestia ktore lampy led kupic , bo duzo badziewia na rynku , nawet philipsa kiedys byly duze lepsze i jak tuaj jeden forumowicz pisal juz dwa lata jezdzi na nich a co do opini tych teraz produkowanych slysze ze sa sporo slabsze w jakosci niz te dawniej , ciekawy jestem czy istawodawca wprowadzajac przymus jazdy na swiatlach przez caly rok i zachwalajac jak to bedzie bezpieczniej bral pod uwage fak ze lapmy moga sie wypalac i przez to beda slabiej swiecic w nocy i przez to moze pogorszyc sie bezpieczenstwo jazdy w nocy, a mysle ze kazdy potwierdzi fakt ze lampy ktore sa nowe swieca lepiej niz lampy ktore maja 10 lat,

Opublikowano

Poprawność gramatyczna tekstu powyżej zwala z nóg:decayed: