Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[ALL] Opinie na temat boksu dachowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy potrzbuje opini na temat boksów dachowych.

Na ten sezon miałem pożyczony od kumpla Taurus taki 420 litrów i max się przydal i byłem zadowolony.

Z racji tego chcę teraz zakupić jakiś tani boks dla siebie.

Ma być możliwie duży (minimum 400l) i tani. Budżet max 700 zł chętnie do 600 zł.

Co myslicie o takim bagażniku

INTER PACK LUNA 480?

http://allegro.pl/dwustronny-autobox-luna-480-inter-pack-rzeszow-i1777071155.html

[br]Dopisany: 25 Sierpień 2011, 10:02_________________________________________________mogę mieć też taki za 599 z tym że troszkę lepszy bo czarny i na dwie strony otwierany :mysli:

podpowiedzcie coś Pany

http://allegro.pl/box-helios-480l-pojemny-promocja-okazja-wyprzedaz-i1743210502.html

Opublikowano

Ja używam boxa ale thula atlantisa 780. Box z mojego doświadczenia powinien być otwierany na dwie strony bardzo ułatwia to załadunek. A teraz kilka różnic między boxami tanimi a thulem.

Thule:

-system bezpiecznego zamykania czyli jeśli któryś zamek nie chwyci dobrze nie wyjmie sie kluczyka z zamka

-system szybkiego montażu 2 min i jest zamocowany na aucie

-Jakość plastików bardzo dobra

-dyfuzor z dołu ogranicza szum powietrza

MINUS CENA

Tańsze boksy

-jakość plastików przeciętna

-box przykręcany czyli montaż trwa długo

-bardzo głośny

PLUS CENA

Jeździłem z boxem interpacka kilka razy od kumpla zanim swojego nie kupiłem ale jednostronne otwieranie było uciążliwe, po drugie hałas i montaż do którego zawsze trzeba mieć klucz pod ręką. Jeśli już masz kupić to ten dwustronnie otwierany.

Ps 400 setka trochę mała jest, coś koło 600 w wzwyż to dobre wyjście

Opublikowano

Ja używam boxa ale thula atlantisa 780. Box z mojego doświadczenia powinien być otwierany na dwie strony bardzo ułatwia to załadunek. A teraz kilka różnic między boxami tanimi a thulem.

Thule:

-system bezpiecznego zamykania czyli jeśli któryś zamek nie chwyci dobrze nie wyjmie sie kluczyka z zamka

-system szybkiego montażu 2 min i jest zamocowany na aucie

-Jakość plastików bardzo dobra

-dyfuzor z dołu ogranicza szum powietrza

MINUS CENA

Tańsze boksy

-jakość plastików przeciętna

-box przykręcany czyli montaż trwa długo

-bardzo głośny

PLUS CENA

Jeździłem z boxem interpacka kilka razy od kumpla zanim swojego nie kupiłem ale jednostronne otwieranie było uciążliwe, po drugie hałas i montaż do którego zawsze trzeba mieć klucz pod ręką. Jeśli już masz kupić to ten dwustronnie otwierany.

Ps 400 setka trochę mała jest, coś koło 600 w wzwyż to dobre wyjście

Co do dwustronnego otwierania to właśnie taki szukam.

Te nowsze niefirmowe boxy też mają systemy szybkiego montażu.

Co do głośności to nie mam porównania więc pewnie będzie tak jak mówisz choć mam naprawdę rozsądne wymagania bo jeździłem z takim:

3bdc9586a65f294cmed.jpg

i gdyby tylko znajomy chciał dosprzedać to bym brał bo byłem mega zadowolony

Opublikowano

Mam Taurusa, wcześniej miałem Thule i nie zauważyłem większej różnicy oprócz ceny :)

Oczywiście nie był to Thule za 3000zł :wink4:

Opublikowano

Box wcale nie musi być otwierany obustronnie - wystarczy, ze zamocujemy go asymetrycznie na dachu, po tej stronie gdzie się unosi wieko (np nad pasażerem). Jak tak jeżdżę i cala szerokość trumny jest w zasięgu moich ramion.

Opublikowano

Dwustronne otwieranie jest wygodne. Ja mam przetrenowane następujące boxy:

- Interpack Carver 6.5 (otwierany dwustronnie)

http://interpack-sklep.pl/Auto_Box_INTER_PACK_Carver_III__65_Srebrny-76.html

- Thule Ocean 780

http://www.strefakierowcy.pl/3370,thule-ocean-780-srebrny-polska-gwarancja-szybka-wysy-ka-ubezpieczona-paczka-od-15-z-.html

Oba boxy były montowane na B6 Avant i jak widać w specyfikacji należą do szerokich (szerokość około 80cm). Interpack jest otwieranny dwustronnie a Ocean jednostronnie.

Przy tej szerokości boxa trochę ciężko jest sięgnąć do samego końca gdy jest on otwierany jednostronnie. Przesunięcie bliżej krawędzie dachu też odpada, bo zajmuje cały dach tak naprawdę :)

Nie objedzie się bez stawania na progu samochodu (to jak już jesteśmy w górach) lub pakowania auta z jakiegoś podwyższenia (stołeczek, skrzynka, drabinka).

Oczywiście wszystko jest do przejścia i jak człowiek jedzie raz, dwa razy do roku z boxem to nie ma wielkiej tragedii.

Niestety duży box z otwieraniem dwustronnym, a do tego markowy to już się sporo kasy robi.

Udanego wyboru.