Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 APU] problem z ładowaniem czy wada aku? rozsadziło akumulator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich :hi:

Koledzy pomozcie mi odpowiedziec na pytanie ktore zadaje sobie wczoraj a mianowicie to: Czy jest możliwe aby rozsadziło akumulator bo np został przeładowany? znajomy twierdzi, że nawalił regulator napięcia w alternatorze... mozliwe?

Dokladnie sytuacja wygladala tak:

Wczoraj wieczorem mialem jechac do berlina zawiesc znajomym kilka pierdolek... no wiec spokojnie niczego o nic nie podejzewajac wychodze z domu wsiadam do mojej jakze zajebis_ej a4 :P próbuje ją zabakac a tu zonk, dwa obroty rozrusznika i klapa! mysle sobie nie mozliwe akumulator ma dopiero 3 miesiace bo kupiony nowy pod koniec listopada... dodam ze auto stalo na dwoze a temp. powietrza byla ok. -1/-2stC nie wiecej!

ale ok... zdazylo sie trudno trzeba naladowac, wiec ja po prostownik i otwieram mache, a tu dopiero zdziwko... aku wylany przy chyba tym bolcu od"-", a korek od pierwszej przegrody jak by go cos wypychalo az do gory podniesiony... dodam ze to co bylo wylane czyli chyba ten kwas bylo zamarzniete!? w srodku aku nie wiem jaka mial konzystencje :) no coz do berlina pogonilem dzis rano na aku kolegi a tamtego jeszcze wczoraj zawiozlem na gwarancji - w poniedzialek zobaczymy co stwierdza:) mam nadzieje ze uznaja:P

Ciekawy temacik, bo nie ma nic o podobnej tematyce na forum "_) :)

Opublikowano

wyplukales i zneutralizowales dobrze rynne podszybia??.

u mnie kiedys, w audi 100 pekl akumulator. i sobie delikatnie ciekl, czego nie zauwazylem. skutkiem tego przezarlo mi rynne podszybia na wylot, w ciagu tygodnia :confused4: polapalem sie gdy mialem basen w kabinie ;(

wystarczy podlaczyc VAG-a bdzie blad jezeli napiecie bylo zbyt wysokie.

ew. mozna sprawdzic woltomierzem. max to 14,4 V, norma 14,2-14,4V.

jezeli napiecie jest zbyt duze, nastepuje bardzo intensywne gazowanie powodujace przelewanie sie elektrolitu. do tego nastepuje splywanie masy czynnej z elektrod.

z drugiej strony elektrolit rozladowanego akumulatora marznie ponizej -8C, wiec nie wiadomo co ty masz za siki w aq. ;)

wg mnie. zmierz napiecie ladowania. jezeli bedzie ok, aq na gwarancji.

Opublikowano
  • Autor

szczerze powiedziawszy jeszcze sie nie przyg ladalem czy jest sucho ale zaraz biegne skoro mowisz z to az takie dziury wali:) no coz dzieki za rade... pojade w pon na vaga i zobacze co z tym ladowaniem... jak wszystko sie wyjasni napisze co bylo przyczyna i jak sie problemu pozbylem :):hi:

Opublikowano

to regulator napiecia do wymiany

Opublikowano
  • Autor

ZONK:) dzisiaj odebralem aku z serwisu z gwarancji... otoz tak: pan powiedzial mi ze aku jest ok i przeszedl pomyslnie wszystkie testy, i ze poprostu byl rozladowany! wiec ja do niego z lekkim uniesieniem ze aku nie ma prawa sie rozladowac przez 1 dzien nieuzywania auta jesli tenze aku m 3 miesieace ale on ze ma i tyle! no dobra...to ja pytam dalej a co to za qwa kwachy pociekly..a to ktoryms korkiem jak pan grzebal cos przy nim i pan nie dokrecil, to ja mowie mu ze ostatnia osoba jaka dotykala ten aku to jego pracownik ktory mi go zakladal(i tak faktycznie jest) !!! on stweirdzil ze cos krece a ja stwierdzilem ze gosc ma zryty beret do potegi! no czyz to nie palant :) ? twierdzi ze juz napewno bedzie ok, ale i tak musze jechac na vaga kontrolke air bag zgasic wiec wyjdzie jak cos co z tym pradem i jak wyjdzie ze za duzy prad na ladowaniu to pojade do tego serwisu i goscia wysmieje jeszcze raz dla satysfakcji:P a teraz jeszcze tylko jedno pytanie dla tych bardziej obcykanych :P w zwiazku z tym ze gosc ktory ma vaga w mojej okolicy duzo chce za podpiecie:) czy wyjdzie to takze (z tym pradem) na "Komputerowa diagnostyka silnika - KTS BOSCH" bo to mam za 50zl :)

pozdro

Opublikowano

to nie chodzi o prad tylko napiecie. pownien bez problemow to odczytac.

jezeli winny bylby regulator nie licz na gwarancje aku.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sprawdzisz za FREE zwykłym woltomierzem 12V Plus(czerwony) do zacisku plus akumulatora (czerwony po prawej stronie) minus do ujemnego zacisku akumulatora (czarny przewód po lewej) jak stoisz z przodu samochodu. Na właczonym silniku przy na obrotach 800-900 woltomierz powinien pokazywać ok 14,4V. Po wyłaczeniu silnika napięcie po chwili spada do ok 12,6V i cała filozofia. Skasowanie alarmów AIRBAGA to już tylko VAG-iem.

Opublikowano

No i tego płukania podszybia nie żałuj (możesz dodać do wody sodę oczyszczoną), elektrolit to przecież kwas siarkowy! i pięknie reaguje z cynkiem.

Opublikowano
  • Autor

i po problemie:) to byla najwyrazniej wada aku, bo alternator sprawdzilem i jest ok! poduche tez pokasowalem i jest ok! zostalo mi wymienic czujnik temp h2o tylko jeszcze nie wiem jak sie do tego zabrac wiec biore sie za rycie po forum:) za wszystkie cenne rady w tym temacie wielkie dzieki a szczegulnie za ta o przeplukaniu rynny:)