Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AWT] Demontaż kolektora ssa,dostal sie piasek do silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jest taki problem,przy demontażu kolektora ssącego dostało sie trochę piasku do silnika.tak dokładnie to nie wiem ile go wpadło do komory spalania,bo zatrzymał sie na zaworach,ale nie wszystkie były zamknięte :wallbash:co robić odpalać silnik?czy ewentualnie jest jakiś sposób?

Opublikowano

Ulala, ciężka, bardzo ciężka sprawa, chyba bez zdejmowania głowicy się nie obędzie, bynajmniej ja nie widzę innego sposoby na wyczyszczenie tego. Zapytam jeszcze z ciekawości - zdejmowałeś kolektor w piaskownicy??

Opublikowano

pewnie ze nie w piaskownicy,przed demontażem podmuchalem sprężonym powietrzem,ale mimo to trochę sie dostało tego,nie jest to gruby piasek tylko drobniutki pyłek i bardzo nie wiele go tam wpadło.

Opublikowano

może kilka butelek benzyny ekstrakcyjnej, i sprobowac wyplukac to jakos pod cisnieniem przez otwory po kolektorze ssacym, skoro to tylko pylek a nie zywy piach

Opublikowano

Sprężarka i mocne dmuchanie najpierw przez kanał ssący a jak zawór był uchylony to wykręć świece i spróbuj też tym otworem :rolleyes: albo dorobić zwężenie na wężyk tak cienki żeby wszedł przez otwór świecy i odkurzacz.

Opublikowano

Ja osobiście nie bawiłbym się w półśrodki i dmuchanie czy płukanie. Zawsze zdjęcie głowicy będzie tańsze niż wymiana (naprawa) silnika. Przy okazji sprawdzisz sobie wszystkie zawory uszczelniacze szklanki itp.

Opublikowano

zalezy jeszcze wlasnie co to bylo, jak doslownie pyl, pokroju mąki pszennej to imho nie warto bawic sie w rozbiorke silnika, jeśli ewidentne ziarenka piasku to... już inna bajka

Opublikowano

jak maka to nie,raczej jak piasek z klepsydry.Ale podmuchalem i odkurzyłem,myślę ze wyciagnelem :mysli: od kolektora powietrzem a przez świece odkurzacz :kox: zobaczymy co będzie po odpaleniu?Tu w UK taniej silnik zmienić jak ściągać głowice.