A4_Dominik_WAW Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Mam problem, po odpaleniu po dłuższym postoju tj. na przykład przez noc, lekko podszarpuje i tak 10-15 sekund ale jeszcze nigdy mi nie zgasł jak innym kolegom z forum. Zauważyłem że problem w lecie się zmniejsza natomiast w zimie wzrasta. Obstawiałem albo pompki lub zapowietrzony układ paliwowy. Na początek zrobiłem logi od razu po odpaleniu auta po dłuższym postoju i wydaje mi się że coś się źle dzieje na pompce w trzecim cylindrze. Jaka jest procedura odpowietrzania układu paliwowego? Zrobiłem logi u siebie na zimnym silniku temperatura płynu chłodzącego 30 stopni: Grupy: 001 - http://vaglog.rtnet.pl/dominikt_53759.html Grupy: 004,013,023 - http://vaglog.rtnet.pl/dominikt_53760.html I jak widać korekcje na pompkach są w miarę ok a bipy na 3 wtrysku wydają się za wysokie i stąd to szarpanie tak mi się wydaje lub zapowietrzony układ.
michcio1985 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 kąt synchro sie rozjeżdża jak chce(może ciężko palić i poszarpywać), korekcje wtrysków ujdą ale 2 odstaje(może poszrpywać), w Bipy na 3cim pompowtrysku sugerują jego zgon w najbliższym czasie[br]Dopisany: 04 Sierpień 2011, 21:17_________________________________________________ajjj i silnik ledwo ciepły,rozgrzej go porządnie i powtórz logi
A4_Dominik_WAW Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2011 kąt synchro sie rozjeżdża jak chce(może ciężko palić i poszarpywać), korekcje wtrysków ujdą ale 2 odstaje(może poszrpywać), w Bipy na 3cim pompowtrysku sugerują jego zgon w najbliższym czasie[br]Dopisany: 04 Sierpień 2011, 21:17_________________________________________________ajjj i silnik ledwo ciepły,rozgrzej go porządnie i powtórz logi No to wszystko to ja wiem, ale kąt synchronizacji chyba inaczej wygląda na ciepłym a na zimnym silniku na zimnym powinien trzymać 0.0 i skakać czasami na -0.6 ale na rozrządzie jest już 60 tys zrobione. Więc to norma że napinacz się zużywa. Nie wiem o co chodzi z tym 2 wtryskiem że odstaje bo na początku złapał 1.1 ale później spadł i to znacznie. Czy korekcje mają coś wspólnego z bipami ? Czy 3 wtryskiwacz nadaje się do regeneracji a może da się zasugerować jakieś uszkodzenie może jakieś uszczelniacze itp. ? Czy da się to tylko zrobić po wymontowaniu?
IDUAL Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Kolego rozgrzej silnik do 90 i zobacz jakie bedą korekcje i bipy na zimnym zawsze są wieksze . Bipy na minusie oznaczają problem z paliwem za mało go mozna by spróbować wymienić filtr paliwa rozgrzać bryke i sprawdzić bipy. Czytałem też na forum Skoda ze kolesiowi też drgało auto kupił jakś płyn który podpina sie pod filtr paliwa i czyści pompowtryski i ustało a też mu doradzali wymiane i jest do przodu którąś stówe.
marewel Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Początek końca pompek to wlanie telepanie nie równa praca przy odpalaniu.Właściwy koniec to nie równa praca na ciepłym. Chcesz mieć spokój to wymiana końcówek w nadarzynie odrazu na większe,ja tego nie zrobiłem przed programem i to był błąd.
Rekomendowane odpowiedzi