Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] problem ze skrzynia biegow (synchronizator 3)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam problem ze skrzynią, wczoraj w trasie jadac na 5 biegu nie moglem jego wyjac, pozniej przy zmianie na 3 bieg zaczelo troche zgrzytac, jeszcze zauwazylem ze jakos ciężej wchodzi 2 4 i wsteczny, gałką zmiany biegów trzeba mocniej do siebie wziąść. cóż to się mogło stać? tak tylko pisze bo samochod juz u mechanika...

odrazu dzisiaj jade wymienic olej i ile litrow wchodzi do tej skrzyni bo znalazlo mi tylko automaty :]

pozdrawiam

Opublikowano

W manualach wchodzi ok 2litry ,przynajmniej ja się spotkałem z taką ilością w moich poprzednich autach...

Opublikowano

witam :)co za dzien u mnie dzisiaj zaczela zgrzytac3 chyba synchronizator pada. :hi:

Opublikowano

cholera podobno synchronizator 3 biegu padl 500zl robota co o tym myslicie??

jak wrzucam 3 bieg to coś tam cicho chrupnie

nie raz jak jade nie mogę wyjąć 1 biegu

jak wyjme 1 bieg to 2 nie wchodzi tylko odrazu musze 3 wkladac,

a nie raz jest wszystko dobrze...

4 5 R te są ok, olej tez ok - pelny stan.

oplaca się to robic czy zbierac na druga skrzynie ? :decayed:

Opublikowano

daroxxx szukaj skrzyni.Naprawa jest zupełnie nieopłacalna.Kup używkę,na którą dostaniesz gwarancję.

Opublikowano

czy skrzynia od silnika 110km bedzie pasowac do mojego ?? czy musze szukac identycznej ...

Opublikowano

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=15206.msg178856#msg178856

mysle, ze sie przyda.

- zbieraj na druga.

padlo synchro 3ciego biegu (standard w tych skrzyniach) i opilki teraz lataja po calym ukladzie, blokujac sprezynki, przesuwaki itd, dlatego masz ww. problemy z innymi biegami.

http://allegro.pl/item313673951_vw_passat_b5_1900_tdi_90km_poj_skrzynia_biegow.html - przyklad.

nie przeplacaj i nie kupuj skrzyni za 1000 PLN. za 600-700 pln mozna wyrwac nawet z kilku miesieczna gwarancja.

powodzenia!

Opublikowano

cholera podobno synchronizator 3 biegu padl 500zl robota co o tym myslicie??

Masz normalne objawy ;-) (miałem to 2 razy).

1) jak chcesz naprawiać nie jeździć samochodem WCALE (a przynajmniej nie wrzucać 3 biegu) !!!! bo pęknięty kawałek może przemielić się trochę i połamać zęby na kołach

Całkowity koszt naprawy to: 500zł robocizna (normalna cena) + 145 synchr z ASO + 120 olej w sumie 700zł.

JA BYM NAPRAWIŁ (jeśli w srodku bebechy całe) bo:

1) kupiłem używaną za 1200zł niby miał gwarancję i się rozwaliła po 5 miechach - a gwarancji większej niż 3michy raczej nikt nie da....

2) jak naprawiał będziesz 3 to i przy okazji kup synchro 5 ew. jeszce 4 i wtedy za 1000zł będziesz miał spokój na długi czas (ja za 1 razem tak nie ZROBIŁEM czyli pożałowałem 140zł i żałowałem).

W tej chwili ja właśnie tak naprawiłem i zobaczymy. Ale wszyscy spece od skrzyń (20 lat napraw skrzyń VW) z którymi gadałem mówią -> naprawiać jak środek cały bo nigdy nie wiadomo co się kupi.

Zawsze to lepiej wiedzieć co się ma a jak naprawisz to będziesz wiedział. Tak czy siak decyzja Twoja.

AHA, możesz zerknąc tu: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=25467.msg302541#msg302541 jest tu gość z Suchedniowa oferujący naprawy (skrzynię możesz wysłać mu kurierem albo busem KRK -> LUB, zadzwoń i się dowiedz)

POZDR[br]Dopisany: 22 Luty 2008, 08:19 _________________________________________________

W manualach wchodzi ok 2litry ,przynajmniej ja się spotkałem z taką ilością w moich poprzednich autach...

AHA, oleju wchodzi 2,25l (czyli lejesz aż się zacznie przelewac z korka wlewu)

Opublikowano

Z kupnem skrzyni używanej to jest loteria bo co możesz sprawdzić niewkładająć jej do auta chyba tylko tyle czy zapina biegi a jak wejdzie na obroty to juz niewiadomo. Proponuje naprawiać , zapłacisz tyle co za niewiadomą skrzynie. No chyba ze masz możliwość kupna naprawde pewnika skrzyni np z auta które jest na chodzie wtedy można się zdecydować na podmianke skrzyni.