Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Wysokie spalanie - Co może być przyczyną ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym utworzyć ten wątek ponieważ na forum są rożne tego typu ale żadnego konkretnego.

Chciałbym żeby każdy kto miał problem z wysokim spalaniem w silniku 1.8 turbo AEB napisał tu gdzie miał problem i ew. napisał jakie spalanie wychodziło i jakie wychodzi po korekcji błędu.

Opublikowano

a co to znaczy duże spalanie? ja jak się bujam wokół komina spalam ok 9-10 na 100 ale na trasie spalam ok 6,5 moja żona z lekką nogą spali 6 na 100 trasa to równe 100km. I myślę że to przyzwoicie. U Ciebie jest dużo więcej? :wink4:

Opublikowano

Spalanie to temat rzeka, ale u mnie najczęściej zależy od ciężaru nogi. Często stosunkowo dużą różnicę robią pozornie błahe rzeczy np. ciśnienie w kapciach, zbieżność. Wystarczy, żeby czujnik temperatury dawał błędny sygnał do kompa i ten będzie niepotrzebnie długo utrzymywał silnik na ssaniu. Sama jakoś paliwa, to też istoty w tym zakresie temat - pewnie nie jeden z nas przekonał się o tym jak mu jakieś badziewie do baku się dostało.

Opublikowano

U mnie na ten przykład w zimę z niesprawnym czujnikiem G62 i termostatem po mieście przy spokojnej jeździe palił 22 litry na 100.Teraz po wymianie z 13l miasto i trasa to tak około 7.5-8l. :wink4:

Opublikowano
  • Autor

No ja akurat ma ten problem że w mieście pali mi 10l na 100 i nie mogę zjeść niżej chodź bym nie wiem co robił kiedy jechałem do DE okazało się że przy 140 km średnia spaliła mi łajza 11.2 l/100 km :shocked:[br]Dopisany: 01 Sierpień 2011, 08:08_________________________________________________Przyszło mi do głowy jeszcze coś ... Ostatnio temperatura wody długo nie rośnie przejeżdżam ok 5 km i nie ma 90stC myślę teraz o termostacie ew. o czujniku temperatury

Opublikowano

No ja akurat ma ten problem że w mieście pali mi 10l na 100 i nie mogę zjeść niżej chodź bym nie wiem co robił kiedy jechałem do DE okazało się że przy 140 km średnia spaliła mi łajza 11.2 l/100 km :shocked:

przeciez to jest jak najbardziej poprawne spalanie dla AEB , czego oczekujesz ???

w trasie jezdzij do 110km/h to bedzie ci palić 9,5 :good:

9-10 na 100 ale na trasie spalam ok 6,5 moja żona z lekką nogą spali 6 na 100 trasa to równe 100km.

japierdole , wytłumacz mi jak to robisz ???? z jaka prędkością poruszasz sie zeby uzyskać to 6/100 ???

trasa to tak około 7.5-8l. :wink4:

j.w.

Opublikowano

6/100 niczym dieslem :>

Opublikowano

6/100 niczym dieslem :>

szok normalnie :kox: :kox: :kox:[br]Dopisany: 01 Sierpień 2011, 11:19_________________________________________________zeby nie było ,że nie na temat to powiem ze przez rok użytkowanie AEB nigdy nie zszedłem poniżej 10/100 , nieważne czy miasto , czy trasa

Opublikowano

Moje Q jak mi spali 10 to jestem szczęsliwy :naughty: normalnie w mieście od 12 w góre :rolleyes:

Opublikowano

No właśnie. Ostatnio wyszło mi z przeliczeń niecałe 12 w mieście i jestem szczęśliwy :D

Trasa ok. 110 km/h to tak niecałe 8. I uważam, że moje Q normalnie pali.

Opublikowano
  • Autor

No właśnie to mnie zdziwiło hehe bo ja czy trasa czy miasto 10 - 11 :mysli:

Opublikowano

Tak jak Moskal nie wierze, ze AEB pali kiedykolwiek komukolwiek 8l....mi seryjny nawet na trasie na 16" nie spalał mniej jak 9 i to na niemieckim paliwie a w Polsce było zaraz litr więcej..

Opublikowano

Mi w trasie pali min 8 L jak poszaleje na lewym pasie to i do 9-10L, ale raczej staram sie nie palowac. W miescie to loteria, mam male miasto i czesto gasze, odcinki po 3 km, czasem go zagrzeje i sobie poszaleje. Bez szalenstw 9-10L, jak troche sobie odpuszcze i polatam po miescie 120 km/h to i 13L na 100 km. Owszem moglo by palic mniej, ale jako takiej tragedii nie ma :rolleyes:

Opublikowano

:polew:

zobaczylem tylko naglowek tematu, mysle sobie wejde, to bedzie beka i sie nie zawiodlem :polew:

ale ludzie to maja dziwne jazdy, 6l/100km w aeb :polew::wallbash:

qwa miszcz nad miszcze, z takimi umiejetnosciami startowalbym w mistrzostwach swiata w eco drivingu.

znam zasady eco drivingu i umiem je wcielac w praktyke, moj silniik jest w bardzo dobrej kondycji ale nigdy nie udalo mi sie zejsc w trasie ponizej 8l/100km i to na prawde jadac 90km/h ledwo muskjac pedal gazu, bez zadnych redukcji i wyprzedzan. ani w miescie ponizej 10l/100km

tu na forum widze sa czarodzieje wieksi niz sam harry potter :kox:

juz lepiej sie poprzechwalac komu najwiecej spalil :decayed: mi w zime przy zabawie ponad 25

Opublikowano

Tak żeby nie było i dla zachowania jakiejkolwiek równowagi że AEB pali mniej jak najnowsze węglarki napiszę że moje AEB po programie na seryjnych gratach + 18" koła w trasie przy średnich prędkościach 140-170 a czasem szybciej spalało w granicach 11l lpg ( na sekwencji ) natomiast po samym mieście nigdy nie spalił mniej jak 16l a norma u mnie jest w granicach 18l lpg, kolega również miał takie samo audi z takim samym silnikiem w quattro i spalanie wychodziło bardzo podobne, więc nie wiem jak niektórym wychodzi spalanie rzędu 8-10l :shocked: chyba że tylko w moim silniku turbina ma co robić :gwizdanie:

Opublikowano

ja mam na tasie 10/100 przy prędkościach do 150 km/h w mieście bez deptania wychodzi 12-14 . Nie wierzę w opowieści o spalaniu 8/100 świstak nie może być niedokarmiony .

spalanie 17/100 miałem przy trybie awaryjnym niezależnie czy miasto czy trasa . Turbo nie pompowało , klima odcieta . Wymiana ECU załatwiła sprawę .