Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Silnik 2.8 rozrząd na pasku czy na łańcuchu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chcę się w pewnej kwestii upewnić... w silniku 2.8 który był montowany do A4 B5 rozrząd jest na pasku, to wiem wyczytałem też że występuje w nich łańcuch na wałkach zaworowych ale tylko wtedy gdy są po dwa wałki i do tego są baaardzo drogie napinacze, po 1500zł których potrzeba 2, kiepski ze mnie mechanik i trochę tego nie rozumiem. Jak to w końcu jest :confused4: ?

Opublikowano

na rozrzadzie jest pasek

pomiedzy wałkami jest łancuch

napinacz nie jest drogi, bez obaw

mocno halasuje łańcuch ???

Opublikowano

nie jest? to po ile są do 2.8 tak z ciekawości? bo do 2.7 to cena zabija za sztuke

Opublikowano

Do 1.8T nastawnik wałka beż żadnych rabatów 1550 a do tego 2.8 będzie całkiem podobnie tylko x2

Opublikowano

też mi sie wydaje że nie jest tak kolorowo jakby sie mogło wydawać :gwizdanie:[br]Dopisany: 18 Sierpień 2011, 22:19_________________________________________________nie wiem jak jest w 2.8 ale w 2.7 mozna sprawdzić vagiem napinacze :wink4:

Opublikowano

to te same napinacze[br]Dopisany: 18 Sierpień 2011, 22:25_________________________________________________do 1.8 kupisz juz za:

http://allegro.pl/napinacz-lancucha-walka-rozrzadu-vw-audi-1-8t-20v-i1771040309.html

Opublikowano

no to ja najtaniej znalazłem 900 za sztuke kiedyś

Opublikowano
  • Autor

Na razie nic nie hałasuje bo na razie zastanawiam się nad zakupem auta z takim silnikiem. Kurde a już myślałem że znalazłem swój ideał jeśli chodzi o silnik.

Opublikowano

Na razie nic nie hałasuje bo na razie zastanawiam się nad zakupem auta z takim silnikiem. Kurde a już myślałem że znalazłem swój ideał jeśli chodzi o silnik.

:blink::wtf:

Opublikowano

:blink::wtf:

nie dziw się kolega nie chce auta z turbo bo aktualnie ma takie
Opublikowano

Napinacze podejdą od 2.4 - są to praktycznie bliźniacze silniki. A tak na marginesie, to nie ma silników idealnych, w każdym znajdzie się jakaś słaba strona.... w tym to akurat trzeba oleju pilnować, bo lubi sobie czasami puścić jakąś uszczelką;)

Opublikowano
  • Autor

Dzięki koledzy za odpowiedzi. Wiem że niema idealnego ale chciałbym wybrać mniejsze zło :evil: . Ten napinacz przy jakim przebiegu zaczyna siadać? Co może dzwonić w silniku po stronie kierowcy, gdzieś nisko, słychać przy skręconych kołach, pompa oleju ?? Oglądałem już kilka aut z 2.8 i w każdym dzwoni i świszczy z innej strony, góra, tył, boki silnika masakra...

Opublikowano

Dzięki koledzy za odpowiedzi. Wiem że niema idealnego ale chciałbym wybrać mniejsze zło :evil: . Ten napinacz przy jakim przebiegu zaczyna siadać? Co może dzwonić w silniku po stronie kierowcy, gdzieś nisko, słychać przy skręconych kołach, pompa oleju ?? Oglądałem już kilka aut z 2.8 i w każdym dzwoni i świszczy z innej strony, góra, tył, boki silnika masakra...

mój słyszałeś? :decayed: tylko wtryski od gazu sobie cichutko klepią :decayed: dlatego szukaj cierpliwie nie powinno być nic słychac
Opublikowano

U mnie słychać pompę od wspomagania:). Ciężko będzie Tobie trafić ideała z min 10 letnim stażem pracy:)

Opublikowano
  • Autor

paput Słyszałem że nic nie piszczało, jęczało :) Tak ma być. Gdyby ktoś z was zobaczył jakaś zadbana A4 2.8 proszę o kontakt :>

Nie musi być ideał, może piszczeć jakaś rolka, altek albo wspomaganie ale oby nie jęczał silnik :naughty:

Opublikowano

nie bierz 2.8, szukaj 2.4

ja bym bral 1.8T ale to juz Twoja sprawa

Opublikowano
  • Autor

nie bierz 2.8, szukaj 2.4

ja bym bral 1.8T ale to juz Twoja sprawa

dlaczego 2.4 a nie 2.8 ?

Opublikowano

Nie ma idealnego motoru, w każdym znajdziesz niespodziankę,. ale zauwarz jedno że skoro szukasz auta o pojemnosci 2,6 czy 2,8 i w dodatku w Vałce, to nie licz ze będziesz płacił jak za malucha czy poloneza, Choc i tam czasem może co nie co zaskoczyć :P

Decydując się na takie auto i taki silnik trzeba mieć na uwadze pewne koszta a jak nie to kupić jakieś 1,6 popierdułkę i pyrkać, i tez będziesz płacił.

Przykład jakiś tam opel Astra G łożyska po 200-500zł w zalerzności od wersji i firmy, tutaj masz napinacz za 900 zł ale masz i tez moc, a w oplu np. 75 koników :)

Opublikowano
  • Autor

Nie ma idealnego motoru, w każdym znajdziesz niespodziankę,. ale zauwarz jedno że skoro szukasz auta o pojemnosci 2,6 czy 2,8 i w dodatku w Vałce, to nie licz ze będziesz płacił jak za malucha czy poloneza, Choc i tam czasem może co nie co zaskoczyć :P

Decydując się na takie auto i taki silnik trzeba mieć na uwadze pewne koszta a jak nie to kupić jakieś 1,6 popierdułkę i pyrkać, i tez będziesz płacił.

Przykład jakiś tam opel Astra G łożyska po 200-500zł w zalerzności od wersji i firmy, tutaj masz napinacz za 900 zł ale masz i tez moc, a w oplu np. 75 koników :)

Aktualnie latam SAABem 9-5 2.3t i wiem co znaczy "drogie części" i wiem co oznacza duża moc :) Szukając idealnego motoru nie szukam oszczędności, bez szaleństw zaraz ktoś mnie tu zwyzywa od druciarzy... Ehhh chyba to nic złego że chce wiedzieć co w danym silniku jest drogie przy wymianie a co niee.